Wyniki wyszukiwania dla: trening

Strona

Arek96 Żywa legenda ruchu rewolucyjnego

Grupa: Użytkownik
Poziom ostrzeżeń: 0
20.01.2009 23:02    #4031     Sufler - Porady do gry - Atrybuty a FM Genie Scout 2009
Właśnie Nie wieadomo. To po wuja używasz "Gieniusia" :) ??

PS O tym kolorze to mówisz jak naciśniesz przycisk że JAK BEDZIE WYGLADAL?

[quote=pitbull_5]>jaqb
Maksymalna wartość danego atrybutu nie jest z góry ustalona, wiem to z własnego doświadczenia, a wszystko zależy od treningu oczywiście, od tego czy i jak często zawodnik będzie grał i ostatni czynnik na który nie mamy wpływu czyli kontuzję.[/quote]

Mi się nigdy tak nie zdarzyło. Jak grąłem MU ze 3 sezony i miałem talent to i tak nie dało rady :/ Zatem z własnego doświadczenia żem sie pomylil

jaqb Partyzant

20.01.2009 23:00    #4032     Sufler - Porady do gry - Atrybuty a FM Genie Scout 2009
>Arek96
1. Z tym kolorem jest dziwne, czasem atrybut wzrośnie np. z 5 na 6 i też zapala się na czerwono. Innym razem pozostaje na tym samym poziomie. Tak jest przeważnie u słabszych zawodników, więc myślałem, że to oznacza brak wzrostu danego atrybutu, ale czasem wzrośnie i też się "czerwieni".
2. Jeśli tak jest to jest mi bardzo przykro. Po co się starać z treningiem skoro i tak wiadomo co wyjdzie. Można dać wszystkiego na średnio, bo i tak nic nie zmienisz. Kaszanka :(

jaqb Partyzant

20.01.2009 22:41    #4033     Sufler - Porady do gry - Atrybuty a FM Genie Scout 2009
>Arek96
1. Ale u mnie zapalają się na czerwono wartości przeważnie niskie typu 5, czasem ciut wyższe. Mi to wygląda na to, że ten atrybut nie wzrośnie, albo coś takiego...
2. W FM Genie Scout 2009 po zaznaczeniu opcji show pa czasem jest napisane, że mimo PA np. 160, CA dojdzie tylko do np. 153 (myślę, że to zależy od klubu -czyt. bazy trening. i trenerów), ale nie o to pytam. Chodzi mi o to, czy potencjalna max wartość danego atrybutu u danego zawodnika jest z góry ustalona, czy można (oczywiście przy odpowiednim treningu, bazie itd.) podnieść go najwyżej jak się da - czyt. do 20?

Arek96 Żywa legenda ruchu rewolucyjnego

20.01.2009 22:22    #4034     Sufler - Porady do gry - Atrybuty a FM Genie Scout 2009
1. Czerwony jest od 16 punktów. Mniej więcej można orzec,że są to umiejętności jego ponad przeciętne.
2. Wszystko zależy o wieku i PA. Mi Carlosowi z Evertonu z 11 zrobiło się 18. ;) Miałem własny trening ale trenerzy po max gwiazdek. Ekhm, Genie nie zawsze ma rację. Gościowi nawet to 13 może nie wzrosnąć... Niby ma zapisane PA 199 np. a dorośnie np. do 150 tylko. Dlatego opłaca mieć się również normalnych scoutów.

jaqb Partyzant

20.01.2009 22:19    #4035     Sufler - Porady do gry - Atrybuty a FM Genie Scout 2009
Zainstalowałem FM Genie Scout 2009 i mam takie pytania:
1. Po wybraniu zawodnika i zaznaczeniu show potential attributes niektóre atrybuty zmieniają kolor na czerwony. Co to oznacza?
2. Czy stosując odpowiedni reżim treningowy można (oczywiście przy odpowiednim PA) zmienić inne atrybuty niż wskazuje FM Genie Scout, tzn. czy jak FMGS pokazuje, że np. szybkość wzrośnie z 10 do 18, a odbiór z 10 do 12, to ustawiając trening defensywny na intensywny a areobik na słaby to nie zwiększę odbioru ponad 12, a najwyżej szybkość zostanie na 10?

zig77 Partyzant

19.01.2009 22:23    #4036     Sufler - Porady do gry - CA a atrybuty
[quote=M8_PL]I raz jeszcze dodam: żeby rewelacyjnie spisywać się na swojej pozycji 100 CA to aż za dużo: obrońcy wystarczy krycie, odbiór, ustawianie, koncentracja, gra głową (w uproszczeniu), napastnikowi szybkość, wykańczanie, opanowanie, decyzje. Przy odpowiedniej redystrybucji punktów CA naprawdę super można wytrenować drużynę (zawsze napastnikom daję trening def na 0, wtedy atrybuty i tym samym ca odbioru, krycia spadają, a mogą wzrastać wykańczanie czy szybkość). [/quote]

Rzeczywiście w UPROSZCZENIU, poza tym nic nowego.

M8_PL Sumienie Narodu

Grupa: Ekspert
19.01.2009 22:01    #4037     Sufler - Porady do gry - CA a atrybuty
I raz jeszcze dodam: żeby rewelacyjnie spisywać się na swojej pozycji 100 CA to aż za dużo: obrońcy wystarczy krycie, odbiór, ustawianie, koncentracja, gra głową (w uproszczeniu), napastnikowi szybkość, wykańczanie, opanowanie, decyzje. Przy odpowiedniej redystrybucji punktów CA naprawdę super można wytrenować drużynę (zawsze napastnikom daję trening def na 0, wtedy atrybuty i tym samym ca odbioru, krycia spadają, a mogą wzrastać wykańczanie czy szybkość).
"Każdy musi w coś wierzyć. Ja wierzę, że strzelę sobie kolejne piwko."

lechpoz Partyzant

19.01.2009 14:28    #4038     Sufler - Porady do gry - CA a atrybuty
[quote=zig77]Lechpoz brawo. Właśnie o takim wyjaśnieniu zagadnienia myślałem zakładając ten temat.

Z tym, że chciałbym jeszcze wrócić do 2 rzeczy, które były poruszane wcześniej.
1. Nie zgadzam się z tym, że pewne pozycje na boisku w FM 2009 są lepiej oceniane od innych.
2. Lechpoz jak zmieniłeś Gargule słabszą nogę na wartość 1 to ona jak powiedział M8 po przemianowaniu też musiała przybrać wyższą wartość, prawda? Przynajmniej nieznacznie.[/quote]

1#. Na pewno częściowo masz racje, sam zauważyłem, że niektóre pozycje są jakby lepiej oceniane, w każdej z części FMa, znalazłaby się pozycja, która była trochę surowiej oceniana, jednak nie uznałbym tego jako błąd, bo dużo zależy od taktyki... np. ja jestem zwolennikiem różnych odmian 4-4-2 diamond. W tej taktyce surowo oceniany zawsze jest DEF POM. Dla porównania w taktykach 4-5-1 z dwoma def pom. już jest o wiele lepiej, bo jeden może wspierać drugiego i się tak nie zajeżdżają...
2#. Tak macie racje, gra słabszą nogą też jest atrybutem, który może być szkolony w związku z tym Garguła zamiast ustawionej 1, pewnie miał w grze ~3.
Tak samo jak wcześniej napisaliście że Malinowski ma 2 a Garguła 16, w edytorze pierwszy ma 1, a drugi 17... (wynikało by z tego że riserczerzy Malinowskiemu dali za niskie atrybuty, a za wysokie CA - więc silnik podciągnął, a w przypadku Garguły było odwrotnie - za wysokie noty, a za niskie CA i silnik poobcinał niektóre noty...

Co do skali to przyjąłem że jest ona od 1-99, bo tak samo było w legendarnym FMModifier dla wesji 08, choć po zastanowieniu się, doszedłem do wniosku, że mogę się mylić i pewnie skala dla silnika wynosi od 1-255, bo tak by było łatwiej w języku komputerowym. Naturalnie nota 255 to widoczna dla nas 20. Nota 250 będzie też 20, choć dla silnika będzie ona notą 19,xxx. Takie rozwiązanie jest konieczne, żeby przez trening wszystko równomiernie rosło. Poza tym prawdziwy wzór na CA=x plus y plus z (czyli ten co znają tylko panowie z SI) musi być na większych liczbach niż od 1-20 żeby to wszystko się zgadzało. Ułamki not są konieczne, kto korzystał kiedyś z FMModifiera wie, że nie zawsze 19 jest dziewietnastką, bo może to być 18,6 albo 19,4... Wiadomo że z 19,4 jest o wiele bliższa droga do 20 niż z 18,6.

mkord Partyzant

18.01.2009 23:44    #4039     Sufler - Porady do gry - kontuzje i szybkosc gry pytania
u mnie problem z kontuzjami zniknął po tym jak trochę obniżyłem obciążenia treningowe, od jakichś 10 meczów mam spokój

Abramis Partyzant

18.01.2009 16:48    #4040     Sufler - Porady do gry - CA a atrybuty
Co do CA i atrybutów, to po atrybutach kluczowych dla danej pozycji, wieku wiem czy ten gracz ma szansę być w przyszłości bdb zawodnikiem czy średnim czy kiepskim. I tu jest powiązanie jednego z drugim.

Mam takiego zawodnika co się nazywa Luca Santonocito. Ma zaledwie 20 lat a jestem w roku 2011 (nie jest to newgen). Od początku kluczowe atrybuty dla jego pozycji czyli środkowego pomocnika były średnio wysokie jak na jego wiek. Przy odpowiednim teraz treningu koleś za 2 lata może być znakomitym środkowym pomocnikiem. Nie kupiłbym go gdyby nie miał porządnych atrybutów na swoją pozycję. Moim zdaniem teoria, że CA nie jest powiązana z atrybutami to jest bajka. Oczywiście scout go rekomendował na 7 ale wielu innych na tę samą pozycję miało 7 a nawet w połowie nie mieli umiejętności jak Luca.

W taki sposób kupuję praktycznie wszystkich zawodników i jak na razie mało kiedy się pomyliłem, bo wszyscy się sprawdzają na swoich pozycjach. Jak komuś zależy to może sprawdzić jaki potencjał mają Francis Suarez, Luca Santonocito, Igor Paldan, Jonatan Valle, Donal McDermott, Jerry Prempeh. Gram Wrexham od BSP a teraz jestem w CH.

Strona

FM REVOLUTION - OFICJALNA STRONA SERII FOOTBALL MANAGER W POLSCE
Największa polska społeczność Ponad 70 tysięcy zarejestrowanych użytkowników nie może się mylić!
Polska Liga Update Plik dodający do Football Managera opcję gry w niższych ligach polskich!
FM Revolution Cut-Out Megapack Największy, w pełni dostępny zestaw zdjęć piłkarzy do Football Managera.
Aktualizacje i dodatki Uaktualnienia, nowe grywalne kraje i inne nowości ze światowej sceny.
Talenty do Football Managera Znajdziesz u nas setki nazwisk wonderkidów. Sprawdź je wszystkie!
Polska baza danych - dyskusja Masz uwagi do jakości wykonania Ekstraklasy lub 1. ligi? Napisz tutaj!
Copyright © 2002-2026 by FM Revolution
[x]Informujemy, że ta strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką plików cookies. W każdym czasie możesz określić w swojej przeglądarce warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies.