Czy klubowi scout'ci to imbecyle?

efemowiec Młody aktywista

Grupa: Użytkownik
Poziom ostrzeżeń: 0
0
19.11.2006, 11:24    Pytanie
Taka kwestia. Gram Lechem Poznan. W pierwszym sezonie osiagnolem dobre wyniki : mistrzostwo Polski do tego Puchar Polski i w Pucharze UEFA dotarlem do cwiercfinalu gdzie napotkalem PSV i odpadlem. W drugim sezonie oczywiscie zarzad nie pozwolil aby scout'ci zostali wyslanie gdzies w odlegla Afryke czy Ameryke Poludniowa. Ograniczylem ich dzialania do dwoch panstw : Serbii i Ukrainy (w sumie sam szukam sobie kopaczy bo moim zdaniem moi szperacze to lekko mowiac debile - zaprzeproszeniem). Po pierwsze czemu kiedy zlecam obserwowanie gracza pierwszej kadry Crveny Zvezdy i reprezentacji Serbii to moj 'madry' scout mowi mi ze ten gracz jest slaby. Kiedy poprosilem o raport w sprawie Nigeryjczyka z Dynamo Kijow to stalo sie cos podobnego - otoz okazalo sie ze ten gracz cytuje : "nie zasluguje na zatrudnieje" i tutaj moj smiech bo on mial 3 wystepy w pierwszej kadrze Nigerii. Pytanie brzmi : jakimi parametrami kieruje sie nasz szperacz? Jak mozna podniesc (w uczciwy sposob) jego umiejetnosci i obeznanie? Dzieki za wszelkie odpowiedzi. Pozdrawiam.

P.S. Ten problem mialem juz w FMie 2006 - gdzie Michael Essien byl zbyt slaby na PSV wedlug scout'a.

Demon79 Młody aktywista

0
19.11.2006 12:00    #1
Nigdy nie patrz na to co sugeruje ci skaut. Bo w 90% się myli. Tak samo jak asystent przy opinii o zespole. Jeśli chcesz sprawdzić jakiegoś gracza, wyślij skauta aby obejrzał jego 3 mecze. I patrz jak oceniany jest potencjał gracza (do kogo jest porównanie). Ja tak miałem z zawodnikiem, który w potencjale miał (może być z niego najlepszy na świecie napastnik), a skout mówił że ten gracz nie zasługuje na zatrudnienie. Tak więc skaut sugeruje się głównie aktualnym poziomem umiejętności i porównaniu ich do zawodników z tej samej pozycji w twojej drużynie.

patikao Proletariat

0
19.11.2006 12:26    #2
tak zgadzam sie demonem iefemowcem scouci to debile

ps SI sie nie przylozylo do tych scoutow

0
19.11.2006 12:46    #3
No wlasnie i kwestia asystenta. W kilku spotkaniach sezonu zasugerowalem sie opinia mojego asystenta jezeli chodzi o pierwsza jedenastke mojego zespolu i coz sie okazalo - ze moj drugi bramkarz powinien byc pierwszym a w napadzie powinien grac (uwaga!) pilkarz z rezerw. Stosujac sie do polecen asystenta postawilem na proponowana kadre i przegral kolejne trzy spotkania tracac pozycje lidera w lidze oraz mozliwosc wyjscia do dalszej fazy LM. Wnioski sa dwa - albo ogolnie sztab szkoleniowy w nowym FMie ma sluzyc tylko jako 'dodatek' albo poprostu to tylko w Leszku sa tak kiepscy 'specjalisci'. Dzieki za opinie i odpowiedz. Pozdrawiam.

serme Proletariat

0
19.11.2006 12:53    #4
niestety ocena potencjalu tez jest fatalna gralem Legia wyslalem scouta aby obejrzal wszystkich zawodnikow mlodziezowki polskiej miedzy innymi cierpiach czy jakos tak z jagieloni... ten zawodnik jak pozniej sprawdzialem na fnscoucie mial CA=100 PA=157 chyba a moj scout z potencjalem 16 w raporcie po 3 meczach mowi mi ze on gra na max swoich mozliwosci... LOL wiec to jest jeden wielku bug w grze niestety aby miec szanse znalezc talent trzeba miec albo kupe szczescia albo uzywac fmscouta;/

Demon79 Młody aktywista

0
19.11.2006 13:02    #5
Serme: no tak czasami, scout się myli. Z tym że o wiele częściej sie mylą sie ci gorsi skauci. Jesli mają OP/OU po 20 to mylą się już znacznie rzadziej.

0
19.11.2006 13:32    #6
No i tutaj kolejny problem. Przeciez scout'ci w polskiej lidze (chociaz w pierwszym sezonie) sa kiepscy i np u mnie maja OP i OU na 13 i 12 wiec moze to tym jest spowodowane. Ale z jest jeszcze druga strona medalu - jak podniesc kwalifikacje mojego scout'a jezeli chodzi o jego rozpoznanie w innych krajach? Czy jezeli bede mu kazal wyjechac na obserwacje dajmy na to do Rosji to jego rozpoznanie wsrod graczy tamtej ligi bedzie lepsze? Przepraszam za glupie pytania ale mecza mnie te kwestie. Pozdrawiam.

wujo Partyzant

0
19.11.2006 13:35    #7
Jak to mówią "Jeżeli umiesz Liczyć to licz na siebie":):)

0
19.11.2006 13:39    #8
Licze na siebie. W wiekszosci staram sie szukac sam swoich pilkarzy ale z drugiej strony chce poznac zdanie moich wspolpracownikow. Kiedy zawodnik wydaje mi sie byc utalentowany a szperacz stwierdza ze dany pilkarz nie ma przyszlosci w pilce to pojawiaja sie tzn watpliwosci. Zazwyczaj w takim wypadku zdaje sie na siebie i kupuje gracza ale z drugiej strony moi scout'ci to niby 'specjalisci'. Pozdrawiam.

el_nino Partyzant

0
19.11.2006 14:29    #9
Jasli wyslesz scouta do kraju, o ktorym nie ma pojecia to zdobedzie on wiedze o tym kraju. Oczywiscie jesli ma odpowiednio wysoki potencjal.

Musisz się zalogować, aby dodać odpowiedź.

PRZEGLĄDAJĄ TEMAT

1 aktywny w tym 0 zarejestrowanych, 1 gość, 0 ukrytych

FM REVOLUTION - OFICJALNA STRONA SERII FOOTBALL MANAGER W POLSCE
Największa polska społeczność Ponad 70 tysięcy zarejestrowanych użytkowników nie może się mylić!
Polska Liga Update Plik dodający do Football Managera opcję gry w niższych ligach polskich!
FM Revolution Cut-Out Megapack Największy, w pełni dostępny zestaw zdjęć piłkarzy do Football Managera.
Aktualizacje i dodatki Uaktualnienia, nowe grywalne kraje i inne nowości ze światowej sceny.
Talenty do Football Managera Znajdziesz u nas setki nazwisk wonderkidów. Sprawdź je wszystkie!
Polska baza danych - dyskusja Masz uwagi do jakości wykonania Ekstraklasy lub 1. ligi? Napisz tutaj!
Copyright © 2002-2025 by FM Revolution
[x]Informujemy, że ta strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką plików cookies. W każdym czasie możesz określić w swojej przeglądarce warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies.