napastnicy - jak ustawiać?

iGuS Partyzant

Grupa: Użytkownik
Poziom ostrzeżeń: 0
0
12.08.2007, 13:31    Pytanie
hm... nagle zacząłem się zastanawiać nad tym jak ustawiać napastników. czy proporcjonalnie do ich lepszej nogi czy też odwrotnie? bo mam jednego lewo nożnego i jednego prawo nożnego, do tej pory ustawiałem ich kolejno na lewej i prawej stronie, ale może jednak korzystniejsze będzie ustawienie ich odwrotnie? a może to nie ma jakiegoś większego znaczenia? prosze o odpowiedź - z góry dzięki :).

aberdeen Młody aktywista

0
12.08.2007 13:36    #1
Lepiej prawonożnego ustawiac na prawej stronie i odwrotnie(jesli masz taki wybór).

Użytkownik uznał post za pomocny

iGuS Partyzant

0
12.08.2007 13:44    #2
dzięki... tak ustawiałem do tej pory i nie byłem pewien czy robię dobrze :P.

karo.las Żołnierz frontu ideologicznego

0
12.08.2007 13:59    #3
To głównie zależy od ich umiejętności. Jeśli masz zawodnika dajmy na to prawo nożnego, który z łatwością potrafi wejść w pole karne przeciwnika, i wyjść z bramkarzem sam na sam, najlepszym wyjściem jest strzał w długi róg (jeśli jest dobry techniczne może też go minąć). W takim wypadku zawodnikowi prawo nożnemu łatwiej będzie strzelić w długi róg wchodząc z lewej strony. Analogiczne tyczy się to zawodnika lewo nożnego. Osobiście nie mam takiego zawodnika (niestety) więc ustawiam napastnikom krótkie podania (można też kazać im aby schodzili do boku i dośrodkowywali) aby jednym podaniem czy dwoma podaniami utorować sobie drogę do bramki. W obu tych wypadkach lepiej ustawić zawodników po stronie ich silniejszego nogi^^

Pawisco Weteran Wojny Ojczyźnianej

0
12.08.2007 14:18    #4
Wiesz ja Ci powiem z doswiadczenia tak:
Mam w Tottenhamie takich napastnikow jak Vela(obunozny) Falcao(prawa) Forestieri (prawa) i 2 regenow Lazarevic i Restelli (tez prawa). Na prawym ataku zawsze gra Vela ktory gra fenomenalnie wlasnie skonczylem siodmy sezon znow zostal krolem strzelcow strzelajac ponad 30 goli w lidze i 10 w LM. zazwyczaj partneruje mu Falcao na lewej stronie i on strzelil 18 goli w lidze. Zmiennicy Lazarevic i Forestieri graja roznie ale sa swietnymi jokerami obaj strzelili razem 14 goli w lidze! Wiec mnie sie wydaje ze zalezy to nie tylko od samych zawodnikow ale takze od intsrukcji jakie im przydzielisz (mozesz np. usyawic im opcje aby sie zamieniali pozycjami).

Jesli zawodnik jest dopbry poradzi sobie na kazdej pozycji wydaje mi sie ze to jaka noga jest lepsza nie jest glownym czynnikiem przy wyborze strony :)

wrzask1992 Młody aktywista

0
12.08.2007 14:59    #5
to nie zależy tylko od tego którą nogą lepiej grają, oczywiscie lepiej ustawić prawonożnego na prawej stronie a lewonożnego na lewej, mają wtedy więcej opcji, np dośrodkowanie, czy zgranie piłki ale równie dużo zależy od ustawienia obrony przeciwnika. Jeśli więc masz np. zawodnika prwaonażnego szybkiego i zwinnego, ale niezbyt silnego za to z dobrym dryblingiem i techniką ,lepiej jest go ustawić na tej stronie co gra obrońca silny i wysoki, ale mało zwinny, wten sposób stworzysz wiele i sytuacji i odwrotnir, jesli masz zawodnika silnego wysokiego i dobrze grającego głową ustaw go na przeciw obrońcy nieco mniej silnemu,ale szybszemu i ziwinniejszemu, takie ustawianie napastników zazwyczaj działa

iGuS Partyzant

0
12.08.2007 17:58    #6
dzięki za tak szczegółowe wyjaśnienia. na pewno pomogą mi.

brutalny_kazik Żołnierz frontu ideologicznego

0
12.08.2007 18:03    #7
Powinieneś testować,który gdzie gra dobrze.Grając Anderlechtem 3 napastnikami,po lewej stronie miałem Meme Tchite i tam spisywał się najlepej,na środku wysoki Frutos,a na prawej stronie V.Hleb,który jednocześnie mógł być prawoskrzydłówym,więc tam pasował.Wg. mnie,nogi nie są aż tak istotne,przez pomyłkę wystawiłem na prawej obronie lewego obrońcę,i grał fantastycznie ,mimo że jest lewo nożny,asysty i wysokie oceny ! od tego masz sparingi,aby wlaśnie takie aspekty,jak po której stronie wystawić napastnika,testować

slawek15 Partyzant

0
12.08.2007 18:48    #8
ja mam inny problem sciągnąłem JEREMINA DEFOE do chelsea za 20M kiwa wszystkich nawet po 4 czasami agdy idzie sam na sam nigdy nie trafia juz 6meczów i 0 goli!

Musisz się zalogować, aby dodać odpowiedź.

PRZEGLĄDAJĄ TEMAT

1 aktywny w tym 0 zarejestrowanych, 1 gość, 0 ukrytych

FM REVOLUTION - OFICJALNA STRONA SERII FOOTBALL MANAGER W POLSCE
Największa polska społeczność Ponad 70 tysięcy zarejestrowanych użytkowników nie może się mylić!
Polska Liga Update Plik dodający do Football Managera opcję gry w niższych ligach polskich!
FM Revolution Cut-Out Megapack Największy, w pełni dostępny zestaw zdjęć piłkarzy do Football Managera.
Aktualizacje i dodatki Uaktualnienia, nowe grywalne kraje i inne nowości ze światowej sceny.
Talenty do Football Managera Znajdziesz u nas setki nazwisk wonderkidów. Sprawdź je wszystkie!
Polska baza danych - dyskusja Masz uwagi do jakości wykonania Ekstraklasy lub 1. ligi? Napisz tutaj!
Copyright © 2002-2025 by FM Revolution