[quote="seba1702"]Przydzielona suma za transmisje oznacza mniej więcej tyle, że łączna kwota (w tym przypadku 50 mln) zostanie rozdzielona na każdy transmitowany mecz. Oznacza to tyle, że za każdy rozegrany mecz który będzie transmitowany otrzymasz część tej kwoty co na koniec sezonu da łączną kwotę 50 mln.[/quote]
Wydaje mi się, że nie macie racji. W Premiership kasa za transmisje dzielona jest na 3 części:
1. Połowa całej puli jest dzielona po równo dla wszystkich klubów (to jest to twoje 50 mln)
2. 25% idzie na premie za zajęte miejsce w lidze - 1 zespół dostaje 20 razy więcej niż ostatni
3. Ostatnie 25% jest rozdzielana dla drużyn w zależności od ilości meczy transmitowanych na żywo w TV.
Dla potwierdzenia:
[quote]The money is divided into three parts: half is divided equally between the clubs; one quarter is awarded on a merit basis based on final league position, the top club getting twenty times as much as the bottom club, and equal steps all the way down the table; the final quarter is paid out as facilities fees for games that are shown on television, with the top clubs generally receiving the largest shares of this. The income from overseas rights is divided equally between the twenty clubs.[/quote] źródło wikipedia
http://iv.pl(...)2927.jpg
Screen z moich finansów w Stoke City. Jak widać za transmisje tv mam ponad 100mln, z czego ok 20 jest za Ligę Mistrzów, a reszta za prawa do tv w lidze(obecnie po 4 sezonach dostaje 67mln) i kasa za mecze pokazywane na żywo w tv (1mln euro za mecz), a 15 meczy miałem pokazywane w TV.
// Edytowano 3 razy, ostatni raz 03.02.2013 o godz. 10:15
Najnowsze posty