liga grywalna czy podglad?

carlosss89 Partyzant

Grupa: Użytkownik
Poziom ostrzeżeń: 0
0
17.11.2009, 15:25    Pytanie
Witam. Mam pytanko, chce zaczac gre malym klubem typu almeria lub w jakims inny malym klubie i nie wiem jaki typ widoku ustawic do wiekrzosci lig chodzi mi tu o podglad badz grywalna? (chcialbym zaznaczyc ze chcialbym miec dostep wielu krajow bo chodzi mi o talenty i ich wyszukiwanie)

Pozdro ;)

rakowiec89 Żołnierz frontu ideologicznego

0
30.01.2010 16:06    #10
[quote=qstosh]Jeśli dodasz ligi jako grywalne to w trakcie rozgrywki będziesz mógł zatrudnić się w którymś z klubów takiej ligi. Jeśli natomiast pozaznaczasz kilka lig jako podgląd to nie będziesz mógł grać w tej lidze a jedynie obserwować jej rozgrywki tj. śledzić wyniki meczów, tabele, transfery itp.
Liga która jest tylko na "podglądzie" też obciąża komputer (rozgrywki/puchary/transfery w niej się odbywają) więc moja rada jest taka byś zaznaczył sobie kilka lig (jako grywalne) w których planujesz/chciałbyś kiedyś zagrać a kilka lig (możesz lecz nie musisz) zaznaczyć sobie jako "podgląd" (jeśli jakieś cię ciekawią ale nie na tyle by w nich "pracować";)

Ligi z podglądem mają też ten plus [nad tymi które nie są ani grywalne ani z podglądem ;) ] że toczą się w nich rozgrywki i...są w niej piłkarze oraz newgeni a to zawsze...kolejne materiały na talenty do zatrudnienia w twoim klubie.

Ja jednak nigdy nie zaznaczam lig na podglądzie.Zawsze robię tak że ALBO zaznaczam jeden kraj z wszystkimi ligami (np. Anglia- wszystkie dostępne ligi) Albo wybieram np 10 krajów a w nich po jednej (lub dwie) ligi grywalne i wtedy w trakcie kariery mogę się przenosić z ligi jednego kraju do innego.[/quote]

W ligach na podgladzie sa do zatrudnienia pilkarzy, ale jest ich bardzo malo. A co do newgenow to przemilcze.

Ja osobiscie uwazam, ze najlepiej jest grac 3-4 ligi grywalne, a reszta lig, ktore nas interesuja, niech bede na podgladzie. Nie prawda jest, ze ligi na podgladzie obciazaja komputer. Robia to, ale bardzo nieznacznie.
Ja do tego wszystkiego, dodaje sobie pilkarzy, tworze swoje dodatki, poniewaz niestety wlasnie ligi na podgladzie daja bardzo malo pilkarzy.
Wtedy gre mam pod wzgledem, lig i pilkarzy, bardzo realistyczna.

Guezmir Młody aktywista

0
30.01.2010 16:33    #11
Ja wybrałem kilkanaście lig grywalnych oraz piłkarzy o minimum krajowej reputacji z mniej więcej 60 krajów.

edit: Do lig na podglądzie się zraziłem. Zbyt wielu piłkarzy brakuje.

// Edytowano 1 raz, ostatni raz 30.01.2010 o godz. 16:37

"Każdy szkoleniowiec układa zespół na swój obraz i podobieństwo, on ma uzewnętrzniać jego charakter" Rudolf Kapera

M8_PL Sumienie Narodu

Grupa: Ekspert
0
30.01.2010 17:32    #12
plus to, że w sumie przeliczają się mecze, itp., a jak człowiek ochoty nabierze, to nie można... To już wolę tych lig w ogóle nie widzieć ;)
"Każdy musi w coś wierzyć. Ja wierzę, że strzelę sobie kolejne piwko."

krolik12345 Partyzant

0
31.01.2010 11:20    #13
czyli liga na podglądzie rozni sie od ligi niewybranej TYLKO tym, że po prostu widac tabelę i rozgrywane mecze?

tak więc jeżeli dajmy na to zamierzam objąc Villarreal i grac tylko nim nie zmieniając ligi i zespołu, a chcę mieć dostęp nie tylko do hiszpańskich piłkarzy, ale także z innch krajów, to najlepszym rozwiązaniem będzie :
a) po prostu duża baza danych (dodam tylko, że planuję długa karierę, czyli zależy mi na w miare rzeczywistej ilości nowych piłkarzy)
b) średnia baza/duża baza + kilka/kilkanaście lig wybranych tylko na podgląd
c)średnia baza/duża baza + wybranie piłkarzy z najwyższych klas rozgrywkowych interesujących nas lig
d)średnia baza/duża baza + ddt generator ?????

dodam, że mój sprzęt to nie najszybszy i najwydajniejszy komp świata, więc i to trzeba wziąć pod uwage. Proszę o podpowiedź!

0
31.01.2010 19:30    #14
[quote=krolik12345]czyli liga na podglądzie rozni sie od ligi niewybranej TYLKO tym, że po prostu widac tabelę i rozgrywane mecze?

tak więc jeżeli dajmy na to zamierzam objąc Villarreal i grac tylko nim nie zmieniając ligi i zespołu, a chcę mieć dostęp nie tylko do hiszpańskich piłkarzy, ale także z innch krajów, to najlepszym rozwiązaniem będzie :
a) po prostu duża baza danych (dodam tylko, że planuję długa karierę, czyli zależy mi na w miare rzeczywistej ilości nowych piłkarzy)
b) średnia baza/duża baza + kilka/kilkanaście lig wybranych tylko na podgląd
c)średnia baza/duża baza + wybranie piłkarzy z najwyższych klas rozgrywkowych interesujących nas lig
d)średnia baza/duża baza + ddt generator ?????

dodam, że mój sprzęt to nie najszybszy i najwydajniejszy komp świata, więc i to trzeba wziąć pod uwage. Proszę o podpowiedź! [/quote]

Ja wybrałbym opcje "d", jesli chcesz grac dluga kariere. Zastanow sie jakich chcesz pilkarzy, z jakich lig, druzyn i ruszasz.

Ponizej jest plik mojego autorstwa, ktory najwydajniej dziala z ogromna baza danych, ale twoj komputer, jezeli piszesz, ze nie jest szybki to moze tego nie pociagnac(ten plik + ogromna baza danych).
Ale wrzuce i sam sie przekonasz. W tym celu polecam wybranie tylko ligi hiszpanskiej, w twoim przypadku, i wrzucenie mojego pliku do folderu "edt" w uaktualnienie na jakim obecnie bedziesz rozpoczynal rozgrywke.
Wtedy na spokojnie ocenisz sytuacje i zobaczysz czy Ci pilkarze, ktory wgralem sa dla ciebie optymalni do dlugiej rozgrywki.
Od razu zaznaczam, ze jest to plik, ktory nadaje najlepiej sie do ogromnej bazy danych, ale sprobuj.

ogromna baza danych dodatek.ddt

krolik12345 Partyzant

0
05.02.2010 16:12    #15
ok jak przyjdzie łata to rozpoczynam rozgrywke więc moze wtedy spróbuję. ale skoro jest potrzebna ogromna baza danych to moze byc klopot. ogolnie spytalem się bo zalezy mi na realizmie. wiadomo ze grajac villarreal bede mial mozliwosc sciagania dobrych pilkarzy, wiec dajmy na to wegry czy czarnogora mi do szczescia nie bedzie potrzebna bo bede kupwoal hiszpanow, wlohow, latynosow itd ale mimo wszystko chcialbym miec po prostu w czym wybierac.
zobaczymy jak rozpoczne gre po wyjsciu latki

Chod Żołnierz frontu ideologicznego

0
05.02.2010 16:24    #16
[quote=krolik12345]wlohow[/quote]
To już lepiej kup słownik.

Sam gram z game speed adjusterem i na średniej bazie mam multum lig a żadnej na podglądzie, a gra śmiga:]
#TeamTyniec

krolik12345 Partyzant

0
05.02.2010 16:44    #17
nie kupie, ponieważ wloHow napisalem przypadkiem

rezmi10 Partyzant

0
20.04.2010 18:03    #18
Nie do końca rozumiem. Chcę grać 5 ligami. Ale zależy mi, żeby byli wszyscy piłkarze z całego świata(juniorzy, seniorzy). To mam wybrać te ligi co chcę grać i wszystkie inne na podglądzie? Czy te ligi co chcę i duża baza danych i wtedy wszyscy piłkarze będą? Dodam, że gram w fm 2009

// Edytowano 1 raz, ostatni raz 20.04.2010 o godz. 18:04

0
20.04.2010 18:54    #19
Nie ważne jest to czy grasz w Fm'a 2009, czy jeszcze innego - to nie ma znaczenia odnośnie plików "edt." lub "ddt.".

Następnie, jeżeli chcesz, aby byli wszyscy piłkarze z całego świata to polecam plik "retain" - szybkie rozwiązanie w jednym pliku. Nie trzeba dodawać po kolei wszystkich krajów/klubów. Opcja mniej czasochłonna.

Odnosząc się do głównego twojego pytania, jeżeli chcesz wszystkich piłkarzy,trenerów z bazy danych to najlepszym rozwiązaniem jest opcja powyższa z "retainem" i wtedy wybierasz te ligi co interesują ciebie do rozgrywki plus jeżeli masz mocny komputer to ligi na podgladzie w dodatku.

Ja polecam abyś wziął ligi, w których może pózniej w trakcie gry będziesz chciał grać jako grywalne, a te które chciałbyś widzieć wyniki, tabele na podgląd. Jestem zwolennikiem lig na podglądzie, ponieważ po 2,3 sezonach nie ma kwiatków, z drużynami, które np.grają w europejskich pucharach.

Aha, jeżeli będziesz używał pliku "retain" to rozpoczynając grę ustaw na "małą bazę danych". Szybciej załaduje się gra, a efekt zawsze taki sam - nawet jak wybierasz "retain" plus "duża baza danych".

Musisz się zalogować, aby dodać odpowiedź.

PRZEGLĄDAJĄ TEMAT

1 aktywny w tym 0 zarejestrowanych, 1 gość, 0 ukrytych

FM REVOLUTION - OFICJALNA STRONA SERII FOOTBALL MANAGER W POLSCE
Największa polska społeczność Ponad 70 tysięcy zarejestrowanych użytkowników nie może się mylić!
Polska Liga Update Plik dodający do Football Managera opcję gry w niższych ligach polskich!
FM Revolution Cut-Out Megapack Największy, w pełni dostępny zestaw zdjęć piłkarzy do Football Managera.
Aktualizacje i dodatki Uaktualnienia, nowe grywalne kraje i inne nowości ze światowej sceny.
Talenty do Football Managera Znajdziesz u nas setki nazwisk wonderkidów. Sprawdź je wszystkie!
Polska baza danych - dyskusja Masz uwagi do jakości wykonania Ekstraklasy lub 1. ligi? Napisz tutaj!
Copyright © 2002-2025 by FM Revolution