Uporządkuje wszystko, bo mam taką ochotę
Asystent menadżera:
- kierowanie zespołem
- praca z juniorami
- determinacja
- motywowanie
- oc. potencjału i umiejętności
- poziom dyscypliny
- wiedza taktyczna
Tutaj małe podsumowanie dotyczące powyższych umiejętności.
Kierowanie zespołem - ważna umiejętność, jeśli dosyć często grasz na urlopie, ale też jeżeli powierzasz asystentowi rezerwy lub/i zespoły młodzieżowe.
Praca z juniorami - łączy się z powyższą umiejętnością, czyli jeśli masz asystenta przypisanego do zespołów młodzieżowych, to ta statystyka jest niezbędna.
Determinacja - myślę, że nie trzeba zbytnio tu nic tłumaczyć. Im więcej tym lepiej.
Motywowanie - ważna umiejętność, jeśli asystent ustala za ciebie rozmowy motywacyjne lub jeżeli czasem prosisz go o pomoc we wcześniej wymienionej kwestii.
Oc. potencjału i umiejętności - grając w Fm-a i składając ofertę danemu zawodnikowi, po możliwości przedstawienia graczowi kontraktu, na ekranie ustalania gaży dla grajka niżej masz tzw.podsumowanie. Tam asystent wypowiada się o potencjalnym zakupie, więc im lepsze statystyki tym trafniejsza ocena.
Poziom dyscypliny - przydatna kwestia, gdy asystent prowadzi zespoły rezerwowe lub młodzieżowe, ponieważ ten atrybut odpowiada za jego pobłażliwość w stosunku do piłkarzy np. po otrzymaniu czerwonej kartki, czy będzie go karał zabraniem tygodniówki itp.
Wiedza taktyczna - ważny element, jeżeli czytamy podpowiedzi asystenta w czasie meczu i jeśli zwracamy uwagę na "podpowiedzi współpracowników". Atrybut ten przydaje się w czasie prowadzenia przez asystenta zespołów młodzieżowych lub rezerwowych, albo jeśli po prostu prowadzi za nas zespół, gdy my jesteśmy na urlopie.
Według mnie, aby asystent był naprawdę efektywny to niezbędne jest aby posiadał stosunkowo wysoki współczynnik:
- kierowania zespołem
- determinacji (niekoniecznie)
- motywowania
- wiedza taktyczna
Trener juniorów:
Najlepiej w tym wypadku nie posiadać jako takich "trenerów juniorów", tylko tak szafować trenerami z pierwszego zespołu, aby mieli wysoki współczynnik pracy z juniorami.
Jeżeli to nie odpowiada, to taki trener powinien mieć takie atrybuty, które dają mu możliwość prowadzenia treningu z jak największą ilością gwiazdek(tak samo jak przy pierwszym zespole) plus do tego wysoki współczynnik atrybutu "trening z juniorami"
Najnowsze posty