Strona

Porady taktyczne

lolek123 Partyzant

Grupa: Użytkownik
Poziom ostrzeżeń: 0
0
10.04.2012 19:37    #451
Próbowałem lisa , ale nic a co sądzisz o tym żeby dać 2 napastnika zamiast OP ?

Gajek22 Partyzant

0
10.04.2012 19:46    #452
Możesz spróbować, oraz daj Soldado na Odgrywającego, i piłki na odgrywającego na głowę,
"Wszystkie bitwy naszego życia czegoś nas uczą, nawet te, które przegraliśmy."

"W życiu piękne są tylko chwile."

Nygga147 Partyzant

0
10.04.2012 20:05    #453
[quote="Nygga147"]Witam!

Mam taki problem: gram 3 sezon w FM 2009 Barceloną, coś tam udało się wygrać, ale styl mnie kompletnie nie przekonuje. W pierwszym sezonie grałem sztandarowym ustawieniem Katalończyków, czyli 4-3-3, jednak mimo świetnych, kreatywnych pomocników i nie gorszych grajków z przodu strzelałem bardzo mało bramek, a i sporo traciłem. Po sezonie zmieniłem ustawienie na 4-1-3-2 i było ciut lepiej, jednak dalej leszcze typu Racing, Recreativo czy Sporting Gijon bez problemu odbierali mi punkty, a w LM takie ekipy jak Roma, Lyon czy nawet kijowskie Dynamo potrafiły mnie całkiem zdominować. Teraz jestem po 10 kolejkach 3 sezonu i już to ustawienie się w ogóle przestało sprawdzać. Próbuję zmieniać tempo rozgrywania, nastawienie, kreatywność, ale nic to nie daje.
Czy ktoś byłby mi w stanie cokolwiek poradzić, zaproponować jakieś ustawienie i schematy taktyczne? Tylko od razu mówię, że kiepsko u mnie ze skrzydłowymi (co akurat w systemie gry Barcy jest dość oczywiste), więc ustawienie z bocznymi pomocnikami raczej odpada, tym bardziej, że sprowadziłem jeszcze dwóch kreatywnych pomocników: Carlosa Eduardo i Renato Augusto. Z góry dzięki za pomoc.[/quote]

Byłby mi w stanie ktoś coś na to poradzić?

Gajek22 Partyzant

0
10.04.2012 20:11    #454
[quote="Nygga147"][quote="Nygga147"]Witam!

Mam taki problem: gram 3 sezon w FM 2009 Barceloną, coś tam udało się wygrać, ale styl mnie kompletnie nie przekonuje. W pierwszym sezonie grałem sztandarowym ustawieniem Katalończyków, czyli 4-3-3, jednak mimo świetnych, kreatywnych pomocników i nie gorszych grajków z przodu strzelałem bardzo mało bramek, a i sporo traciłem. Po sezonie zmieniłem ustawienie na 4-1-3-2 i było ciut lepiej, jednak dalej leszcze typu Racing, Recreativo czy Sporting Gijon bez problemu odbierali mi punkty, a w LM takie ekipy jak Roma, Lyon czy nawet kijowskie Dynamo potrafiły mnie całkiem zdominować. Teraz jestem po 10 kolejkach 3 sezonu i już to ustawienie się w ogóle przestało sprawdzać. Próbuję zmieniać tempo rozgrywania, nastawienie, kreatywność, ale nic to nie daje.
Czy ktoś byłby mi w stanie cokolwiek poradzić, zaproponować jakieś ustawienie i schematy taktyczne? Tylko od razu mówię, że kiepsko u mnie ze skrzydłowymi (co akurat w systemie gry Barcy jest dość oczywiste), więc ustawienie z bocznymi pomocnikami raczej odpada, tym bardziej, że sprowadziłem jeszcze dwóch kreatywnych pomocników: Carlosa Eduardo i Renato Augusto. Z góry dzięki za pomoc.[/quote]

Byłby mi w stanie ktoś coś na to poradzić?[/quote]

Cóż, nigdy nie grałem wielkim klubem, ale możesz spróbować 4-1-4-1 z DPŚ, dwoma PŚ, po jednym OPL i OPP, oraz napadziorem, może na skrzydła poszukaj kogoś w Barcelonie B lub nawet w młodszych, może znajdziesz jakąś perełkę, taktyka: bardzo płynny, kontrola, tempo wolne. Tyle mogę Tobie poradzić.

Kolazontha Zrzędliwy Tetryk

0
10.04.2012 20:28    #455
[quote]Czy lepiej jest ustawić zawodnikowi tylko rolę i zadanie, czy warto kombinować też z resztą poleceń typu rajdy, dośrodkowania, ustawienie itd? [/quote]
[quote]Zależy od pozycji, ale ja na przykład kombinuje bardzo dużo przy każdej pozycji aby dojść do perfekcji[/quote]
[quote]A który rodzaj taktyki zmusza do większego kombinowania? Klasyczna czy z kreatora? [/quote]

Mam nadzieję, że jesteście świadomi tego, że każdy suwak ruszony z pozycji domyślnej nie będzie reagował na jakiekolwiek polecenie z ławki w taktyce kreatorowej i trzeba jego wartość zmieniać ręcznie. Paru userów było zaskoczonych tym, że coś im nie trybi w poleceniach z ławki i nie mogli znaleźć przyczyny.

[quote]Gram Valencia i nie mam pomysłu jak ustawić Soldado żeby trafiał do bramki bo zagrałem 5 kolejek i nic gram ustawieniem 4-2-3-1 ze skrzydłowymi ,a może zmienić taktykę ? [/quote]
[quote]Ja bym go ustawił albo na lis pola karnego, albo odgrywający, bo dobrze gra tyłem do bramki.[/quote]
LPK jako samotny napastnik to imho mało rozsądne rozwiązanie. Parą dla LPK powinien być odgrywający/cofnięty.

[quote]Nie proszę o poradę, ale o Waszą opinię. Mam wrażenie, że wyniki jakie osiągamy naszymi zespołami w FM'ach zależą w niewielkim stopniu od naszej taktyki, a głównie od rozmów motywacyjnych. Co o Tym sądzicie ? Jeżeli offtop to przepraszam. [/quote]

Wyniki to składowa taktyki, rozmów motywacyjnych, morale zawodników, przygotowania fizycznego, formy rywala, poziomu determinacji naszych grajków oraz paru innych rzeczy - choćby dobrania boiska pod danę taksę :) I czynniki te nie maja stałych wartości procentowych
You know, we are sitting here, you and I, like a couple of regular fellas. You do what you do, and I do what I gotta do

Gajek22 Partyzant

0
10.04.2012 20:33    #456
[quote="Kolazontha"]
Mam nadzieję, że jesteście świadomi tego, że każdy suwak ruszony z pozycji domyślnej nie będzie reagował na jakiekolwiek polecenie z ławki w taktyce kreatorowej i trzeba jego wartość zmieniać ręcznie. Paru userów było zaskoczonych tym, że coś im nie trybi w poleceniach z ławki i nie mogli znaleźć przyczyny.[/quote]

Tak, jestem tego świadomy, po prostu wolę ustawiać ich w starym stylu ;]

Rossoneri1997 Partyzant

0
10.04.2012 20:44    #457
[quote="Gajek22"][quote="Kolazontha"]
Mam nadzieję, że jesteście świadomi tego, że każdy suwak ruszony z pozycji domyślnej nie będzie reagował na jakiekolwiek polecenie z ławki w taktyce kreatorowej i trzeba jego wartość zmieniać ręcznie. Paru userów było zaskoczonych tym, że coś im nie trybi w poleceniach z ławki i nie mogli znaleźć przyczyny.[/quote]

Tak, jestem tego świadomy, po prostu wolę ustawiać ich w starym stylu ;][/quote]
Polecenia z ławki to np. Piłka do napastników, podania na wolne pole, chwila odpoczynku itp.?

0
10.04.2012 20:49    #458
@Rossoneri1997

Tak - na przykładzie wspomnianego podania na wolne i przeciwstawnego piłka do nogi - ustaw wszystkim zawodnikom piłki prostopadłe na minimum, włącz polecenie gry na wolne pole i sprawdź efekt.
You know, we are sitting here, you and I, like a couple of regular fellas. You do what you do, and I do what I gotta do

Rossoneri1997 Partyzant

0
10.04.2012 20:52    #459
Mi się zawsze wydawało, że to tak automatycznie przesuwa te suwaki o trochę. Często używam poleceń, przy tym mam ręcznie ustawiane suwaki i efekty są zdecydowanie widoczne, więc nie wiem czy to prawda.

0
10.04.2012 20:57    #460
Jak zacznie działać wyszukiwarka manifestów to podrzucę linka do wpisu jednego z userów, gdzie jest to pięknie wszystko rozpisane ::)

Strona

Musisz się zalogować, aby dodać odpowiedź.

PRZEGLĄDAJĄ TEMAT

1 aktywny w tym 0 zarejestrowanych, 1 gość, 0 ukrytych

FM REVOLUTION - OFICJALNA STRONA SERII FOOTBALL MANAGER W POLSCE
Największa polska społeczność Ponad 70 tysięcy zarejestrowanych użytkowników nie może się mylić!
Polska Liga Update Plik dodający do Football Managera opcję gry w niższych ligach polskich!
FM Revolution Cut-Out Megapack Największy, w pełni dostępny zestaw zdjęć piłkarzy do Football Managera.
Aktualizacje i dodatki Uaktualnienia, nowe grywalne kraje i inne nowości ze światowej sceny.
Talenty do Football Managera Znajdziesz u nas setki nazwisk wonderkidów. Sprawdź je wszystkie!
Polska baza danych - dyskusja Masz uwagi do jakości wykonania Ekstraklasy lub 1. ligi? Napisz tutaj!
Copyright © 2002-2025 by FM Revolution