Dobra, naczytałem się tutaj trochę opinii, jako że jestem tutaj powiedzmy nowym użytkownikiem z małym bagażem doświadczeń to wypowiem się i ja. FM15 kupiłem, ponieważ opinie były podzielone, chciałem sam sobie wyrobić zdanie na temat tego produktu i niestety - dla tych którzy jeszcze nie kupili - nie mam dobrych wieści. Gra jest słaba.
Podpowiem, że aktualnie jestem menadzerem Q.P.R gram systemem 3 1 4 2 i sprawdza się całkiem nieźle (12 lokata Marzec, 2014). I to by było na tyle, chce przekazać że twórcy wkoncu usmiechneli się w strone ludzi którzy chcą kombinowac z taktykami - to jest ewidentnie ogromny plus. System scoutingu, system statystyk, wkońcu wygląda to dobrze. Zakup w ciemno może się czasem opłacić, ale i może zaboleć po kieszeni i będziemy musieli szukać naszemu niewypałowi drogi ucieczki.
Ogólnie mam ogromny żal za to,że silnik meczowy jest totalną tandetą, gole się powtarzają, zawodnicy z 12 strzału z dystansu i 12 rzutów wolnych potrafią huknąć dosłownie znikąd z 30 metrów(Leroy Fer) z rzutu wolnego. I to zdarzyło mi się raz dwa razy pod rząd w tym samym meczu. Może miałem farta? nie wiem.
Skrzydłowi wołają o pomstę do nieba, biegną jak debile do linii koncowej i wrzucają napastnikowi, nie ważne czy tam 15-16 dryblingu - skrzydłowy nawet nie próbuje dryblować, wchodzić w pole karne, strzelić lewą albo i prawą nogą gdzieś po skosie. Jest ogólnie makabra. Silnik meczowy LEŻY I KWICZY od wersji 12-stej bodajże od momentów wprowadzenia na rynek trybu 3d, którego i tak nie używam - bo jest żałosny. Napastnicy strzelają sam na sam, to jest głowny mankament tej serii od 3 odsłon. Nie przypominam sobie żadnego gola w którym napastnik - który ma przed sobą obronę próbuje dryblować i ewentualnie zakończyć to strzałem z dystansu nie próbując ich przechodzić.
Nie uświadczyłem problemów z bramkarzami, mój bramkarz Alex Mc Carthy przy poleceniach bramkarza libero dobrze sobie radził, na grę obrony nie narzekam. Tragedią są ataki i ich powtarzalność, mam wrażenie że gram znowu w lepszą 14-stke. To marne pocieszenie, bo 14-stka była na poziomie shitu. Podobnie jak i 13-stka.
Tęsknie za wersjami fm'a 08, 09, gdzie były strzałki, suwaczki i gdzie wyglądało to mniej realnie, ale za to silnik meczowy był po prostu dobrze napisany i gole wyglądały po prostu inaczej. Od razu uprzedzam - nie jestem jakimś wieloletnim graczem od Cm01/02. Problemem jest to, że dostaliśmy kolejny raz produkt niegotowy (no tak, wkońcu beta) który jest po prostu niedopracowany, nie ma nic wspólnego z realistyką, a sztuczne uciszanie tych dwóch trollów na tym forum tylko prowadzi do tego, że niepotrzebnie ludzie zdezorientowani ewentualnym zakupem, godzą się na niego. I to jest fatalne, gdyż ja tak zrobiłem i gdybym mógł - oddałbym zakup jeszcze dzisiaj.
To tyle. Do pełnej wersji gry jeszcze kilka dni, nie dziwię się że nie wypuszczają dema. Nie ma co wypuszczać i czym się w sumie chwalić. Na 16-stkę napewno się już nie nabiorę. Tylko i wyłącznie brak pompowania kasy tym ludziom, może wymusić na nich przemyślenie polityki tworzenia gry. I sugeruję, by część ludzi zaczęła już to robić - od obecnej odsłony. No i przypomniał mi się kolejny minus za projektowanie MENU gry. Facet, odpowiedzialny za to powinien wylecieć na zbity pysk. Już nie wspominając o nowym menu taktyki, czy zarządzania drużyną U-21 czy tam inną. No i ta sztuczna piłka, w sumie można to nazwać kauczukiem która odbija się od siatki w razie zdobycia gola i wylatuje najczęściej gdzieś w okolice pola karnego. Cud, miód i orzeszki.
Gdybym miał obiektywnie gre ocenić, dałbym jej 2,5/5. Czekam na patch naprawiający setki błędów. Znając życie - i tak się go nie doczekam, a jeśli doczekam to pewnie gdzieś w styczniu.
PS. Nie wypowiadam się na temat potencjałów polskiej ligi, grajków i tym podobne. No ale milik na -9 napewno nie zasługuje

PS2. Szpital jest wciąż obecny w tej wersji, zawodnicy łapią kontuzje jak głupi.
// Edytowano 13 razy, ostatni raz 03.11.2014 o godz. 15:40
Najnowsze posty