Strona

FM 2015 - wrażenia z bety

kabaruto Partyzant

Grupa: Użytkownik
Poziom ostrzeżeń: 0
0
03.11.2014 15:19    #531
Może panowie nie wiedzą, ale na skuteczność czy padnie gol z wolnego mają wpływ:
rzuty wolne
strzały z dystansu
technika
i tutaj nie jestem pewny ale też chyba siła

kabaruto Partyzant

0
03.11.2014 15:21    #532
A na rzuty karne:
rzuty karne
wykanczanie akcji
opanowanie
technika

front Partyzant

0
03.11.2014 15:28    #533
Dobra, naczytałem się tutaj trochę opinii, jako że jestem tutaj powiedzmy nowym użytkownikiem z małym bagażem doświadczeń to wypowiem się i ja. FM15 kupiłem, ponieważ opinie były podzielone, chciałem sam sobie wyrobić zdanie na temat tego produktu i niestety - dla tych którzy jeszcze nie kupili - nie mam dobrych wieści. Gra jest słaba.

Podpowiem, że aktualnie jestem menadzerem Q.P.R gram systemem 3 1 4 2 i sprawdza się całkiem nieźle (12 lokata Marzec, 2014). I to by było na tyle, chce przekazać że twórcy wkoncu usmiechneli się w strone ludzi którzy chcą kombinowac z taktykami - to jest ewidentnie ogromny plus. System scoutingu, system statystyk, wkońcu wygląda to dobrze. Zakup w ciemno może się czasem opłacić, ale i może zaboleć po kieszeni i będziemy musieli szukać naszemu niewypałowi drogi ucieczki.

Ogólnie mam ogromny żal za to,że silnik meczowy jest totalną tandetą, gole się powtarzają, zawodnicy z 12 strzału z dystansu i 12 rzutów wolnych potrafią huknąć dosłownie znikąd z 30 metrów(Leroy Fer) z rzutu wolnego. I to zdarzyło mi się raz dwa razy pod rząd w tym samym meczu. Może miałem farta? nie wiem.

Skrzydłowi wołają o pomstę do nieba, biegną jak debile do linii koncowej i wrzucają napastnikowi, nie ważne czy tam 15-16 dryblingu - skrzydłowy nawet nie próbuje dryblować, wchodzić w pole karne, strzelić lewą albo i prawą nogą gdzieś po skosie. Jest ogólnie makabra. Silnik meczowy LEŻY I KWICZY od wersji 12-stej bodajże od momentów wprowadzenia na rynek trybu 3d, którego i tak nie używam - bo jest żałosny. Napastnicy strzelają sam na sam, to jest głowny mankament tej serii od 3 odsłon. Nie przypominam sobie żadnego gola w którym napastnik - który ma przed sobą obronę próbuje dryblować i ewentualnie zakończyć to strzałem z dystansu nie próbując ich przechodzić.

Nie uświadczyłem problemów z bramkarzami, mój bramkarz Alex Mc Carthy przy poleceniach bramkarza libero dobrze sobie radził, na grę obrony nie narzekam. Tragedią są ataki i ich powtarzalność, mam wrażenie że gram znowu w lepszą 14-stke. To marne pocieszenie, bo 14-stka była na poziomie shitu. Podobnie jak i 13-stka.

Tęsknie za wersjami fm'a 08, 09, gdzie były strzałki, suwaczki i gdzie wyglądało to mniej realnie, ale za to silnik meczowy był po prostu dobrze napisany i gole wyglądały po prostu inaczej. Od razu uprzedzam - nie jestem jakimś wieloletnim graczem od Cm01/02. Problemem jest to, że dostaliśmy kolejny raz produkt niegotowy (no tak, wkońcu beta) który jest po prostu niedopracowany, nie ma nic wspólnego z realistyką, a sztuczne uciszanie tych dwóch trollów na tym forum tylko prowadzi do tego, że niepotrzebnie ludzie zdezorientowani ewentualnym zakupem, godzą się na niego. I to jest fatalne, gdyż ja tak zrobiłem i gdybym mógł - oddałbym zakup jeszcze dzisiaj.

To tyle. Do pełnej wersji gry jeszcze kilka dni, nie dziwię się że nie wypuszczają dema. Nie ma co wypuszczać i czym się w sumie chwalić. Na 16-stkę napewno się już nie nabiorę. Tylko i wyłącznie brak pompowania kasy tym ludziom, może wymusić na nich przemyślenie polityki tworzenia gry. I sugeruję, by część ludzi zaczęła już to robić - od obecnej odsłony. No i przypomniał mi się kolejny minus za projektowanie MENU gry. Facet, odpowiedzialny za to powinien wylecieć na zbity pysk. Już nie wspominając o nowym menu taktyki, czy zarządzania drużyną U-21 czy tam inną. No i ta sztuczna piłka, w sumie można to nazwać kauczukiem która odbija się od siatki w razie zdobycia gola i wylatuje najczęściej gdzieś w okolice pola karnego. Cud, miód i orzeszki.

Gdybym miał obiektywnie gre ocenić, dałbym jej 2,5/5. Czekam na patch naprawiający setki błędów. Znając życie - i tak się go nie doczekam, a jeśli doczekam to pewnie gdzieś w styczniu.

PS. Nie wypowiadam się na temat potencjałów polskiej ligi, grajków i tym podobne. No ale milik na -9 napewno nie zasługuje :)
PS2. Szpital jest wciąż obecny w tej wersji, zawodnicy łapią kontuzje jak głupi.

// Edytowano 13 razy, ostatni raz 03.11.2014 o godz. 15:40

z_fartem Partyzant

0
03.11.2014 15:44    #534
Dlaczego przy tworzeniu taktyki, nie wyświetla mi wszystkich ról na pozycjach ? Np. w obecnej chwili ustawiłem sobie DP i nie wyświetla mi roli registy oraz cofniętego pomocnika...

chinczol Młody aktywista

0
03.11.2014 16:16    #535
Dobra Pany, liczę na konkretne i obiektywne odpowiedzi. Mianowicie - czy warto teraz kupić FM15, czy poczekać do stycznia/lutego, kiedy gra będzie już w pełni grywalna i pozbawiona błędów "wieku dziecięcego"? Obecnie rozgrywam bardzo fajną karierę w FM14 na update od CMRev i muszę powiedzieć że gra mi się bardzo przyjemnie i zacnie. Z opinii użytkowników na różnych forach, wynika że FM15 jest dobrą grą już na teraz, jest lepszy od FM14 kiedy ten miał swoją premierę. Bo nie oszukujmy się - FM14 w dniu premiery był shitem, mniej więcej do grudnia był mało grywalny. Jednak po ostatnim patchu stał się IMO grą w pełni grywalną i bardzo dobrą, prawie tak dobrą jak FM12. Stąd moje pytanie czy warto już teraz robić przesiadkę na FM15 ???

ProXima Partyzant

0
03.11.2014 16:34    #536
Wracając do atrybutu rzutów wolnych u Ronaldo, to jeszcze trzeba wziąć uwagę, że również ważne są dośrodkowania. CR kiedykolwiek dośrodkowywał z wolnego? Poza tym Portugalczyk strzela bramki rzadko jak na to ile ma szans, jak już wpadnie to jest gol przepiękny, ale nie rozumiem czepiania się do dawania mu całkiem niezłej "15".

Co do Krymu to przecież zrobili bardzo dobrze. Jedyne dwie słuszne opcje to były albo zrobienie odrębnego "państwa" (i tak też zrobili) albo włącznie tego rejonu do Rosji.

robal15 Młody aktywista

0
03.11.2014 16:37    #537
Tak, nareszcie dostaliśmy grywalny silnik meczowy. Gole jak i akcje są zróżnicowane. Da się grać środkiem, jak i bokami. Trafiasz gole po dośrodkowaniach, jak i po prostopadłych podaniach. Nie ma już bramek z dośrodkowań ani poprzeczek: https://www.youtu(...)lyU2kBAA Jedynie obrona kuleje w dwóch rzeczach, ale ponoć już to naprawili. Mianowice, obrońca jest bliżej piłki a biegnie wolniej niż napastnik (on dochodzi do piłki pierwszy) albo przy pierwszym kontakcie z piłką wypuści ją za daleko i obrońca za pleców przejmą ją. Po za tym obrona gra dobrze: robi wślizgi oraz gra ciałem. Bramkarz nie podaje przeciwnikom piłki sam na sam.

Nie ma hokejowych wyników.

Scouting jest rewelacyjny dla osób, które lubią wyzwania oraz nie korzystają z żadnych dopalaczy (edytor oraz lista talentów).
"Bezczelny młody człowiek" Aga 2k15

jesionek06 Partyzant

0
03.11.2014 17:14    #538
Mam pytanie - jak kupię np w empiku ze sklepu internetowego FMa i dadzą mi klucz do bety, to ten sam klucz będzie służył do ściągniecia pełnej wersji w piątek? Pytam, bo nie będę miał możliwości kupna w sklepie stacjonarnym, a już 07.11 chciałbym zacząć grać.

Slayer666 Partyzant

0
03.11.2014 17:15    #539
[quote="robal15"]Tak, nareszcie dostaliśmy grywalny silnik meczowy. Gole jak i akcje są zróżnicowane. Da się grać środkiem, jak i bokami. Trafiasz gole po dośrodkowaniach, jak i po prostopadłych podaniach. Nie ma już bramek z dośrodkowań ani poprzeczek: https://www.youtu(...)lyU2kBAA Jedynie obrona kuleje w dwóch rzeczach, ale ponoć już to naprawili. Mianowice, obrońca jest bliżej piłki a biegnie wolniej niż napastnik (on dochodzi do piłki pierwszy) albo przy pierwszym kontakcie z piłką wypuści ją za daleko i obrońca za pleców przejmą ją. Po za tym obrona gra dobrze: robi wślizgi oraz gra ciałem. Bramkarz nie podaje przeciwnikom piłki sam na sam.

Nie ma hokejowych wyników.

Scouting jest rewelacyjny dla osób, które lubią wyzwania oraz nie korzystają z żadnych dopalaczy (edytor oraz lista talentów).[/quote]

Dokładnie. Po pierwszych paru godzinach nad nowym FM'em myślałem,że 90% goli pada po strzałach skrzydłowych lub dobitkach z ostrego konta ale po prostu Tabanou i Hamouma mieli wyborną formę a później już tak różowo nie było i musiałem pokombinowac. W porównaniu z 14 w obecnej wersji odczuwam autentyczną przyjemnośc z gry, nie ma już 100 % skuteczności wrzutek rywala ze skrzydła, da się poklepac w środku, grac remis na wyjeździe z potentatem, albo zrobic dwa gole z 4 strzałów na bramkę, gole padają po różnych konfiguracjach, najbardziej mi się podobają zagrania na obieg oraz ciasteczka środkowych pomocników w wolne obszary pola karnego rywala, super wyglądają bramki po pośrednich wolnych,gram 3 sezon Saint Etienne i poza lagami stoperó do przodu mimo polecenia grania krótkich piłek, większych błędów nie widze, super spisują mi się zawodnicy na nowych pozycjach, odwrócony defensywny skrzydłowy oraz Reumandater to głowne żądła mojej drużyny,scouting też jest wspaniały, nie ma tak jak w 14,że ustawiam wiek maksymalny 17 lat i wykupuje perełki z całego świata, teraz trzeba się mocno natrudzic, raporty scoutów są coraz bliżej realizmu, nie ma już potencjału podanego na tacy

Slayer666 Partyzant

0
03.11.2014 17:19    #540
[quote="chinczol"]Dobra Pany, liczę na konkretne i obiektywne odpowiedzi. Mianowicie - czy warto teraz kupić FM15, czy poczekać do stycznia/lutego, kiedy gra będzie już w pełni grywalna i pozbawiona błędów "wieku dziecięcego"? Obecnie rozgrywam bardzo fajną karierę w FM14 na update od CMRev i muszę powiedzieć że gra mi się bardzo przyjemnie i zacnie. Z opinii użytkowników na różnych forach, wynika że FM15 jest dobrą grą już na teraz, jest lepszy od FM14 kiedy ten miał swoją premierę. Bo nie oszukujmy się - FM14 w dniu premiery był shitem, mniej więcej do grudnia był mało grywalny. Jednak po ostatnim patchu stał się IMO grą w pełni grywalną i bardzo dobrą, prawie tak dobrą jak FM12. Stąd moje pytanie czy warto już teraz robić przesiadkę na FM15 ???[/quote]

W 12 i 14 80% strzałów rywali lądowało w sieci, w 15 nie ma takich absurdów, owszem raz czy dwa w sezonie mam mecz gdzie cisnę a rywal po 1 celnym strzale robi remis, ale mi też zdarza się tak ugrac punkt a poza tym to marginalne przypadki

Strona

Temat zamknięty.

PRZEGLĄDAJĄ TEMAT

1 aktywny w tym 0 zarejestrowanych, 1 gość, 0 ukrytych

FM REVOLUTION - OFICJALNA STRONA SERII FOOTBALL MANAGER W POLSCE
Największa polska społeczność Ponad 70 tysięcy zarejestrowanych użytkowników nie może się mylić!
Polska Liga Update Plik dodający do Football Managera opcję gry w niższych ligach polskich!
FM Revolution Cut-Out Megapack Największy, w pełni dostępny zestaw zdjęć piłkarzy do Football Managera.
Aktualizacje i dodatki Uaktualnienia, nowe grywalne kraje i inne nowości ze światowej sceny.
Talenty do Football Managera Znajdziesz u nas setki nazwisk wonderkidów. Sprawdź je wszystkie!
Polska baza danych - dyskusja Masz uwagi do jakości wykonania Ekstraklasy lub 1. ligi? Napisz tutaj!
Copyright © 2002-2025 by FM Revolution
[x]Informujemy, że ta strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką plików cookies. W każdym czasie możesz określić w swojej przeglądarce warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies.