Proporcje w składzie

ziarnok Partyzant

Grupa: Użytkownik
Poziom ostrzeżeń: 0
0
01.07.2009, 18:46    Pytanie
Mam pytanie. Jakie są odpowiednie proporcje ilości zawodników do składu. Np. 3 bramkarzy, 9 obrońców, 9 pomocników, 5 napastników. Ewentualnie proszę o podanie również proporcji do drużyny U-21.

PS. Prowadzę Znicza Pruszków, początek sezonu 2008/2009.

Falcon Przodownik pracy

0
01.07.2009 18:51    #1
Według mnie zależy to od ustawienia jakim grasz.
Jak grasz 4-4-2 standardowym to ja mam 3 bramkarzy, 8 obrońców,8 pomocników,4 napastników.Ale jeśli grasz np. 1 napastnikiem to starczy 3 napastników.
"Dziś tylko zwycięstwo i nic nie wchodzi w grę"

maciekigood Młody aktywista

0
01.07.2009 18:53    #2
To zależy jakim ustawieniem grasz. Staraj się mieć zmiennika na każdą pozycję. Jednak nie przesadzaj, zbyt duża liczba zawodników często powoduje złą atmosferę. Kupuj piłkarzy wszechstronnych, grających na wielu pozycjach.

ziarnok Partyzant

0
01.07.2009 18:57    #3
Ogólnie raczej gram 4-4-2. Mam załamkę bo przekraczam budżet płacowy o 17 tys., a nie mam kogo wywalić. Jak zmniejszyć te zarobki?

Black Młody aktywista

0
01.07.2009 19:03    #4
Tak jak powiedzieli inni, zależy jaką taktyką. Jeżeli 4-4-2 to 3*4 napastników, 2 bramkarzy, z 6-7 obrońców i tyle samo pomocników powinno wystarczyć.
Staraj się mieć tyle zawodników, aby mieć zaplecze w wypadku kontuzji i zmęczenia podstawowego zawodnika, ale nie aż tylu, żeby połowa rezerowych prawie nigdy nie grała. Musisz dobrze wyczuć proporcje. Nie za dużo, ale żebyś nie miał problemów.
Bramkarzy wystarczy dwóch. Podstawowy, rezerwowy. Potem ew. z juniorów bierz.
Polecam piłkarzy wszechstronnych. Zwłaszcza obrońców. Taki O PŚL to skarb, możesz go wystawić na całej linii. Choć oczywiście zapewne nie zagra tak dobrze na każdej pozycji, bo nie będzie mieć np. dobrego dryblingu. Będzie odstawał od zwykłego O PL, ale na skrzydle także zagra. Cennym graczem jest także taki w stylu O/WO/P/OP P. Tak jak poprzednio, może nie zagra tak dobrze jak zwykły skrzydłowy, ale da radę. Szukaj takich graczy.

A co do zarobków. Posiłkuj się dobrymi juniorami, spokojnie mogę grać jak rezerwowi. I próbuj podpisać nowe kontakty. To, że zawodnik za za €1000 i przy nowym kontakcie żąda także €1000 nie oznacza, że na pewno nie podpisze za €950 czy tam €900. Często, jak lubią klub, to podpiszą i nieco niższy. Zadowolenie może odrobinkę spaść, ale nie zawsze i jak już to mało. Ale nie każdy będzie tak chciał. Takich wiecznych rezerwowych na obronie i pomocy, możesz skusić wysoką premią bramkową. Owszem, czasem strzelą, ale grając na tych pozycjach, zwłaszcza obronie, strzelą bardzo rzadko.

// Edytowano 1 raz, ostatni raz 01.07.2009 o godz. 19:06

Użytkownik uznał post za pomocny

crisadus Partyzant

0
02.07.2009 09:59    #5
Ja tam zawsze w kadrze staram się mieć 21 zawodników. Gram 4-5-1.
2 bramkarzy, 7 obrońców, 10 pomocników(w tym jeden może grać na ataku), 2 napastników.
GO GO THE GUNNERS

LajnerBB Żołnierz frontu ideologicznego

0
02.07.2009 17:15    #6
sytem 4-5-1...
3 bramkarzy-2-och dobrych jeden zdolny junior
7 obroncow-w tym dwoch uniwersalnych
6 srodkowych pomocnikow-przyda sie jeden uniwersalny mogacy grac na kazdej pozycji w pomocy
4 skrzydlowych
3 napastnikow+zdolny junior
Ja staram sie miec taki zestaw i czasami mimo kontuzji zawsze jest kim grac

szfedo Przodownik pracy

0
02.07.2009 19:35    #7
System 4-4-2
W czym walczę o mistrzostwo, Lige Mistrzow i krajowe puchary.

3 bramkarzy (Gomes, Delgado, Reina czyli doswiadczeni)
4 bocznych obroncow (Johnson, Younis, Borbon, Bale - 2 bardziej def, 2 of )
4 srodkowych (Marcano, Zapata, Kjaer, Papadopoulos - 2 w miarę szybkich i 2 dobrze grajacych glowa)
4 def pomocnikow (w tym jeden moze grac jako obronca, Kacar, Zuculini, Bolzoni, Aythami)
2 ofensywnych (Dzagoev, Hamsik)
5 skrzydłowych (w tym 2 moze grac jako napadzior - Ochirosii, Rodriguez, Sanchez, Todorov, Morimoto)
4 napastnikow (Keirrison, Milevskiy, Orazsakhedov, Marquinhos)

I zmeczonych poprzednim meczem, wymieniam na świeżych. Wiem, że w polskiej lidze na początku nierealne jest mieć 2 równe jedenastki, ale jeśli chcesz wygrać wszystko tj puchary liga i zwojować europę o warto mieć po 2 zawodników napozycję

tomek89 Partyzant

0
02.07.2009 22:20    #8
Wszystko co napisali poprzednicy to racja ale ja mam radę od siebie - przy kompletowaniu składu na wagę złota są piłkarze obunożni. Zwłaszcza w przypadku bocznych obrońców i skrzydłowych jest to bardzo istotne, gracz który potrafi grać obiema nogami jest prawdziwym skarbem! Jednonożni zawodnicy raczej słabo radza sobie z grą po przeciwnej stronie boiska, nawet jeśli tą pozycje mają opanowaną ( czyli bodajże ciemnozieloną w zakładce "ustawienie";)...

szfedo Przodownik pracy

0
02.07.2009 22:43    #9
[quote=tomek89]Wszystko co napisali poprzednicy to racja ale ja mam radę od siebie - przy kompletowaniu składu na wagę złota są piłkarze obunożni. Zwłaszcza w przypadku bocznych obrońców i skrzydłowych jest to bardzo istotne, gracz który potrafi grać obiema nogami jest prawdziwym skarbem! Jednonożni zawodnicy raczej słabo radza sobie z grą po przeciwnej stronie boiska, nawet jeśli tą pozycje mają opanowaną ( czyli bodajże ciemnozieloną w zakładce "ustawienie";)...[/quote]

Święta racja. Nie tylko po przeciwnej stronie, ale też napastik huknie bramę z lewej i prawej, a obrońca łatwo wybije piłkę obiema nogami.

Musisz się zalogować, aby dodać odpowiedź.

PRZEGLĄDAJĄ TEMAT

1 aktywny w tym 0 zarejestrowanych, 1 gość, 0 ukrytych

FM REVOLUTION - OFICJALNA STRONA SERII FOOTBALL MANAGER W POLSCE
Największa polska społeczność Ponad 70 tysięcy zarejestrowanych użytkowników nie może się mylić!
Polska Liga Update Plik dodający do Football Managera opcję gry w niższych ligach polskich!
FM Revolution Cut-Out Megapack Największy, w pełni dostępny zestaw zdjęć piłkarzy do Football Managera.
Aktualizacje i dodatki Uaktualnienia, nowe grywalne kraje i inne nowości ze światowej sceny.
Talenty do Football Managera Znajdziesz u nas setki nazwisk wonderkidów. Sprawdź je wszystkie!
Polska baza danych - dyskusja Masz uwagi do jakości wykonania Ekstraklasy lub 1. ligi? Napisz tutaj!
Copyright © 2002-2025 by FM Revolution