Jak uniknąć niepożądanych zachowań na boisku?

delgard Partyzant

Grupa: Użytkownik
Poziom ostrzeżeń: 0
0
12.01.2010, 10:17    Pytanie
FM 2010 jest grą bardzo dobrą, mimo to jednak, jeśli chodzi o silnik meczowy, jest kilka elementów, które wprowadzają mnie w stan ekstremalnej irytacji. Nie jestem wszakże alfą i omegą, dlatego chciałbym podzielić się z Wami moimi spostrzeżeniami i zasięgnąć Waszej rady.
Sytuacja 1.
Skrzydłowy pędzi z piłką przy bocznej linii i dobiega do linii końcowej. Wówczas dochodzi do próby dośrodkowania, która kończy się w dwojaki sposób. Gdy podczas dryblingu skrzydłowy wyprzedzi obrońcę, dośrodkowanie kończy się sukcesem. Natomiast jeżeli obrońca pozostaje w jednej linii z atakującym, każda próba dośrodkowania trafia właśnie w niego i mamy rzut rożny. W efekcie z dużym wyprzedzeniem wiem, jak zakończy się rajd na skrzydle przeprowadzany przez mojego zawodnika. Co musi mieć/zrobić skrzydłowy, aby dośrodkować piłkę nie trafiając przy tym obrońcy?
Sytuacja 2.
Mamy ofensywny rzut rożny. Próbowałem wrzutek na długi i krótki słupek, w pole karne i bramkowe. Mając do dyspozycji wysokiego obrońcę i wysokiego napastnika, bardzo dobrze grających głową, ustawiałem ich w wielu pozycjach: na długim słupku, na krótkim słupku, przy bramkarzu. Niestety 99% rzutów rożnych kończy się w rękach bramkarza bądź na głowie zawodnika broniącego. Czy można ustawić w jakiś sposób rzut rożny, aby chociaż trochę zwiększyć szansę na strzał?
Sytuacja 3.
Znów mamy ofensywny rzut rożny, piłka trafia na głowę przeciwnika, wybita zostaje do przodu poza pole karne. Obaj moi boczni obrońcy są cofnięci przy tym stałym fragmencie, więc próbują ja przechwycić. Próba przechwytu wolnej piłki w tej sytuacji przebiega w dwojaki sposób. Albo zawodnik ze stoickim spokojem drepcze w kierunku piłki, nie zwracając uwagi na pędzącego do niej przeciwnika (efektem jest faul i zwykle żółta kartka dla mojego obrońcy), albo wykonuje szybki rajd, który zawsze kończy się fatalnym przyjęciem i oddaniem piłki przeciwnikowi. Czy jest jakaś recepta na bezmyślność moich bocznych obrońców?
Sytuacja 4.
Akcja w środku pola, piłka zatrzymuje się gdzieś na boisku. Logika podpowiada, że rzuca się na nią najbliższy mój zawodnik. Nic bardziej mylnego. Do piłki próbuje dotrzeć piłkarz, który domyślnie powinien przebywać w tym fragmencie boiska, nawet jeśli jest dwa czy trzy razy dalej. Ten, który jest najbliżej, zwykle ofensywny zawodnik, szybciutko pędzi do przodu, zajmując pozycję w ataku. Taka sytuacja występuje zarówno przy dużej, jak i małej swobodzie taktycznej. Jak zmusić piłkarzy, by "gryźli trawę" i przejmowali piłkę, kiedy mają do tego dobrą okazję, zamiast zostawiać ją gorzej ustawionym partnerom?

Jak te elementy wyglądają u Was i jak sobie z nimi radzicie?

Robi2009 Młody aktywista

0
15.01.2010 17:27    #10
[quote=kleyo7]Dobrze godo wódki mu dać.
Najbardziej mnie właśnie wkurza, że jak komuś coś nie wychodzi to mówi że to bug (nie mówię konkretnie o tym przypadku). Bugiem może być to że newgen ma siwe włosy, albo że Nigeria nie gra meczy towarzyskich.
Druga sprawa grając 3 lata jedną taktyką kryzys jest nieunikniony.[/quote]

No przepraszam, ale jak bramkarz ma 2 m do piłki, a napastnik ze 20 m, a mimo to zamiast wyjść i ją złapać, cofa się, to dla mnie jest coś nie tak... Choćby nie wiem jak niskie umiejętności miał i jak niskie morale, to powinien wyjść. Tym bardziej, że od 3 sezonów jestem w czołowej 4 ligi, morale wysokie, gram w pucharach, czasem mi tam marudzą, ale szybko opanowuję kryzys i jest dobrze. Więc nie próbujcie mi wmawiać, że to spadek formy czy morale, bo w to nie uwierzę...
There's nothing to fear except the fear itself

sanki88 Partyzant

0
15.01.2010 20:55    #11
to w takim razie pozostaje kwestia rozwiązań taktycznych i poleceń indywidualnych.

Mlody_Trener Żołnierz frontu ideologicznego

0
15.01.2010 23:19    #12
1. Ustaw temu skrzydłowemu częste dośrodkowania ( jeżeli tak lubisz ) lub nie, ale ustaw w tym przypadku, by zagrywał z linii końcowej. Jak mówisz, gdy zawodnik przejdzie danego obrońcę, to wtedy jest pewność. W takim razie ustaw rajdy z piłką na często ( jeżeli zawodnik ma +12 drybling ). Wtedy powinien szukać dryblingu, szybkiego zejścia do linii i dośrodkowania, co na pewno Cię ucieszy. Dodatkowo daj większy trening opanowania piłki i strzałów skrzydłowym chociaż o "1" punkt. To może przynieść efekty w postaci większej dokładności zagrań i wydanych przez Ciebie poleceń.
2. Ustaw najlepiej skaczącego i silnego ( także powinien mieć +12 gra głową ) przy bramkarzu, tak by go w jakimś sensie podtrzymywał pod presją. Następnie szybkiemu zawodnikowi ( +15 szybkość i przyspieszenie ) wejście w krótki słupek. Powinien on szukać piłek, które będą kierowane nisko lub z mocną szybkością. Przed polem karnym ustaw dwóch zawodników z dobrymi strzałami i koncentracją, tka by każda odbita piłka mogła zakończyć się strzałem. Dobrze grającego głową i dość skocznego ustaw na długi słupku, a dobrze skocznego na nabieganie na długi słupek. To powinno pomóc.
3. Tutaj dużą rolę gra doświadczenie zawodnika i koncentracja, która w przypadku obrońców jest niesamowicie ważna. Spróbuj jednak ustawić im "tył w razie potrzeby" i dość ofensywne nastawienie oraz oczywiście granie przy przeciwniku, czyli tzw. pressing. To powinno zminimalizować ten błąd, choć jest on ciężki to 100% wyeliminowania, bo to też zależy od charakterystyki zawodnika.
4. Ustaw zawodnikom środka pola mocny pressing, czyli ciągłe granie przy przeciwniku i atakowanie jego. Możesz też zwęzić pole gry, choć nie wiem dokładnie, czy może to pomóc. Oczywiście krycie strefowe i dobrze wyznaczone nastawienie przy każdym zawodniku powinno pomóc i uporać się z tym problemem.

Robi2009 ---> ustaw bramkarzowi nastawienie dość ofensywne ( około 13 ) i długie podania. Musi mieć też oczywiście w 100% ograniczoną swobodę taktyczną. Dobra koncentracja i decyzje muszą tutaj podziałać dobrze. Na wszystkie aspekty silnika meczowego są rozwiązania. Trzeba ich tylko szukać i obserwować i testować.

Jakieś pytania ?

Musisz się zalogować, aby dodać odpowiedź.

PRZEGLĄDAJĄ TEMAT

1 aktywny w tym 0 zarejestrowanych, 1 gość, 0 ukrytych

FM REVOLUTION - OFICJALNA STRONA SERII FOOTBALL MANAGER W POLSCE
Największa polska społeczność Ponad 70 tysięcy zarejestrowanych użytkowników nie może się mylić!
Polska Liga Update Plik dodający do Football Managera opcję gry w niższych ligach polskich!
FM Revolution Cut-Out Megapack Największy, w pełni dostępny zestaw zdjęć piłkarzy do Football Managera.
Aktualizacje i dodatki Uaktualnienia, nowe grywalne kraje i inne nowości ze światowej sceny.
Talenty do Football Managera Znajdziesz u nas setki nazwisk wonderkidów. Sprawdź je wszystkie!
Polska baza danych - dyskusja Masz uwagi do jakości wykonania Ekstraklasy lub 1. ligi? Napisz tutaj!
Copyright © 2002-2024 by FM Revolution
[x]Informujemy, że ta strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką plików cookies. W każdym czasie możesz określić w swojej przeglądarce warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies.