Jedna Taktyka kluczem do sukcesu ?

Squeeze Partyzant

Grupa: Użytkownik
Poziom ostrzeżeń: 0
0
25.01.2010, 22:19    Pytanie
Witam !

Pytanie : Czy jest mozliwosc, a raczej czy powinno sie grac jedna, bezzwlocznie i tylko jedna taktyka np. przez jeden sezon ?

Gram pewna taktyka wyniki sa dobre, 2-0, 5-0, 3-0, 2-0,3-0 i teraz nagle 1-4...

Obawiam sie ze to moze byc jakis poczatek kryzysu lub po prostu przypadek.

Poradzcie cos czy warto grac jedna taktyka ! :)

kierek Partyzant

0
25.01.2010 22:26    #1
Wg mnie zależy od składu. Ja mam bardzo mocną pierwszą jedenastkę,ale z braku funduszy nie mam dublerów. Gram więc cały czas tą samą taktyką, zmieniając jedynie niekiedy niektóre parametry - szybkość rozgrywania piłki itd

maciekigood Młody aktywista

0
25.01.2010 22:29    #2
Imo, można. Kilka drobnych poprawek co parę meczów i powinno być dobrze. Taka pojedyncza wpadka może zdarzyć się każdemu zespołowi. Tobie radzę poczekać na dalsze wyniki, jeżeli będzie na prawdę źle, to wtedy zmieniaj.

Gentleman Żołnierz frontu ideologicznego

0
25.01.2010 22:31    #3
Ja u sb gram jedną taktyką i wymieniam w niej tylko obcokrajowców, a tak to trzon zespołu ten sam :)
Niech płonie ten ogień
płonie w każdym sercu
nauczymy się kochać
przestaniemy się bać
życie stanie się muzyką
stanie się to co ma się stać

sanki88 Partyzant

0
25.01.2010 22:49    #4
Im dłużej grasz jedną taktyką i tymi samymi zawodnikami, tym ta gra będzie wyglądać coraz lepiej. Co nie znaczy, że nie należy tej taktyki na bieżąco ulepszać, ale tylko wtedy, gdy zobaczysz, że coś nie działa tak jak powinno. I należy również pamiętać, że rozpracowywanie taktyki przez przeciwnika to mit, więc ewentualne porażki mają swoje źródło gdzie indziej i po kilku kiepskich spotkaniach najgorszym co można zrobić, to zmienić całkowicie styl gry zespołu.

techniczny Młody aktywista

0
26.01.2010 09:17    #5
myślę że jeśli taktyka przynosi dobre skutki to można. ja w trakcie swojej kariery najpierw grałem przez 3 lata jedną taktyką, z dobrymi skutkami (2 mistrzostwa kraju, 2 superpuchary kraju, niezłe występy w LM). postanowiłem zmienić na jeszcze lepszą znalezioną w necie. gram nią od 1,5 sezonu. w pierwszym sezonie na nowej taktyce wygrałem w kraju wszystko co było do wygrania, teraz też jestem na pierwszym miejscu ze znaczną przewagą i również odnotowuję dobre występy w LM.
tak więc jeśli dobrze ci idzie to nie rób wielkich zmian, a piłkarze z miesiąca na miesiąc będą grać coraz lepiej, ty będziesz mieć coraz więcej kasy, będziesz mógł kupować coraz lepszych piłkarzy, którzy to z kolei będą grać jeszcze lepiej niż poprzedni i tak w kółko ;)

kroczek14 Partyzant

0
26.01.2010 11:46    #6
Wydaje mi się że najlepszym sposobem żeby nie doszło do tzw "zmęczenia materiału" jest rotacja w składzie, nawet jeśli wpuszczasz gorszego młodego np zawodnika to on stara się i często okazuje się równie dobry co ten lepszy zawodnik... wiadomo ze w gre wchodzi jeszcze zgranie drużyny ale to można uzyskać już dużą ilością sparingów, więc jeśli chcesz grać jedną taktyką to jest dobry sposób tylko najlepiej dawaj pograć dużej ilości zawodników...

Godman Żołnierz frontu ideologicznego

0
29.01.2010 14:55    #7
z mojego doświadczenia wynika, że zależy to od druzyny - czy jest to najlepsza, albo jedna z najlepszych drużyn w lidze, czy nie? jeśli tak, a taktyka przynosi spodziewane efekty - zostaw ją. Ale drobne modyfikacje, o których pisał Kierek są oczywiście potrzebne. Ten przegrany mecz - pewnie rywal miał ustawiona taką strategię, która idealnie zwalczała plusy Twojej, a wykorzystywała minusy...

jeśli jednak grasz słabym zespołem - radzę lepiej przygotowywać się do meczu, bo to zawsze słabszy przeciwnik dostraja się do lepszego - stąd będąc tym lepszym nie musisz tego robić :)
"Nie kłóć się z idiotą - sprowadzi cię do swojego poziomu i pokona doświadczeniem"

Guezmir Młody aktywista

0
29.01.2010 15:52    #8
W fm09 z sukcesami grałem formacją 4-4-2 w 6 strategiach dokładnie opisanych w TIRT09: defensywna, standardowa i ofensywna, a każda z nich w wersjach na wąskie i szerokie boisko. Wracam do tego w fm10, gdyż przy pomocą kreatora nie byłem w stanie sprawić, żeby moja drużyna grała mądry i skuteczny futbol. Po przetestowaniu moich ustawień z fm09 okazało się, że moja banda nagle wie jak trzeba grać. Aż miło popatrzeć.

PS: Ważna sprawa - nie mylmy taktyki z formacją. Formacja może być jedna, a taktyk i strategii wiele.

// Edytowano 4 razy, ostatni raz 29.01.2010 o godz. 16:39

"Każdy szkoleniowiec układa zespół na swój obraz i podobieństwo, on ma uzewnętrzniać jego charakter" Rudolf Kapera

Musisz się zalogować, aby dodać odpowiedź.

PRZEGLĄDAJĄ TEMAT

1 aktywny w tym 0 zarejestrowanych, 1 gość, 0 ukrytych

FM REVOLUTION - OFICJALNA STRONA SERII FOOTBALL MANAGER W POLSCE
Największa polska społeczność Ponad 70 tysięcy zarejestrowanych użytkowników nie może się mylić!
Polska Liga Update Plik dodający do Football Managera opcję gry w niższych ligach polskich!
FM Revolution Cut-Out Megapack Największy, w pełni dostępny zestaw zdjęć piłkarzy do Football Managera.
Aktualizacje i dodatki Uaktualnienia, nowe grywalne kraje i inne nowości ze światowej sceny.
Talenty do Football Managera Znajdziesz u nas setki nazwisk wonderkidów. Sprawdź je wszystkie!
Polska baza danych - dyskusja Masz uwagi do jakości wykonania Ekstraklasy lub 1. ligi? Napisz tutaj!
Copyright © 2002-2024 by FM Revolution
[x]Informujemy, że ta strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką plików cookies. W każdym czasie możesz określić w swojej przeglądarce warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies.