Position Rating

parachutes Młody aktywista

Grupa: Użytkownik
Poziom ostrzeżeń: 0
0
23.04.2010, 16:14    Pytanie
Podczas korzystania z GS kierować się bardziej CA i PA czy Position Rating? Mam wrażenie, że w najnowszej części GS jakoś dziwnie są dobierane te ratingi. Gracze z wyższym CA są słabsi od graczy z niższym (na danych pozycjach). A wy czym się kierujecie? Pytam korzystających z GS :)

Aha, druga sprawa :) Zastanawia mnie czy parametr "gra z pierwszej piłki" nie jest w grze źle przetłumaczony. W oryginale jest to "first touch" i wydaje mi się, że to bardziej odpowiada przejęciu piłki niż grze z pierwszej piłki. Gracze z wysokim parametrem "gra z pierwszej piłki" jakby szybciej potrafią opanować futbolówkę i przygotować ją do strzału, nie odskakuje im. A to oficjalne tłumaczenie chyba bardziej wskazuje na to, że gracz potrafi na jeden kontakt odegrać i to wydaje mi się błędnym przetłumaczeniem. A może ja jestem w błędzie? ;) Co o tym myślicie? Jakieś własne obserwacje?

//Edytowano 1 raz, ostatni raz 23.04.2010, 16:15

-Why is 6 afraid of 7? - Because 7 8 9.

0
24.04.2010 22:02    #10
a co sądzicie o tym tłumaczeniu z GS?

Guezmir Młody aktywista

0
24.04.2010 22:49    #11
Oczywiście, że "first touch" oznacza przyjęcie piłki. Każdy napastnik i ofensywny pomocnik powinien mieć przyzwoitą wartość tego atrybutu. Przydatny jest zwłaszcza w grze w tłoku, pod presją, pod ścisłym kryciem. Zawodnik z niskim poziomem "first touch", jak np mój Mitsanski, często w takich sytuacjach zbyt długo opanowuje piłkę i często ją traci. Wiadomo, że najlepiej mieć samych kompletnych zawodników w składzie. Nie zawsze to się udaje. Czasem jeden niski atrybut, nawet jeśli nie jest kluczowy dla danej roli, może odpowiadać za słabą grę świetnie wyglądającego piłkarza.

Hanzel, z mojego Zagłębia, jest całkiem przyzwoitym środkowym pomocnikiem, jak na rodzimą ekstraklasę, ale ma determinację 6. Gdyby nie to grałby dużo lepiej. Coś tam potrafi, ale najzwyczajniej mu się nie chce.

Wracając do gry w tłoku, pod presją, lub ścisłym kryciem - zawodnicy o marnej sile, dryblingu, lub równowadze będą łatwo tracić piłkę. Pierwszego przepchną, drugi przegra pojedynek 1 na 1 z obrońcą, trzeci łatwo straci równowagę i się przewróci.

Zwracajcie uwagę na każdy, wydawałoby się mało znaczący atrybut, a dopiero później wyżywajcie się na nie spełniającym nadziei grajku.

// Edytowano 1 raz, ostatni raz 24.04.2010 o godz. 22:55

"Każdy szkoleniowiec układa zespół na swój obraz i podobieństwo, on ma uzewnętrzniać jego charakter" Rudolf Kapera

0
25.04.2010 08:42    #12
[quote=Guezmir]Wracając do gry w tłoku, pod presją, lub ścisłym kryciem - zawodnicy o marnej sile, dryblingu, lub równowadze będą łatwo tracić piłkę. Pierwszego przepchną, drugi przegra pojedynek 1 na 1 z obrońcą, trzeci łatwo straci równowagę i się przewróci.

Zwracajcie uwagę na każdy, wydawałoby się mało znaczący atrybut, a dopiero później wyżywajcie się na nie spełniającym nadziei grajku. [/quote]
Też zauważyłem, że równowaga jest bardzo ważnym atrybutem. Piłkarz z wysokim poziomem (18), przy tym dobry drybler i będący bardzo szybkim (17 przyspieszenie, 17 szybkość) jest w Ekstraklasie nie do zatrzymania. Potrafi przeprowadzić rajd przez pół boiska. Jeszcze tylko siła się przydaje przy takich rajdach, by go nikt nie przepchnął.

Chod Żołnierz frontu ideologicznego

0
25.04.2010 13:07    #13
Mam dowód na to że atrybuty fizyczne u napastnika są zdecydowanie kluczowe.

Niepozorny pan Mbokani:

http://img17(...)kani.png

Zrobił o to:

http://img53(...)juve.png
Mimo że to "tylko" sparing ogromnym wyczynem jest dwukrotne pokonanie obrony Juventusu i strzelenie bramki Gigiemu.

// Edytowano 4 razy, ostatni raz 25.04.2010 o godz. 13:13

#TeamTyniec

siimo-on Partyzant

0
25.04.2010 13:13    #14
ten mbokani wcale taki nie pozorny nie jest:D ale co da atrybutó fizycznych u napastników to fakt, że goście z wiekszą siłą, szybkością, rownowagą itp. są dużo bardziej "wydajni" w grze na swojej pozycji

Godman Żołnierz frontu ideologicznego

0
25.04.2010 17:21    #15
[quote=Guezmir]
Wracając do gry w tłoku, pod presją, lub ścisłym kryciem - zawodnicy o marnej sile, dryblingu, lub równowadze będą łatwo tracić piłkę. Pierwszego przepchną, drugi przegra pojedynek 1 na 1 z obrońcą, trzeci łatwo straci równowagę i się przewróci.
[/quote]

Guezmir, masz 100% racji, ale napisałeś to w śmieszny sposób :)

"łatwo straci równowagę i się przewróci" - zabrzmiało, jakby grali na lodzie, lub na kartoflisku. Uśmiałem się nieźle... :)

Po chwili jednak przypomniałem sobie Rasiaka, i już się nie śmiałem... :|

Zgadzam się jeszcze ze stwierdzeniem, że jeden atrybut może sprawić, iż geniusz będzie grał jak junior. Ja zawsze szczególną uwagę przywiązuję do gry bez piłki i przewidywania.
"Nie kłóć się z idiotą - sprowadzi cię do swojego poziomu i pokona doświadczeniem"

Guezmir Młody aktywista

0
25.04.2010 21:26    #16
[quote2=Godman][quote=Guezmir]
[/quote]

Guezmir, masz 100% racji, ale napisałeś to w śmieszny sposób :)

"łatwo straci równowagę i się przewróci" - zabrzmiało, jakby grali na lodzie, lub na kartoflisku. Uśmiałem się nieźle... :)

Po chwili jednak przypomniałem sobie Rasiaka, i już się nie śmiałem... :|

Zgadzam się jeszcze ze stwierdzeniem, że jeden atrybut może sprawić, iż geniusz będzie grał jak junior. Ja zawsze szczególną uwagę przywiązuję do gry bez piłki i przewidywania.
[/quote2]

Masz rację. Dzisiaj sam się na tym złapałem, ale nie miałem w pracy dostepu do netu i nie mogłem poprawić. Wiesz.... chodziło mi o mocna stanie na nogach, lub wręcz przeciwnie. Silny zawodnik może się przewrócić w walce bark w bark, wystarczy, że ma słabą równowagę. Pamiętasz Sebę Milę w reprezentacji?

// Edytowano 1 raz, ostatni raz 25.04.2010 o godz. 21:35

"Każdy szkoleniowiec układa zespół na swój obraz i podobieństwo, on ma uzewnętrzniać jego charakter" Rudolf Kapera

Musisz się zalogować, aby dodać odpowiedź.

PRZEGLĄDAJĄ TEMAT

1 aktywny w tym 0 zarejestrowanych, 1 gość, 0 ukrytych

FM REVOLUTION - OFICJALNA STRONA SERII FOOTBALL MANAGER W POLSCE
Największa polska społeczność Ponad 70 tysięcy zarejestrowanych użytkowników nie może się mylić!
Polska Liga Update Plik dodający do Football Managera opcję gry w niższych ligach polskich!
FM Revolution Cut-Out Megapack Największy, w pełni dostępny zestaw zdjęć piłkarzy do Football Managera.
Aktualizacje i dodatki Uaktualnienia, nowe grywalne kraje i inne nowości ze światowej sceny.
Talenty do Football Managera Znajdziesz u nas setki nazwisk wonderkidów. Sprawdź je wszystkie!
Polska baza danych - dyskusja Masz uwagi do jakości wykonania Ekstraklasy lub 1. ligi? Napisz tutaj!
Copyright © 2002-2024 by FM Revolution
[x]Informujemy, że ta strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką plików cookies. W każdym czasie możesz określić w swojej przeglądarce warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies.