Wymagania

Kubinho96 Partyzant

Grupa: Użytkownik
Poziom ostrzeżeń: 0
0
25.04.2010, 07:54    Pytanie
Witam!

Chciałbym się zapytać, co jest ważniejsze by eFeM działał szybciej i sprawniej? Procesor cz RAM? I jaki model(ile pamięci RAM?)powinienem kupić bym mógł śmigać na powiedzmy 5 ligach europejskich z różnych krajów i mieć przy tym ok. 1GB dodatków graficznych? Pytam bo właśnie zastanawiam się nad kupnem. Mowa oczywiście o FM 2010.

Z góry dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam!

"Pele i Maradona mieli szczęście że tyle chlałem bo inaczej nikt by o nich nie słyszał"
- George Best.

parachutes Młody aktywista

0
25.04.2010 09:25    #1
Pytasz bo chcesz przebudować obecny sprzęt czy kupujesz nowy specjalnie pod FM'a? I chodzi o stacjonarny (desktop) czy mobilny (laptop)?

Też kiedyś tu o to pytałem, ale tylko usłyszysz truizmy, w stylu "zarówno RAM jak i procesor są w FM bardzo ważne" od ludzi, którzy się na tym specjalnie nie znają. Może na oficjalnym forum gry spytaj?

EDIT: ile możesz RAM dokupić zależy też od tego jaki masz sprzęt i ile RAM masz obecnie.

// Edytowano 1 raz, ostatni raz 25.04.2010 o godz. 09:26

-Why is 6 afraid of 7? - Because 7 8 9.

Kubinho96 Partyzant

0
25.04.2010 09:43    #2
Chodzi o przebudowanie sprzętu który posiadam, desktop.
Mam 1GB ram i procesor 1 GHz :(
"Pele i Maradona mieli szczęście że tyle chlałem bo inaczej nikt by o nich nie słyszał"
- George Best.

Chod Żołnierz frontu ideologicznego

0
25.04.2010 11:32    #3
Priorytet to wzmocnienie w Twojej sytuacji procesora, bo nie oszukujmy się- leży i kwiczy. Sam mam około 2GB ram i dwurdzeniowy procesor 2,2- FM śmiga na 20 ligach, z dużą ilością dodatków bez problemów.
#TeamTyniec

Godman Żołnierz frontu ideologicznego

0
25.04.2010 17:29    #4
Chod ma rację, w tych czasach na tym procesorze możesz jedynie śmigać w saperze :)

RAM jest na poziomie minimalnym, ale przydałoby się 2GB (no, chyba, że masz Vistę, to wtedy 2GB to minimum). Najpier jednak zaopatrz się w procek przynajmniej 2 razy szybszy. Ja specem nie jestem, ale zapytaj kogoś, kto dobrze się zna - sama szybkość procesura niewiele daje. Ja miałem 2,5 GHz jakiegoś Celerona, a teraz mam 2,4 AMD Athlon (i to podkręcony z 1,6) - ta druga maszynka chodzi dwa razy lepiej. Duronom, Celeronom i innym Dupesonom mówimy nie :)

Co do RAMu - ważne, żeby był na dwóch kościach, włożony na tzw. duala (jeśli Twoja płyta główna jest do tego przystosowana), i żeby nie był to najtańszy, jaki znajdziesz - ale o szczegóły też popytaj fachowców. Albo popytaj kumpli, jak im FM chodzi, a jeśli nie masz takowych kumpli - to poproś o sprawdzenie - weź swoją płytę, wpadnij do kumpla z butelką (oranżandy, of kors), i sprawdź. Szybko dowiesz się co powinno się w Twoim kompie znaleźć :)
"Nie kłóć się z idiotą - sprowadzi cię do swojego poziomu i pokona doświadczeniem"

vivaldi9 Partyzant

0
25.04.2010 19:18    #5
Ja mam 512 mb ramu i procek 1.8 GHZ i gram na 4 ligach i 400 mb dodatków graficznych i nie narzekam, bo FM nie chodzi tak źle.
ZAGŁĘBIE! PO ŻYCIA KRES!

parachutes Młody aktywista

0
25.04.2010 21:46    #6
No ja mam 1 GB DDR2 i Intel Core 2 Duo T5500 (chyba 1,4 GHz x2) i gram na dwóch ligach, ale nie jestem zadowolony z gry. Przetwarzanie wyników powolne, gra często tnie podczas meczu i 1 GB dodatków graficznych znacznie wpływa na czas od kliknięcia do reakcji.

FM podobnie jak np. GTA bardzo wykorzystuje procesor (inne gry korzystają z karty graficznej w większym stopniu). Ale z drugiej strony RAM też jest bardzo przydatny. Jak pisałem wyżej, możesz spytać na oficjalnym forum gry, ale nie wiem czy tam twórcy zaglądają.
-Why is 6 afraid of 7? - Because 7 8 9.

Azi Partyzant

0
06.09.2010 19:10    #7
Mam 2 sprawy ale na poczatek moj obecny sprzet: (nie znam sie wiec kopiuje z Astra32)
Pentium D 945 3400MHz
GeForce 6600 GT 128MB
3GB ramu (4 kosci: 2X 0,5GB Kingston; 2X 1GB Kingston i Corsair = wszystkie DDR2 667)
Win XP Home Edition

1. Do dzis mialem 2GB ramu ale juz od dawna mialem zamiar uzupelnic wolne miejsca na plycie i dzis zakupilem 1GB Kingstona. Zastanawialem sie jak to wplynie na mojego FM10 (do niedawna gralem w FM09 i dopiero od tygodnia mam nowsza wersje ale chwilowo brak czasu zeby zagrac). I przezylem nielada szok. FM pokazuje bowiem wydajnosc komuptera w skali 5 gwiazdkowej (do dzis mialem 1,5*) i mialem nadzieje ze moze podskoczy ale... po uruchomieniu FMa zobaczylem wydajnosc na poziomie 0,5*
Czy mozliwe jest ze zwiekszajac ram zmniejszylem wydajnosc kompa??

2. I druga spawa. Jak wiekszosc czekam na FM11. 10 kupilem bo zoabczylem w sklepie w promocji za niecale 40 zlotych - niech strace ;)
Zamierzam jednak podciagnac troche kompa. Teraz pytanie co wzmocnic? I tak musze kupic nowy wentylator oraz zasilacz wiec moge przy okazji wymienic karte graficzna (nie na jakies cudo za 1000 zlotych ale tak do 250-300 moge sobie pozwolic raz na kilka lat). Czy to wystarczy zeby pograc spokojnei na kilku ligach w FM11?? (bez dodatkow graficznych)
E: Jaka karte w tym przedziale cenowym byscie polecili??

Z gory dzieki za odpowiedz :)
Pozdro!

// Edytowano 1 raz, ostatni raz 06.09.2010 o godz. 19:12

Musisz się zalogować, aby dodać odpowiedź.

PRZEGLĄDAJĄ TEMAT

1 aktywny w tym 0 zarejestrowanych, 1 gość, 0 ukrytych

FM REVOLUTION - OFICJALNA STRONA SERII FOOTBALL MANAGER W POLSCE
Największa polska społeczność Ponad 70 tysięcy zarejestrowanych użytkowników nie może się mylić!
Polska Liga Update Plik dodający do Football Managera opcję gry w niższych ligach polskich!
FM Revolution Cut-Out Megapack Największy, w pełni dostępny zestaw zdjęć piłkarzy do Football Managera.
Aktualizacje i dodatki Uaktualnienia, nowe grywalne kraje i inne nowości ze światowej sceny.
Talenty do Football Managera Znajdziesz u nas setki nazwisk wonderkidów. Sprawdź je wszystkie!
Polska baza danych - dyskusja Masz uwagi do jakości wykonania Ekstraklasy lub 1. ligi? Napisz tutaj!
Copyright © 2002-2024 by FM Revolution