Gram w ustawieniu wywodzącym się ze standardowego 4-1-2-3. Moje niezadowolenie wywołuje zbyt pasywna i mało hmm inteligentna gra w odbiorze piłki. Tyczy się to przede wszystkim napastników. Mają oni nastawienie na poziomie nieco ponad połówkę(lekko ofensywne), swoboda taktyczna na "środku", gra przy przeciwniku "do oporu". Również trójka pomocników ma pressing ustawiony na najwyższym poziomie. Niestety w niektórych przypadkach gdy rywal ma piłkę dochodzi do kuriozalnych sytuacji. Mianowicie rozgrywa on długo piłkę w pomocy, nie wykazując ochoty do przeniesienia jej do przodu, po jakimś czasie najczęściej tracąc ją głupim długim podaniem. Jednak zanim to uczyni mój zespół ma masę problemów z pozbawieniem go futbolówki. Dzieję się tak głównie z dwóch powodów. Po pierwsze napastnicy nie wykazują żadnego zainteresowania piłką rozgrywaną za ich plecami, pozostając niejako "przyklejeni" do obrońców rywala. Pomocnicy w swoich staraniach(nie najlepszych o czym za chwilę) nie mogą liczyć na ich pomoc. Jak to zmienić? Próbowałem zmienić ich ustawienie na ultradefensywne z miernym skutkiem. Teraz o pomocnikach. Oni co prawda starają się przejąć piłkę, jednak mimo ustawionego krycia strefowego, wykazują minimalną chęć do podwajania zawodnika z piłką, co wydaje się być kluczowe, bardziej skupiając się na pilnowaniu "swojego" odpowiednika u przeciwnika. Jak to zmienić? Jak zachęcić ich do podwajania?
Najnowsze posty