Taktyka na przeciwnika

michaeel Przodownik pracy

Grupa: Użytkownik
Poziom ostrzeżeń: 0
0
02.02.2011, 16:04    Pytanie
Witam. Jeśli przeciwnik najlepiej radzi sobie z drużynami grającymi taktyką 4-4-2 to czym przeciwnika przyćmić? Oczywiście gdyby to było takie proste to zmienił bym z miejsca taktykę, aczkolwiek zastanawia mnie to czy przy takiej zmianie zawodnicy mniej doświadczeni (3 liga hiszpańska) nie będą mieli problemów grając na co dzień w standardowym ustawieniu 4-4-2. Czy jest może inne wyjście z tej sytuacji? Bo zmiana całej taktyki na jeden mecz nie wchodzi raczej w grę.

Guezmir Młody aktywista

0
02.02.2011 16:24    #1
Teorie teoriami...
Nie zauważyłem w praktyce, żeby zmiana taktyki na jeden mecz była wielkim wyzwaniem dla piłkarzy nawet słabych drużyn. Poza tym w oknie przygotowania do meczu możesz ćwiczyć 3 różne taktyki i w razie potrzeby nimi żonglować. Sprawdź to!

// Edytowano 1 raz, ostatni raz 02.02.2011 o godz. 16:24

Użytkownik uznał post za pomocny

"Każdy szkoleniowiec układa zespół na swój obraz i podobieństwo, on ma uzewnętrzniać jego charakter" Rudolf Kapera

xFFowaty Partyzant

0
02.02.2011 16:28    #2
4-1-4-1 ;) z lepszymi rywalami + kontra kiedys mi dawalo cos tam.
Ale to jakis czas temu nie mam ani ssa zeby wynik potwierdzic ani nawet save z tej gry. Liga BSP ; )

ustawialem dp zeby czyscil i gra z kontry na dlugie pilki do szybkiego napastnika... Jak potrafil wykonczyc to wyniki byly na +

Marcin22 Żołnierz frontu ideologicznego

0
02.02.2011 16:30    #3
http://fmzon(...)le_id=50

rainfall248 Młody aktywista

0
02.02.2011 20:10    #4
Ja preferuję grać taktyką bardzo uniwersalną, lubię modyfikować ją pod kątem przeciwnika.
Przykład.
Mam ustawione podania krótkie w taktyce (w przygotowaniach do meczu mam wybraną tylko jedną taktykę) - zawodnicy mają ją przyswojoną na max.
Zaczyna się mecz.
Podczas meczu widać wyraźnie, że gra się nie klei, dużo strat po podaniach itp.
Oczywiście bezwzględnie następuje zmiana gry z krótkich podań na długie.
Jedno jest pewne.
Gdy nie idzie gra krótkimi podaniami, mimo, że twoi piłkarze mają ją opanowaną do perfekcji, to nie ma szans by się to podczas meczu polepszyło. Od razu zmiana na bezpośrednie (mimo, że w taktyce, którą trenują ciągle przed meczem jest zawsze gra krótkimi podaniami). Efekt? To działa.
Podobnie jest z grą skrzydłami / środkiem, tempem, formacją, ilością pomocników/napastników/obrońców, czy wszystkimi innymi elementami składającymi się na taktykę.

[quote=michaeel]Bo zmiana całej taktyki na jeden mecz nie wchodzi raczej w grę. [/quote]

Zmieniaj ile się da, jeśli jesteś pewien swojego działania, jeśli nie - ryzykuj ;).
Mam 1 główną taktykę, w której rzadko coś zmieniam i zapisuję.
Po prostu na bazie głównej robię zmiany, a do przygotowań do meczu dodaję "aktualna". Po meczu wystarczy wczytać główną taktykę w ekranie taktycznym, i od nowa ;].

Guezmir Młody aktywista

0
02.02.2011 21:35    #5
@rainfall248

Wydaję mi się, że w FM 2011 jest podobnie jak w FM 2010 - byleby była stała formacja, a mieszać można w niej jak w kotle, w zależności od potrzeby. No bo niby po co są polecenia z ławki? Wiele z nich zmienia ekstremalnie ustawienie suwaków. Tak więc to co piszesz nie jest niczym co mnie zaskakuje.
"Każdy szkoleniowiec układa zespół na swój obraz i podobieństwo, on ma uzewnętrzniać jego charakter" Rudolf Kapera

unnical333 Partyzant

0
02.02.2011 22:10    #6
Możesz także spróbować zagęścić środek pola, drużyny grające 4-4-2 grają zazwyczaj z wykorzystaniem skrzydeł ty możesz je ignorować i zaatakować środkiem pola preferowałbym taktykę 4-1-2-1-2 z dwoma ŚP i wolnym rozgrywaniem piłki ...

Guezmir Młody aktywista

0
02.02.2011 22:12    #7
[quote=unnical333]Możesz także spróbować zagęścić środek pola, drużyny grające 4-4-2 grają zazwyczaj z wykorzystaniem skrzydeł ty możesz je ignorować i zaatakować środkiem pola preferowałbym taktykę 4-1-2-1-2 z dwoma ŚP i wolnym rozgrywaniem piłki ...[/quote]

To autor tematu gra ustawieniem 4-4-2, a nie rywal.

unnical333 Partyzant

0
02.02.2011 22:18    #8
No ale skoro rywal radzi sobie z 4-4-2 to z taktyką którą podałem powinien mieć problemy ... Więc na jedno wyszło :)

michaeel Przodownik pracy

0
03.02.2011 01:20    #9
[quote=unnical333]Możesz także spróbować zagęścić środek pola, drużyny grające 4-4-2 grają zazwyczaj z wykorzystaniem skrzydeł ty możesz je ignorować i zaatakować środkiem pola preferowałbym taktykę 4-1-2-1-2 z dwoma ŚP i wolnym rozgrywaniem piłki ...[/quote]

No i Twoje rozwiązanie najepiej sobie radzi z tego co udało mi się zauważyć. Rywale grali w formacji 4-4-2 i ustawienie bez skrzydeł świetnie sie spisywało. Dzięki wielkie :)

Musisz się zalogować, aby dodać odpowiedź.

PRZEGLĄDAJĄ TEMAT

1 aktywny w tym 0 zarejestrowanych, 1 gość, 0 ukrytych

FM REVOLUTION - OFICJALNA STRONA SERII FOOTBALL MANAGER W POLSCE
Największa polska społeczność Ponad 70 tysięcy zarejestrowanych użytkowników nie może się mylić!
Polska Liga Update Plik dodający do Football Managera opcję gry w niższych ligach polskich!
FM Revolution Cut-Out Megapack Największy, w pełni dostępny zestaw zdjęć piłkarzy do Football Managera.
Aktualizacje i dodatki Uaktualnienia, nowe grywalne kraje i inne nowości ze światowej sceny.
Talenty do Football Managera Znajdziesz u nas setki nazwisk wonderkidów. Sprawdź je wszystkie!
Polska baza danych - dyskusja Masz uwagi do jakości wykonania Ekstraklasy lub 1. ligi? Napisz tutaj!
Copyright © 2002-2024 by FM Revolution
[x]Informujemy, że ta strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką plików cookies. W każdym czasie możesz określić w swojej przeglądarce warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies.