Skrzydła- strony

samir92 Żołnierz frontu ideologicznego

Grupa: Użytkownik
Poziom ostrzeżeń: 0
0
16.03.2011, 16:26    Pytanie
Mam takie pytanie: co oprócz preferowanej nogi wpływa na stronę bioska, na której "może" grać dany zawodnik? Weźmy przykład Angela Di Marii. Jest on skrzydłowym, ale w FM 2011 jego jedyną pozycją jest PL/OPL, a na PP/OPP jest zaledwie "nieprzekonujący". Mimo to ustawiłem go na OPP, by schodził do środka, jako że jest on lewonożny. Strzelił 2 bramki Valencii i zaliczył asyse w tym samym meczu. A grając jako OPL, czyli na swojej nominalnej pozycji strzelał średnio 1 gola na mecz i to tylko słabszym zespołom, a w meczach z lepszymi nie zaliczał nawet asyst. Co więc powoduje jak gra zawodnik na danej stronie? Jeśli to jest jedynie preferowana noga, to dlaczego jedni mogą grać na obu skrzydłach, a inni nie?
Darkness... for me is where I shine

machaj88 Młody aktywista

0
16.03.2011 16:46    #1
Wszyscy piłkarze mogą grać na obu stronach, tylko trzeba ich nauczyć ;] Naucz Di Marie grać na prawym to będziesz miał z niego większy pożytek.

http://www.cmrev(...)474.html

Ostatni akapit dotyczy skrzydłowych, ale zachęcam do przeczytania całości. :)

// Edytowano 2 razy, ostatni raz 16.03.2011 o godz. 17:05

Robertmazi Partyzant

0
16.03.2011 16:53    #2
Hmm a nie ma na 11.3 Di Marii na preawym już, czyli tak jak gra w Realu w rzeczywistości? Po za tym popatrz np na Riberiego, Robbena, CR7, czy nawet z polskich boisk, Kritsa w FMie, wszyscy Ci piłkarze lepiej radzą sobie lepiej po przeciwnej stronie boiska do preferowanej nogi.

samir92 Żołnierz frontu ideologicznego

0
16.03.2011 18:16    #3
[quote=Robertmazi]Hmm a nie ma na 11.3 Di Marii na preawym już, czyli tak jak gra w Realu w rzeczywistości? Po za tym popatrz np na Riberiego, Robbena, CR7, czy nawet z polskich boisk, Kritsa w FMie, wszyscy Ci piłkarze lepiej radzą sobie lepiej po przeciwnej stronie boiska do preferowanej nogi.[/quote]
Wiem i stosuję dokładnie taki sam system- prawonożni na lewej, lewonożni na prawej (wyjątkiem jest u mnie Balotelli, bo mam kłopot bogactwa na lewej i deficyt na prawej), ale to nie zmienia faktu, że jest w FM wielu skrzydłowych, którzy teoretycznie mogą grać tylko na jednym skrzydle, mimo że jedynym czynnikiem o tym decydującym jest preferowana noga napastnika i to czy w taksie stawiamy na zejścia skrzydłowych do środka czy dośrodkowania.
Ciekawostka- Cris (prawonożny) na lewej stronie-1 bramka w 4 meczach, na prawej- 7 bramek w 4 meczach
Di Maria (lewonożny) na lewej stronie 3 bramki w 11 meczach, na prawej- 5 bramek i 2 asysty w 5 meczach.
Wyraźnie Di Maria (OPL) radzi sobie lepiej na stronie przeciwnej do preferowanej nogi, a Cris na stronie preferowanej. I gdzie tu logika?

// Edytowano 1 raz, ostatni raz 16.03.2011 o godz. 18:16

Darkness... for me is where I shine

Robertmazi Partyzant

0
16.03.2011 18:42    #4
Pewnie dlatego, że Maria jest dobrym dryblerem a także ma niezłe przyspieszenie i inne czynniki pozwalające mu wygrać pojedynek 1 na 1 ze słabszym obrońcą, plus dobrze strzela, a napastnicy Realu lepiej radzą sobie z dośrodkowaniami do, a nie odchodzącymi od bramki. Po za tym jeżeli grasz skrzydłowymi i z 1 napastnikiem to tradycyjne dośrodkowania i te z kontr idą na osamotnionego napastnika, 2 skrzydłowy częsciej wchodzi w pole karne głównie jak piłkę ma boczny obrońca po drugiej stronie, co jest dla mnie z kolei trochę dziwne. Grałem sporo Realem i w różnych karierach, ale nie pamiętam czy Di Maria lepiej u mnie spisywał się na lewej czy na prawej stronie, głównie koncentrowałem się na Ozilu i CR7 i na ogólnych statystykach Realu. Teraz po raz kolejny stworzyłem kariere Realem i prowadzę także Castille drugim managerem, jak dojdę do jakiegoś sensownego przemyślanie dlaczego radzi sobie lepiej na swojej nie naturalnej pozycji to jeszcze odpiszę.

Musisz się zalogować, aby dodać odpowiedź.

PRZEGLĄDAJĄ TEMAT

1 aktywny w tym 0 zarejestrowanych, 1 gość, 0 ukrytych

FM REVOLUTION - OFICJALNA STRONA SERII FOOTBALL MANAGER W POLSCE
Największa polska społeczność Ponad 70 tysięcy zarejestrowanych użytkowników nie może się mylić!
Polska Liga Update Plik dodający do Football Managera opcję gry w niższych ligach polskich!
FM Revolution Cut-Out Megapack Największy, w pełni dostępny zestaw zdjęć piłkarzy do Football Managera.
Aktualizacje i dodatki Uaktualnienia, nowe grywalne kraje i inne nowości ze światowej sceny.
Talenty do Football Managera Znajdziesz u nas setki nazwisk wonderkidów. Sprawdź je wszystkie!
Polska baza danych - dyskusja Masz uwagi do jakości wykonania Ekstraklasy lub 1. ligi? Napisz tutaj!
Copyright © 2002-2024 by FM Revolution
[x]Informujemy, że ta strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką plików cookies. W każdym czasie możesz określić w swojej przeglądarce warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies.