Dobry komp, a fm ostro się tnie ;/

gunner294 Partyzant

Grupa: Użytkownik
Poziom ostrzeżeń: 0
0
14.05.2011, 01:25    Pytanie
Mam myślę w miarę dobrego kompa (i7, cztery rdzenie), niestety FM 11 mi się ostro przycinał, tj. np. jak wchodzę w szczegóły zawodnika to laguje trochę, tak samo jak wchodzę np. w zaoferowanie kontraktu. Myślałem, że instalacja nowego systemu coś zmieni, ale niestety tak nie jest (mam windowsa 7 x64), gra oczywiście oryginalna + najnowszy patrz. W szybkości rozgrywki przy tworzeniu gry nie miałem tylko pół gwiazdki i nadal to samo ;/ Poradzi ktoś ?

gucioprawda Młody aktywista

0
14.05.2011 04:59    #1
A pozostałe podzespoły, tj. ilość pamięci RAM i karta graficzna, "i7, cztery rdzenie" to nie wszystko?

Mnie, na 4 rdzeniowym Intel Core 2 Quad nic się nie tnie.
Co do procesorów i5 i i7 czytałem w prasie (bodajże Komputer Świat) nieprzychylne recenzje dotyczące ich chłodzenia i niezbyt dobrego zarządzania pamięcią RAM (czasem mimo dobrej karty graficznej przekazuje jej odgórnie RAM, co spowalnia komputer kosztem lepszej grafiki), być może tam siedzi pies zagrzebany. Jak inne programy wymagające wysokiego nakładu RAMu z płyty głównej i z karty graficznej? Także się przycinają?

Standardowo w takich momentach robię czyszczenie dysku i rejestru (polecam CCleaner) i defragmentuję, skanowanie na obecność wirusów, trojanów, etc.; czasem pomaga wyłączenie pamięciożernych programów tj. winamp, przeglądarka...

// Edytowano 1 raz, ostatni raz 14.05.2011 o godz. 05:08

gunner294 Partyzant

0
14.05.2011 11:41    #2
Ramu mam 6 gb, także tutaj też nie widzę problemu, komputer świeżo po formacie także powinno być wszystko dobrze. Karta graficzna to Radeon X1950 Pro. Co do programów to zawsze starałem się wszystko wyłączać przy grze. Ale czasem nie powiem bo firefox przy dużej ilości zakładek potrafił się trochę przyciąć.

Komputer przeskanowany, rejestr także wyczyszczony i nadal to samo.

abdull Partyzant

0
14.05.2011 11:48    #3
Może po prostu za dużo lig wybrałeś?

gunner294 Partyzant

0
14.05.2011 13:14    #4
Mam tylko 5 pierwszych lig, także nie sądzę że to by było problemem :/

rapechuck Trybun Ludowy

Grupa: Moderator
0
14.05.2011 13:35    #5
Stawiam na kartę graficzną, choć w przypadku FM-a wydaje się to trochę dziwne...
Skąd takie przypuszczenie? Mam TAKĄ SAMĄ kartę i jest ona już trochę wiekowa i czasem już nie daje rady - zdaje się, że za mało pamięci na nie jest (256MB o ile dobrze pamiętam).
Jeśli chodzi o samą rozgrywkę, to nie narzekam - mnóstwo lig, mnóstwo zawodników, rok 2027 i jest ok, ale czasem laguje się w tych miejscach, o których mówisz, a czasem to nawet karta przestaje odpowiadać i wtedy jest problem, który rozwiązuje się tylko poprzez restart systemu.

Podsumowując - grafika do wymiany (sam mam to w planach od paru ładnych miesięcy ;) ).

machaj88 Młody aktywista

0
14.05.2011 13:56    #6
Hue hue, moja zdechła i kupuję nową ;D Ale to dziwne, że ta karta nie daje rady, skoro moja dawała. GF 7300 GT 128 MB. Może przez to, że to model GT, o większej wydajności, stworzony typowo do gier... Ale była przemocna, skoro nawet z odłączonym chłodzeniem ciągnęła tryb 3D ;D (i tylko z początku lekko lagowało)

rapechuck Trybun Ludowy

0
14.05.2011 14:03    #7
Radeon X1950Pro jest przemocna :P W swoim czasie była to najlepsza karta która oferowała najlepszy stosunek jakość/cena.
Dobrze służyła do czasu odpalenia Civilization V, w której to wybitnie nie może sobie poradzić i pewnie cosik się jej poprzestawiało po przegrzaniu... Co nie zmienia faktu, że po raz pierwszy zacząłem odczuwać brak pamięci na karcie graficznej - 512 MB to chyba teraz minimum, więc muszę zakupić coś z 1GB.

zachi Zgred Manifestant

0
14.05.2011 15:29    #8
Na moim HD 4890 [1 GBDDR5] eFeMek również czasem zamuli, a już zupełnie żabkuje wtedy, gdy gram jakieś puchary, gdzie jednocześnie młóci wiele zespołów (mam 4 GB RAMu i procek AMD64, dwurdzeń 6400+). Nie wiem również dlaczego, ale wcześniej eFeMek ciął mi tylko dlatego, że napęd miałem ustawiony na PIO zamiast DMA :).
Jest tylko jeden Bug - to Football Manager.

xxxDymaxxx Partyzant

0
14.05.2011 20:06    #9
ja bym poradził koledze zrobić jeszcze defragmentację dysku, poczyścił rejestry i śmieci...
Czasem jak winndows mi się mocno zasyfi to gra mi zamula strasznie, wtedy nawet szybkość rozgrywki spada mi do pół gwiazdki, a po zabiegach wszystko wraca do normy...

//edit: teraz doczytałem, że poczyściłeś wszystko, więc spróbuj tej defragmentacji

// Edytowano 1 raz, ostatni raz 14.05.2011 o godz. 20:07

Musisz się zalogować, aby dodać odpowiedź.

PRZEGLĄDAJĄ TEMAT

1 aktywny w tym 0 zarejestrowanych, 1 gość, 0 ukrytych

FM REVOLUTION - OFICJALNA STRONA SERII FOOTBALL MANAGER W POLSCE
Największa polska społeczność Ponad 70 tysięcy zarejestrowanych użytkowników nie może się mylić!
Polska Liga Update Plik dodający do Football Managera opcję gry w niższych ligach polskich!
FM Revolution Cut-Out Megapack Największy, w pełni dostępny zestaw zdjęć piłkarzy do Football Managera.
Aktualizacje i dodatki Uaktualnienia, nowe grywalne kraje i inne nowości ze światowej sceny.
Talenty do Football Managera Znajdziesz u nas setki nazwisk wonderkidów. Sprawdź je wszystkie!
Polska baza danych - dyskusja Masz uwagi do jakości wykonania Ekstraklasy lub 1. ligi? Napisz tutaj!
Copyright © 2002-2024 by FM Revolution
[x]Informujemy, że ta strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką plików cookies. W każdym czasie możesz określić w swojej przeglądarce warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies.