[quote=oldgunz]
A kto miałby w takim razie wypożyczać młodych zawodników, żeby ograli się w jego zespole? Barcelona? Chelsea? Kryteria, które przedstawiłeś są nie do spełnienia:
- najnowocześniejsza baza treningowa
- miejsce w pierwszej 11 dla zawodnika 16 czy 17 letniego[/quote]
kryteria są do spełnienia. Dla przykładu: grając Metalistem dostałem ofertę wypożyczenia 18 letniego napastnika od Ajaxu. Był to 2015 rok, mieli wtedy 'najnowocześniejszą bazę treningową obiekty młodzieżowe' oraz 'klub widzi w nim zawodnika pierwszego składu' czy jakoś tak.
[quote=oldgunz]Dla młodych zawodników ważna jest gra i ilość minut spędzanych na boisku. Ja oczywiście też biorę pod uwagę rolę piłkarza w drużynie, do której go wypożyczam oraz bazę treningową. Jednak 17 czy 18 latek więcej nauczy się, grając z dorosłymi po 30 - 40 spotkań w sezonie niż juniorami mniejszą liczbę spotkań (ligi U-18 czy U-19 mają po mniej zespołów).[/quote]
I tutaj się nie zgadzam. Dlatego napisałem, że wypożyczenia są przereklamowane, otóż moim zdaniem junior lepiej się rozwija w klubie z dobrą/bardzo dobrą bazą treningową grywając w u19, rezerwach, czasami w pierwszym składzie (końcówki, 45 minut) niż na wypożyczeniu. Pewnie wiele osób się ze mną nie zgodzi, ale u siebie w rozgrywce widzę to po atrybutach.
[quote=oldgunz]Co do mentora - trzeba trafić z dwiema rzeczami: charakterem zawodników oraz pozycją, na której występują.[/quote]
jak to trzeba trafić z charakterami? Jak w rozmowie prywatnej junior się zgodzi na współpracę, to co ma do tego charakter ? Jeżeli że po okresie wspólnej pracy powie, że 'X niewiele go nauczył' to ma to coś wspólnego z charakterem?
Co do pozycji: w życiu nie wpadłbym na to, żeby przydzielać mentora np. OŚ dla napastnika itp. Zawsze mentor gra na tej samej pozycji co junior, wydaje mi się to logiczne, skoro ma się nauczyć charakterystycznych zagrań swojego idola na konkretnej pozycji.
Ogólnie moim zdaniem warto wyznaczać do współpracy podobnych sobie zawodników, tzn np. szybki doświadczony napastnik dla szybkiego juniora, obrońca wieża dla młodego dryblasa itp. Przykład: Lukaku jako mentor sprawił, że atrybut gry głową podskoczył w trakcie nauki u mojego 18-letniego juniora o 2 pkt. z 17 na 19. Wątpie czy jeżeli mentor byłby typem lisa to akurat ten atrybut by podskoczył a nie np. przyspieszenie.
// Edytowano 1 raz, ostatni raz 20.07.2011 o godz. 17:22
Najnowsze posty