Grać jak Barcelona

oskar934 Partyzant

Grupa: Użytkownik
Poziom ostrzeżeń: 0
0
10.12.2011, 12:17    Pytanie
Witam!
Na pomysł przejęcia Barcelony B wpadłem po oglądnięciu meczu Ligi Mistrzów: Barcelona - BATE Borysów. Barcelona w mocno rezerwowym składzie, bliższym B aniżeli pierwszej jedenastce rozprawiła się fantasycznie z rywalami. Nie było widać w tym meczu różnicy jakości pomiędzy ''rezerwowymi" a gwiazdami pierwszego zespołu. Gra była identyczna, statystyki również : Posiadanie piłki 66%, strzały celne 12 - 0. Po tym krótkim wprowadzeniu czas na właściwe pytania:
1. Czy FM 2012 umożliwia odwzorowanie tej taktyki? Prowadziłem już kilka sezonów pierwszy zespół Barcelony i nie udawało mi się stworzyć taktyki która pozwalałaby na wygrywanie np z klubami z Angli czy Włoch w takim stylu. Odnoszę wrażenie że im mniejsze posiadanie piłki tym lepiej gra barcelona. Oczywiście zdarzały się mecze w których ten styl był bliższy rzeczywistemu ale to były wciąż lata świetlne od celu ( szczególnie jeśli chodzi o ilośc wymienianych podań przez pomocników Xavi- 30 Iniesta- 33)
2. Jeśli FM 2012 pozwala stworzenie takiej taktyki o której myśle to czy taktyka ta pozwalałaby na dobry styl i niezłe wyniki w Barcelonie B?
Zdaje sobie sprawę że pytania które zadałem są ciężkimi i być może nie ma na nie prawidłowej bądz zupełnej odpowiedzi,lecz kto pyta nie błądzi:)
Czekam na odpowiedzi, sugestie

//Edytowano 1 raz, ostatni raz 10.12.2011, 12:18

Finrod Partyzant

0
10.12.2011 12:40    #1
Nie wiem, czy taktyki do FM 2012 jakoś się zmieniły w stosunku do FM 2011, (bo nie posiadam jeszcze wersji 2012), ale podejrzewam, że nie. W każdym razie mnie się udało zrobić taktykę (na bazie innej z internetu), która daje duży procent posiadania piłki (około 70%) i dużą ilość podań (około 80-90 dla głównego rozgrywającego). Oczywiście wszystko też zależy od klasy rywala, bo z jakimś silniejszym podań może być około 60. Problemem były tylko wyniki, bo strzelenie kliku bramek w meczu graniczyło z cudem i znacznie częściej były wyniki 1-0, 2-0, 2-1 niż 4-0 czy 5-0. Raz nawet (grając polskim klubem) udało mi się, że mój rozgrywający (Mateo Kovacic) przekroczył setkę podań...

Ale jak już wspomniałem, problemem są bramki (w meczu ja przeciwko ostatnie Zagłębia, gdzie Kovacic miał ponad 100 podań, wygrałem tylko 2-0 u siebie). Barceloną wyniki były podobne.

// Edytowano 1 raz, ostatni raz 10.12.2011 o godz. 12:41

Kleyo Ekspert

Grupa: Moderator
0
10.12.2011 13:05    #2
Bardzo krótkie podania, podobnie wolne tempo, przetrzymywanie piłki dla większości zawodników, dużo prostopadłych podań i dośrodkowań; bramkarz koniecznie wyprowadzanie piłki do obrońcy i jeszcze pewnie coś.

Będzie dużo podań, ale czy taka taksa będzie skuteczna to nie wiem.
"Błędów nie popełnie tylko ten, kto nic nie robi" - Theodo­re Roose­velt

Jacko Krzewiciel myśli rewolucyjnej

0
10.12.2011 13:46    #3
Bobi taką taktykę tworzył. Nie wiem jak to się sprawdzało, ale dużo taktyk wrzucanych w net jest oparta na podobnych ustawieniach. Sam gram trochę inaczej. Bo FM nie odwzorowuje do końca swobody zawodnika, jaką może mu ofiarować trener. Tylko ja nie rozumiem jak Ty chcesz z zespołu B zrobić zespół A. Barcelona to twór pełnometrażowy. Oparty na tej samej taktyce w każdym młodzieżowym zespole. Wygrali z BATE, ale nie wiadomo jak wypadliby z kimś lepszym. Tym bardziej, że to nie grał zespół B, tylko młodzi, piekielnie zdolni piłkarze, którzy za niedługi czas zakotwiczą w Barcelonie A. Jak kiedyś Thiago.
"Powinni zrobić tak... żeby było dobrze" - Nikodem Dyzma

oskar934 Partyzant

0
10.12.2011 16:25    #4
Dziękuje za rady. Wracając do wypowiedzi Jacko, oczywiście zdaje sobie sprawę że Barcelona B nie będzie wygrywać z Arsenalem, czy innymi potentatami z najlepszych lig a tym bardziej z Barceloną lecz chodzi mi o skonstruowanie taktyki jaką naprawdę gra Barcelona B, a więc stylu bliźniaczego do pierwszego zespołu. A jeśli chodzi o piłkarzy to potencjał jaki posiada Barcelona B a U-19 (młodzi piłkarze) to jest on wg mnie porównywalny. W moim składzie znajdują się tacy piłkarze jak Thiago, Cuenca, Rodri, Bartra, Delofeu, J.Dos Santos, czy Marc Muniesa więc jest to skład o dużym potencjale i umiejętnościach technicznych co powinno pomóc w stworzeniu takiej taktyki bądz rekomendacji istniejącej już

// Edytowano 3 razy, ostatni raz 10.12.2011 o godz. 16:41

Jacko Krzewiciel myśli rewolucyjnej

0
10.12.2011 16:52    #5
Ja pamiętam, że młodzieżowa drużyna z mojej mieściny miała trenera fana Barcy i sobie chłop wymyślił, że będą grać jak Barca. Nawet ładnie im wychodziło. No i przy takim czymś trzeba pamiętać, by znać możliwości naszych zawodników. Nie aż tak ofensywnie, ale styl można zachować i dominować.
"Powinni zrobić tak... żeby było dobrze" - Nikodem Dyzma

hera Młody aktywista

0
10.12.2011 17:08    #6
widziałem kiedyś na jakiejś zagranicznej stronie taktykę pod Barcę gdzie Xavi robił ok 100 podań w meczu, nie ściągałem jej ale były screeny z analizy meczowej z wszystkimi podaniami, posiadanie piłki o ile dobrze pamiętam ponad 60% przeważnie. Nie pamiętam na której to było stronie, ale gdzieś ta taktyka jest.

Akontipus Partyzant

0
10.12.2011 17:21    #7
Ja niestety zrezygnowałem z prób odwzorowania stylu Barcy po 1,5 sezonu. Grałem krótkie podania, wolno, większość zawodników cofająca się do rozegrania, wyprowadzanie piłki do obrońców. Czasami było lepiej, czasami gorzej ale ja sądzę, że "diabeł tkwi" w obronie, konkretnie w wysokim skutecznym pressingu. Bywało tak, szczególnie na wyjazdach, że przy moim ustawieniu 41212 ( zmutowane 433), grając wysoki pressing ale np mentality standard moi nie podchodzili wysoko do cieszących się z posiadania i wyniku 0-0 zawodników drużyn pokroju Majorki albo Racingu. Wyglądało to tak, iż moi gracze biegali jak kot z pęcherzem miedzy wymieniającymi piłkę obrońcami i defensywnymi pomocnikami. Wierz mi, przez 1,5 sezony bym coś wymyślił, zresztą gram sejwa z kumplem, który także zjadl zęby na niejednym Fmie i Cmie i on ma ten sam problem grając Arsenalem.
Co do ofensywy to nie zauważyłem żeby posession football dawał cokolwiek oprócz dziwnych decyzji zawodników i masy zmarnowanych setek a i tak nie masz pewności, iż na wyjeździe z Sociedadem będziesz miał 60% posiadania.
Odkąd gram domyślne tempo, więcej zawodników gra "do przodu" strzelam znacznie więcej a i sytuacji klarownych też się namnożyło. Co najważniejsze zniknęły dziwne zachowania graczy i grają bardziej inteligentnie. Kolejny plus to duża ilość bramek z kontry, gdyż takie torpedy jak Sanchez, Messi czy niedawno kupiony Kun (23 bramki w 15 meczach) wykorzystują swoją szybkość i technikę. Na koniec dodam, iż po zmianie stylu, Messi który (po 5 miesięcznej kontuzji) miał problem ze skleceniem sensownej akcji przez pierwsze 3 miesiące 2 sezonu, ostatnio miał hattrick a wcześniej kilka pięknych asyst.
Reasumując, nie sądzę by można było na obecnym silniku odwzorować grę Barcy z jednoczesnym osiąganie pożądanych wyników. PZDR

Akontipus Partyzant

0
10.12.2011 17:29    #8
[quote=nie_powiem]widziałem kiedyś na jakiejś zagranicznej stronie taktykę pod Barcę gdzie Xavi robił ok 100 podań w meczu, nie ściągałem jej ale były screeny z analizy meczowej z wszystkimi podaniami, posiadanie piłki o ile dobrze pamiętam ponad 60% przeważnie. Nie pamiętam na której to było stronie, ale gdzieś ta taktyka jest.[/quote]

Tak i nawet wyniki zadowalające (choć z bramkami średnio) ale statystyki ofensywne pozostałych graczy średnio mi się podobały.

[quote=oskar934]Dziękuje za rady. Wracając do wypowiedzi Jacko, oczywiście zdaje sobie sprawę że Barcelona B nie będzie wygrywać z Arsenalem, czy innymi potentatami z najlepszych lig a tym bardziej z Barceloną lecz chodzi mi o skonstruowanie taktyki jaką naprawdę gra Barcelona B, a więc stylu bliźniaczego do pierwszego zespołu. A jeśli chodzi o piłkarzy to potencjał jaki posiada Barcelona B a U-19 (młodzi piłkarze) to jest on wg mnie porównywalny. W moim składzie znajdują się tacy piłkarze jak Thiago, Cuenca, Rodri, Bartra, Delofeu, J.Dos Santos, czy Marc Muniesa więc jest to skład o dużym potencjale i umiejętnościach technicznych co powinno pomóc w stworzeniu takiej taktyki bądz rekomendacji istniejącej już[/quote]

Mogę Ci doradzić tylko, że sprawdziłem kilku młodych graczy i Gerard, Rafinha, Barta a w szczególności Montoya i oczywiscie Thiago to potencjalne gwiazdy światowego formatu.
Druga sprawa, to moim zdaniem, nie technika wpływa na posiadanie piłki w głównej mierze a moim zdaniem przede wszystkim teamwork i workrate bo wtedy zawodnicy więcej grają zespołowo i pomagają kolegom w pressingu.

samir92 Żołnierz frontu ideologicznego

0
10.12.2011 19:08    #9
Ja myślę, że coś takiego się nie opłaca, bo nawet jeśli stworzysz taką taksę, to FM tego nie promuje. czyli będziesz miał satysfakcję z wiernego odwzorowania strategii, ale wyniki- już niekoniecznie.
Darkness... for me is where I shine

Musisz się zalogować, aby dodać odpowiedź.

PRZEGLĄDAJĄ TEMAT

1 aktywny w tym 0 zarejestrowanych, 1 gość, 0 ukrytych

FM REVOLUTION - OFICJALNA STRONA SERII FOOTBALL MANAGER W POLSCE
Największa polska społeczność Ponad 70 tysięcy zarejestrowanych użytkowników nie może się mylić!
Polska Liga Update Plik dodający do Football Managera opcję gry w niższych ligach polskich!
FM Revolution Cut-Out Megapack Największy, w pełni dostępny zestaw zdjęć piłkarzy do Football Managera.
Aktualizacje i dodatki Uaktualnienia, nowe grywalne kraje i inne nowości ze światowej sceny.
Talenty do Football Managera Znajdziesz u nas setki nazwisk wonderkidów. Sprawdź je wszystkie!
Polska baza danych - dyskusja Masz uwagi do jakości wykonania Ekstraklasy lub 1. ligi? Napisz tutaj!
Copyright © 2002-2024 by FM Revolution
[x]Informujemy, że ta strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką plików cookies. W każdym czasie możesz określić w swojej przeglądarce warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies.