Porady taktyczne dla słabego klubu

wujeks Partyzant

Grupa: Użytkownik
Poziom ostrzeżeń: 0
0
12.04.2012, 20:53    Pytanie
Witam!
Chciałbym prosić o jakieś porady taktyczne jak grać słabszym klubem... :) Grę zacząłem u kolegi, niedługo po premierze, na jakiejś starszej wersji... Potem miałem długą przerwę i wróciłem dopiero na 1.2.2... :) No i któryś z patchy musiał wprowadzić zmiany do silnika meczowego, którego teraz rozgryźć nie potrafię... Dokończyłem najpierw sezon w I lidze, awansowałem do Ekstraklasy, ale tylko dzięki temu, że zrobiłem sobie sporą przewagę na starej wersji. Po powrocie do gry z przewagi 17 punków zostały mi 3 na koniec sezonu... Zaliczyłem kompromitującą serię 6 meczy bez wygranej, a raczej silnych rywali nie miałem... Szukałem różnych wymówek - przetrenowanie, kontuzje... Itp. Ale w końcu musiałem spojrzeć prawdzie w oczy - doszło do jakiś zmian w silniku i nie potrafię teraz w ogóle grać... Ekstraklasa to już w ogóle parodia. Zaczęło się od 5:0 z przeciętnym Zagłębiem. O dziwo "najlepszy" mecz zdarzył się z Legią. Przegrałem tylko 2:0, bo Wojskowym mocno szwankowała skuteczność. W końcu postanowiłem poświęcić jeden mecz na testy. Żeby mieć tego samego rywala i sprawdzić jak konkretne zmiany wpływają na grę. Padło akurat na domowe spotkanie z GKS-em Bełchatów. No niestety, nic nie wskórałem... Pierwszy mecz - korzystałem wiele z porad asystentów, przegrana 2:0. W drugim użyłem poradnika "przedmeczowa analiza rywala", może jestem po prostu za głupi i trzeba się poradzić... Efekt? 4:0 w plecy... Kolejne spotkanie, ustawiłem wszystko po swojemu. Znowu porażka 2:0. O dziwo moim katem okazał się szybki Wróbel (2, 3 i znów 2 gole), który we wcześniejszych meczach ani razu nie wpisał się na listę strzelców. Czy po prostu teraz w grze najważniejszy jest ten atrybut? To on jest kluczem do zwycięstwa? U mnie szwankuje wszystko. Dwa razy mój zawodnik nie trafił do pustej bramki, masa niecelnych podań, głupich zagrań... Wcześniej tego nie było, a przynajmniej nie w takiej ilości. Można napisać "na poziomie ligi". Ale najbardziej martwi mnie to co wyprawia defensywa. To już zakrawa o sabotaż :) Chociaż jak na poziom rozgrywek jest "umiarkowanie solidna". Dla porównania włączyłem sobie potem grę Realem. W ogóle się do rozgrywki nie przykładałem, a Barcelona w spotkaniach o Superpuchar Hiszpanii nie istniała :) Nie chcę gotowych taktyk, ustawień... Tylko jakieś porady, jak grać słabszych klubem... Może nie na tyle, żeby być mistrzem, ale przynajmniej się nie kompromitować... :)

szfedo Przodownik pracy

0
12.04.2012 21:56    #1
Ja zawsze gram słabymi zespołami i od mocarzy zawsze dostaje się w dupę na starcie, ale w gruncie rzeczy nigdy nie spadłem biorąc beniaminka. A karier trochę było tak więc to nie były jednosezonowe wyskoki. Niemcy - SC Freiburg, Włochy - US Lecce, Anglia - Norwich City, teraz wziąłem się za San Marino Calcio z Serie C2 i na przełomie 2016/2017 mam 7 punktów przewagi nad drugim zespołem w Serie B. Ostatni raz kiedy mistrza zdobyłem? Dawno, bo dwa lata temu (realistycznie licząc ;P) właśnie US Lecce. Ale nie o kluby mocarne tu chodzi, tylko o słabe. Jedyną moją radą może być dążenie do jak najmocniejszego składu (ja wietrzę ekipę w zasadzie co rok, a jak fundusze pozwalają to nawet co pół) i ustalam stałą taktykę. Póki nie mam jakichś dobrych technicznie i błyskotliwych grajków co ogarną składną grę narzucam im bezpośrednie podania, kontrataki i jakoś to idzie. Szybki i silny napadzior, dwóch skrzydłowych z motorkiem w tyłku, w miarę kreatywny pomocnik i obok niego tur na odbieraniu piłki. Ponadto w miarę szybcy boczni i bardzo silni i skoczni środkowi to moja recepta na w miarę porządną grę. Oczywiście wszystko uwzględniamy pod kątem ligi. W Serie C silny obrońca to koleś o statach nawet 12, w B to już jest za mało. No i nie grać na jakąś ultraofensywe na wyjazdach. Ja zawsze wyjazdy kontry i u siebie w miarę ofensywnie, ale zdarza się że w pierwszym sezonie kontrataki to jedyna taktyka. I taką grą zazwyczaj ugram środek tabeli. Jeszcze nie miałem sytuacji żeby dramatycznie walczyć o każdy punkcik w ostatnich kolejkach, żeby nie spaść.

wujeks Partyzant

0
12.04.2012 22:55    #2
Dziękuję za porady... No można powiedzieć, że właśnie tak gram... :) Niestety od czasu zmiany wersji gry takie coś już nie chce przejść i dostaję często niezłego kopa, nie tylko od potentatów, czy średniaków, ale nawet tych gorszych drużyn...

Grzechoo Hajer Przodowy

Grupa: Ekspert
0
12.04.2012 23:24    #3
http://www.cmrev(...)418.html

Tak na przyszłość.

Temat zamknięty.

PRZEGLĄDAJĄ TEMAT

1 aktywny w tym 0 zarejestrowanych, 1 gość, 0 ukrytych

FM REVOLUTION - OFICJALNA STRONA SERII FOOTBALL MANAGER W POLSCE
Największa polska społeczność Ponad 70 tysięcy zarejestrowanych użytkowników nie może się mylić!
Polska Liga Update Plik dodający do Football Managera opcję gry w niższych ligach polskich!
FM Revolution Cut-Out Megapack Największy, w pełni dostępny zestaw zdjęć piłkarzy do Football Managera.
Aktualizacje i dodatki Uaktualnienia, nowe grywalne kraje i inne nowości ze światowej sceny.
Talenty do Football Managera Znajdziesz u nas setki nazwisk wonderkidów. Sprawdź je wszystkie!
Polska baza danych - dyskusja Masz uwagi do jakości wykonania Ekstraklasy lub 1. ligi? Napisz tutaj!
Copyright © 2002-2024 by FM Revolution