Co jest do ch... z tym FMem?

skazi Partyzant

Grupa: Użytkownik
Poziom ostrzeżeń: 0
0
17.04.2012, 21:26    Pytanie
Grałem w championship managera od wersji 01/02 (i w każdą kolejną wersję) później w pierwszego FMa (2lata), ostatnio miałem przerwę i powróciłem do niego. Kupiłem najnowszego i co? W którejś wersji (nie pamiętam już czy jeszcze w CMie czy już w FMie) zrobiono z enginem meczowym coś takiego, że jak się strzela gola lub przeciwnik strzela za 0-3 min idzie kolejna akcja i pada gol dla przeciwnika, rzadziej dla mnie. I nadal jest ten problem w obecnej wersji. Ku... pokażcie mi realny mecz w którym takie rzeczy się dzieją? A ta sytuacja jest nagminna. Grałem różnymi taktykami, różnymi zespołami ale to zdarza się wszędzie i praktycznie w co 2-3 meczu.

buczek93 Młody aktywista

0
20.04.2012 17:07    #10
Jeśli tracisz dużo goli to rzuć okiem jeszcze na kondycje swoich grajków. Mnie pomagają (choć oczywiście nie zawsze) zmiany zawodników pod koniec meczu. No i tak jak pisał wariatos - przyłóż się trochę do taktyki. Moc obliczeniowa komputerów podwaja się co 18 m-cy, twórcy FM'a co sezon dodają więc coraz więcej zaawansowanych algorytmów do swojej gry, żeby ją urealistycznić. Wprawdzie tak czy siak, prowadzonymi przez siebie klubełke wygrywam jak leci, to ty jako niekoniecznie ten z topu, możesz mieć sporo nieprzewidzianych zwrotów akcji w meczach ;)

skazi Partyzant

0
20.04.2012 17:50    #11
Rozumiem, ale jakoś nie chce mi się wierzyć że każdy z was po strzeleniu/straceniu gola natychmiast w tej samej minucie meczu zmienia taktykę żeby jeszcze za 1-3 minuty nie szła następna akcja i nie padł kolejny gol. Jeszcze raz powtarzam nie chodzi tylko o mecze mojej drużyny, wystarczy że oglądam jakieś spotkanie (jako selekcjoner reprezentacji mam czasami coś takiego) i dzieje się to samo np bramka za bramką w przeciągu 2-3 minut, wyrównanie zaraz po wznowieniu przez drugi zespół itp. Różne zespoły, różne taktyki a jak oglądam taki mecz to i tak się tak dzieje. Nie chodzi mi tylko o stratę goli w ostatnich minutach, ale tak się dzieje czasem w 1 minucie meczu czasami w środku a czasami pod koniec. Losowo.

// Edytowano 1 raz, ostatni raz 20.04.2012 o godz. 17:52

iskopanlo Partyzant

0
20.04.2012 20:04    #12
Po strzeleniu bramki z drużyną o podobnym poziomie, zawsze robię zmiany. Często drobne, ale jednak. Np. przestawienie bramkarza-libero z Wsparcie na Obronę. Lub przestawienie DP z Wsparcie na Obrona. To często daje efekt. Ja podczas meczów (w realu nie w FMie), często po strzeleniu bramki dostajemy nowe polecenie i ostrzeżenie, by być dalej skoncentrowanym w defensywie. Wybaczcie chaotyczny sposób pisma.

giallorosso Partyzant

0
26.04.2012 23:32    #13
To teraz trochę z innej beczki, ale nie znalazłem właściwszego tematu, więc podzielę się tutaj.
To pierwszy tego typu babol jaki zaobserwowałem w ciągu rozgrywki w FM12, aczkolwiek interesujący.
http:(...)acm.jpg/

A to dlatego, że poza aspektem czysto humorystycznym, powyższa wiadomość wyskakuje do tzw. usranej śmierci raz w miesiącu i......nic. Nie przynosi to żadnych efektów ku uciesze Jaime i jego licznych klonów, które nadal są graczami Sieny pomimo tego, że zwalniają ich na okrągło :)

I jak tu brać na poważnie zarządy komisaryczne? ;)

// Edytowano 6 razy, ostatni raz 26.04.2012 o godz. 23:35

techniczny Młody aktywista

0
27.04.2012 08:33    #14
i masz w składzie tylu tych Jaime'ów? weź ich sprzedaj, zostaw sobie jednego, góra dwóch :) będziesz miał zysk, a nie potrzeba chyba w składzie armii klonów :D

giallorosso Partyzant

0
27.04.2012 11:45    #15
[quote="techniczny"]i masz w składzie tylu tych Jaime'ów? weź ich sprzedaj, zostaw sobie jednego, góra dwóch :) będziesz miał zysk, a nie potrzeba chyba w składzie armii klonów :D[/quote]

Nie, Jaime FIZYCZNIE jest jeden. ;) A ja nie gram Sieną. Ale niebawem chyba rozgrywka mi padnie, bo zauważyłem, że z każdym następnym razem w wyskakującej wiadomości przybywa jeden Jaime.
A cały bug ma chyba związek z tym, że Jaime jest współwłasnością Sieny i Genoi. Wcześniej komisarze pozwalniali kilku zawodników będących w pełni własnością Sieny i efekt był natychmiastowy. A Jaime trzyma się rękami i nogami ;)

Valdi91 Młody aktywista

0
28.04.2012 00:23    #16
Ja natomiast nazbyt często miałem tak, że długo grałem prowadząc jedną bramką (np. w pierwszych 10 min. strzelałem na 1:0 i wynik utrzymywał się do ostatnich minut, lub 2:1 na zakończenie pierwszej połowy, i ten stan utrzymywał się prawie całą drugą), i w ostatnich minutach meczu zespół przeciwnika dostawał ogromnego natchnienia, co kończyło się strzeleniem mi 1, a czasem nawet i 3 bramek w ostatnich 3-4 minutach. Jak prowadziłem jedną bramką, to już wiedziałem, że spotkania nie wygram. Potem, z pomocą ludzi z tego forum zacząłem pod koniec meczu wydawać im polecenia z ławki, takie jak skrócenie pola gry, agresywny odbiór piłki, chwila odpoczynku, gra piłką, rzadziej cofnięcie do obrony czy strzały z każdej pozycji. Pomagało, choć nie można liczyć, że będzie działać za każdym razem. Bramek w końcówce pada mniej, ale nadal jest straszna nerwówka, co również strasznie wkurza, kiedy outsider ciśnie Cię na Twoim podwórku. Oczywiście bramki tracone w końcówce, najczęściej w kretyński sposób i na dodatek bramki odbierające ważne zwycięstwa czy punkty irytują jak nie wiem, nie można się jednak tego pozbyć. Ale prawdą jest, że w FM'ie dzieje się to stanowczo za często - w moim przypadku był to każdy mecz z jednobramkowym prowadzeniem, lub dwumecz, gdzie 2:0 dla mnie oznaczało mój awans, a 2:1 awans oponentów. Nie muszę mówić, że przeważnie w końcówce strzelali na 2:1. Prawdą jest też to, co piszą inni koledzy - ważną rolę odgrywa taktyka. Nauczyłem się, że nawet posiadając na każdej pozycji piłkarza od klasę lub dwie lepszego niż przeciwnik, można z nim przegrać. Ale cóż, to urok FM'a - bramka za bramką, trofea przegrywane w ostatnich minutach meczu mimo wyraźnej dominacji, oraz niesamowitej urody bramki z 35m zawodników, z atrybutem 'strzał z dystansu' o wartości 9 - to jest właśnie FM 2012.

Musisz się zalogować, aby dodać odpowiedź.

PRZEGLĄDAJĄ TEMAT

1 aktywny w tym 0 zarejestrowanych, 1 gość, 0 ukrytych

FM REVOLUTION - OFICJALNA STRONA SERII FOOTBALL MANAGER W POLSCE
Największa polska społeczność Ponad 70 tysięcy zarejestrowanych użytkowników nie może się mylić!
Polska Liga Update Plik dodający do Football Managera opcję gry w niższych ligach polskich!
FM Revolution Cut-Out Megapack Największy, w pełni dostępny zestaw zdjęć piłkarzy do Football Managera.
Aktualizacje i dodatki Uaktualnienia, nowe grywalne kraje i inne nowości ze światowej sceny.
Talenty do Football Managera Znajdziesz u nas setki nazwisk wonderkidów. Sprawdź je wszystkie!
Polska baza danych - dyskusja Masz uwagi do jakości wykonania Ekstraklasy lub 1. ligi? Napisz tutaj!
Copyright © 2002-2024 by FM Revolution