@myfunnygame
W tym zdaniu chodzi o to, że kompletnie bez sensu jest umieszczać w jednej lidze dajmy na to Real Madryt i powiedzmy drużynę Wulkana z Ogrodnicy(wybór zupełnie przypadkowy
), a tak to niestety będzie wyglądać, jeśli powiększymy sobie ligę do 18 i więcej drużyn. Już i tak poziom jest żenujący, więc po ch** go jeszcze pogarszać?
A co do podziału na grupy, który był/jest w Szkocji, to nie do końca o tą część modelu szkockiego mi chodziło
Nie uważam, ażeby podział na grupy miał jakiś większy sens, tym bardziej jeśli w lidze gra 10-12 zespołów.
Kiedyś pisałem manifest o reformie naszych - pożal się Boże - rozgrywek, w którym wyraźnie napisałem co trzeba zrobić. Oprócz zmniejszenia lig do 10-12 drużyn, wprowadzenia przepisów rejestracyjnych takich jak do europejskich pucharów + ograniczenia dla obcokrajowców, optowałem za zwiększeniem ilości miejsc spadkowych. Przykładowo w 12-sto drużynowej lidze - 2 miejsca spadkowe + 1 baraż o utrzymanie(dwumecz), czyli de facto więcej niż jest tych miejsc teraz w 16-sto drużynowej lidze! Nie ma wyjścia, żeby liga była atrakcyjna każda drużyna musi czuć presję - zarówno walki o utrzymanie jak i o europejskie puchary!
Najnowsze posty