Taktyka z 3 obrońcami

KKvass Partyzant

Grupa: Użytkownik
Poziom ostrzeżeń: 0
0
11.04.2013, 05:03    #1
Witajcie,
przyszedłem do Was po poradę :)

Chcę spróbować czegoś dla mnie nowego w FMie, czyli taktyki z trójką obrońców, ale kompletnie nie wiem jak do tego podejść. O ile miałem kilka swoich sprawdzonych sposobów na formacje z czterema defensorami, teraz jestem zielony.

Eksperymentuje już prawie cały dzień i do niczego sensownego nie doszedłem.
Jaki kształt nadać takiej formacji? Gram z dwoma bocznymi, wysuniętymi obrońcami, przed trójką obrońcą stawiam rygiel defensywy albo cofnięty rozgrywający, przed nim dwóch środkowych pomocników (jeden atak, drugi wsparcie) i dwóch napastników, jeden cofnięty, drugi wysunięty. W obronie jest ok, ale co dalej..

Gra na kontrolę z krótkimi podaniami i wolnym tempem raczej się nie sprawdza - zbyt duże pole między pomocą a napastnikami. Staram się grać bezpośrednimi podaniami, choć nastawienie ofensywne wcale nie dominuje przeciwnika, przekłada się na niskie posiadanie piły i mało goli.

Defensywne ustawienia procentują małą ilością puszczonych bramek, większy % posiadania, ale nic poza tym.
Generalnie preferuję styl bardzo płynny, w związku z małą ilością obrońców chyba lepiej, jak broni i atakuje cały zespół.

I generalnie dalej klapa - mimo wielu różnych podejść wyniki marne, potrafię przegrywać i remisować z marnymi zespołami, choć zdarza się ograć też drużyny z topu, stabilności formy nie ma.

Macie jakieś rady, jakieś doświadczenia z formacjami z 3 obrońcami? Na co zwracać uwagę, jaki nadać styl?

Będę wdzięczny za każdą radę! :)

stefan1984 Młody aktywista

0
11.04.2013 07:46    #2
W sumie masz pięciu obrońców, to wcale nie tak mało =) Może zmień styl gry na zrównoważony, niech napastnicy i ofensywnie zorientowany pomocnik skupią się na atakowaniu.

myfunnygame Żołnierz frontu ideologicznego

0
11.04.2013 08:02    #3
Ostatnio gram ustawieniem 3-3-2-2 z 2 ofensywnymi skrzydlowymi) czasami przesuwając jednego ze srodkowych pomocnikow do przodu "o jedno pole".
Obroncy sa u mnie slabi ale nadaja sie na tradycjnych obroncow. Zobacz jakie maja atrybuty podan, jeśli niskie to ustaw recznie pojedynczym pilkarzom na krotkie podania-dlugie pilki beda lądowac pod nogami rywala.

Pomocnicy srodkowi to 2 odpbierajacych pilkę(ci po bokach) plus srodkowy jako rozgrywający.
OPP/OPL to skrzydlowi albo schodzacy w zaleznosci od klasy rywala.
Jeden z napastnikow odgrywający bo ma na to papiery, drugi lis w meczu ze slabszymi graczami albo cofniety zeby wypelnic luke miedzy PŚ a N w meczach trudniejszych.

Bramkarzowi daj zeby podawal do wyznaczonego przez Ciebie najlepiej obroncy.
OPP/OPL jesli maja dobre dosrodkowania to daj by dogrywali z lini koncowej badź z pola na srodek.

Poza tym gram ofensywnie i plynnie/bardzo plynnie, w tak slabej lidze nie mozna inaczej. Podania sa srednie ew. bezpośrednie a slabszym graczom daje krotkie zeby nie tracic nie potrzebnie pilek. Gdy gram z lepszymi zespolami to troche cofam obroncow bo na ofensywnej sa domyslnie za bardzo wysunieci. Reszta ustawien na domyslnie.
Nie wiem jakby sie to sprawdzilo w ktorejś lidze z czolowki.

// Edytowano 1 raz, ostatni raz 11.04.2013 o godz. 08:03

Musisz się zalogować, aby dodać odpowiedź.

PRZEGLĄDAJĄ TEMAT

1 aktywny w tym 0 zarejestrowanych, 1 gość, 0 ukrytych

FM REVOLUTION - OFICJALNA STRONA SERII FOOTBALL MANAGER W POLSCE
Największa polska społeczność Ponad 70 tysięcy zarejestrowanych użytkowników nie może się mylić!
Polska Liga Update Plik dodający do Football Managera opcję gry w niższych ligach polskich!
FM Revolution Cut-Out Megapack Największy, w pełni dostępny zestaw zdjęć piłkarzy do Football Managera.
Aktualizacje i dodatki Uaktualnienia, nowe grywalne kraje i inne nowości ze światowej sceny.
Talenty do Football Managera Znajdziesz u nas setki nazwisk wonderkidów. Sprawdź je wszystkie!
Polska baza danych - dyskusja Masz uwagi do jakości wykonania Ekstraklasy lub 1. ligi? Napisz tutaj!
Copyright © 2002-2024 by FM Revolution
[x]Informujemy, że ta strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką plików cookies. W każdym czasie możesz określić w swojej przeglądarce warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies.