3 Łyki Taktyki: Jak trenowac szeroką ławę??

Gepard Proletariat

0
01.12.2005, 08:40    Pytanie
Mam kilka pytań
1) Jak trenowac szeroką ławę? Tzn gdzie umiescic. Mam około 35 zawodnikow dobrych, w tym kilku "na zapas". Ale tylko 18-25 gra (11-stka + okolo 10-12 rotacyjnych rezerwowych plus ze 4 kontuzje). A reszta "stoi" w I skladzie, nawet ich na rezerwe nie biore, czasami tylko graja zamiennie (jak mam wazny mecz to daje odpoczac i wtedy graja te "rezerwy";). Jak lepiej:
Wszyscy w I składzie czy lepiej wyslac ich do rezerw zeby grali?
Czy nie spada im tam morale i nie uwsteczniaja sie (trening)?

2) Jaka jest roznica miedzy kontraktem pro i amator?? I treningiem?

3) Czy handel zawodnikami (spekulacyjne zakupy w celu szybkiego ich odsprzedania z duzym zyskiem) ma wplyw na a) reputacje klubu (i moją?-))) "Co to za klub kupił mnie, walczyli o mnie zeby teraz zaraz wystawic na liste", co obnizy "sklonnosc" nastepnych zawodnikow do zmieniania barw b) morale zespołu - rotacja (ale gdy kupuje na koniec sezonu i leszcza "natychmiast" wystawiam na liste transferowa - nawet nie zdaza zagrac to tez?)
Sa jakies inne negatywne konsekwencje takiego handlowania?

BTW: Bugi jak marzenia inwestora :-) Sprzedalem (Gornik Polkowic) 3 nieperspektywicznych zawodnikow za... 500 000 funtow. A za 100 tys kupilem chyba z 20 dobrych i tanich (niskie place). Chyba nie do konca to realne.
Jednego dobrego (T.Moskal - 30 letni II ligowy napadzior) sprzedalem za... 1 milion funtow (!) a po tygodniu klub zgadza mi sie go odsprzedac za 100k itd itp. Zatem radze... kupowac/sprzedawac. Lepsze od meczarni treningowych

jakubkwa Człowiek Renesansu

Grupa: Ekspert
Poziom ostrzeżeń: 0
0
01.12.2005 14:42    #1
2) Zawodnik amator jest w klubie na pol etatu, moze miec inna prace (jak niegdys Piechna) i nie jest w stanie poswiecic tyle czasu treningom, co gracz profesjonalny. Profesjonalista moze trenowac dluzej i efektywniej, wiec lepiej podpisywac z graczami kontrakty profesjonalne. Jesli jednak z pilkarzem, ktory dotychczas mial kontrakt amatorski chcemy podpisac kontrakt profesjonalny, trzeba sie liczyc z tym, ze bedzie chcial zarabiac znacznie wiecej, bo zmiana statusu oznacza dla niego rezygnacje z drugiej pracy, ktora mogl wykonywac :>

Post pomocny

jakubkwa Człowiek Renesansu

Grupa: Ekspert
0
01.12.2005 14:46    #2
3)
a) Reputacje klubu - nie. Reputacje Twoja jako managera - moze miec wplyw wlasnie taki, ze zawodnicy w przyszlosci do Twoich propozycji i obiecywania zlotych gor beda podchodzic z dystansem
b) Wplyw na morale zespolu - owszem. Morale zainteresowanego zawodnika z pewnoscia podupadna, a jako ze klub to jedna wielka rodzina, moze pociagnac to za soba konsekwencje w upadku morale innych graczy.
Inne negatywne konsekwencje - raczej nie, choc te powyzsze i tak sa duze :>

Post pomocny

sztazi Partyzant

Grupa: Użytkownik
0
02.12.2005 01:34    #3
1) Ja zawsze pozbywam się nawet za skromną opłatą rezerw. Posiadam ok. 20 zawodników, którzy grają regularnie + 5, którym odpowiada skromna rola + 3-4 "młodzi wilcy", którzy czekają na swoją życiową szansę(tj. na emeryturę kolegów z pierwszego składu :P) i ratują zespół przy nadmiarze kontuzji.
3) wg mnie jeśli grasz sporym klubem nie ma co się bawić w częste transfery i sprzedarze- są lepsze sposoby robienia pieniędzy :P. Komp to sknera i nieczęsto daje coś zarobić.

Post pomocny

Lucius Verus Proletariat

0
03.12.2005 21:04    #4
Ja zawsze gdy obejmuje jakiś drużynę to pozbywam się wszystkiego co nie jest użyteczne, czyli wszyskich zawodników z wyjatkiem 18 moim zdaniem najlepszych (zbędni obciązeją swoimi pensjami budżet). Jeśli nie uda ci się ich odrazu sprzedać to podpisz z nimi nowe 1 roczne kontrakty (o ile nieżdają jakis astronomicznych sum). Zostawiasz 2Gk 6D 7M 3S, promujesz ich sprzedajesz i kupujesz lepszych. Dla przykładu grając At. Madrid po 1-szym sezonie sprzedałem wszystkich niechcianych graczy zarabiając ponad 80mln Euro. Co do treningu to niech ta 18-tka trenuje najciężej jak się da. Jeśli będzież stosował rotacje w składzie niepowinno być żadnych problemów ze zmęczeniem. A rezerwy, po co one komu jak są jakieś kontuzje to uzupełniasz skład juniorami (jeśli masz słabych sprowadź paru zdolnych).

Post pomocny

Musisz się zalogować, aby dodać odpowiedź.

PRZEGLĄDAJĄ TEMAT

1 aktywny w tym 0 zarejestrowanych, 1 gość, 0 ukrytych

FM REVOLUTION - OFICJALNA STRONA SERII FOOTBALL MANAGER W POLSCE
Największa polska społeczność Ponad 70 tysięcy zarejestrowanych użytkowników nie może się mylić!
Polska Liga Update Plik dodający do Football Managera opcję gry w niższych ligach polskich!
FM Revolution Cut-Out Megapack Największy, w pełni dostępny zestaw zdjęć piłkarzy do Football Managera.
Aktualizacje i dodatki Uaktualnienia, nowe grywalne kraje i inne nowości ze światowej sceny.
Talenty do Football Managera Znajdziesz u nas setki nazwisk wonderkidów. Sprawdź je wszystkie!
Polska baza danych - dyskusja Masz uwagi do jakości wykonania Ekstraklasy lub 1. ligi? Napisz tutaj!
Copyright © 2002-2024 by FM Revolution
[x]Informujemy, że ta strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką plików cookies. W każdym czasie możesz określić w swojej przeglądarce warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies.