Dwa istotne pytania - co najlepsze?

Fenix Partyzant

Grupa: Użytkownik
Poziom ostrzeżeń: 0
0
05.08.2007, 17:17    Pytanie
W FM gram już bardzo długo, długo, a i tak nie znam i nie wiem paru podstawowych czynników które wpływają na to że piłkarz jest dobry. Mam bowiem problemy, kogo wystawiać do swojego składu i czym się właściwie kierować.

1. No więc - od dawna kieruje się własną filozofią, że zawodnik o potencjale 122 (przy użyciu scouta FM-oweo, którego dość rzadko, ale czasami używam, tak z ciekawości - bynajmniej nie do wyszukiwania graczy) nie ma żadnych perspektyw i że na pewno i NA PEwno lepszy jest zawodnik o wyższym potencjale. Ale czy to jest prawda? I czym tu się właśnie sugerować wystawiając takiego piłkarza - jego atrybutami, czy potential ability lub raczej current ability - tzn. obecną siłą piłkarza?? Czy takiego zawodnika o słabym potencjale można jeszcze dobrze wytrenować by był przydatniejszy niż ktoś o wyższych umiejętnościach? Bardzo proszę o pomoc.

2. Czy ma ktoś link do jakiegoś "poradnika taktycznego" tzn. jak dopasowywać taktykę pod swój skład? Nie chodzi mi tutaj o ten artykuł co jest na stronie co tam jest wspominane coś o Ulatowskim itd. bo to mało pomaga ale o coś innego ... Powiem szczerze - niby mam dobrą ekipę, ale nie wszystko się w niej klei!

rokfor Partyzant

0
05.08.2007 17:28    #1
1. Jeżeli chodzi o to, to mi sie wydaje ze powinienes patrzec na current ability przeciez nie myslisz o meczu dajmy na to za 3 lata tylko o meczu za 3dni... Jeżeli zawodnik o PA=122 ma dobre ststsy to jest to juz nawet dobry grajek... a scout nie zawsze mowi prawde jak sie pilkarze beda kształtowali...
Ja sie spotkalem z sytuacja ze Carlos Elias byl o wiele lepszy niz przewidywal Scout

2. keine Ahnung:):)

Fenix Partyzant

0
05.08.2007 17:44    #2
Ehh a ja go sprzedałem do Realu :( Choć w sumie nie mogłem nic poradzić bo skubaniec miał klauzulę ... Ale ogólnie grał tak sobie.

A mam jeszcze pytanie - czy jak ktoś ma bardzo dobre atrybuty a słabe ability to warto na niego stawiać??

master_of_potato... Partyzant

0
05.08.2007 17:59    #3
Kieruj się umiejętnościami. Nie patrz na CA. Czy gdybyś nie miał FMGenie i nie wiedział, że Kowalski (który ma niższe statsy od Nowaka) ma wyższe CA od niego, to na kogo byś stawiał? CA ma wpływ na umiejętności, ale czasami gracz o niższym CA ma lepsze statsy od kogoś o wyższym CA, więc stawiaj na tego pierwszego.

eaters Młody aktywista

0
05.08.2007 18:16    #4
Nie zwracaj uwagi na CA podczas ustalania skladu. mialem jakis czas temu napastnika z wysokim CA i PA, bily sie o niego najwieksze kluby w europie. sprzedalem kolesia za 10mln funtow do Realu. Moim zdaniem zawodnim byl beznadziejny bo napastnik z wykonczeniem akcji 9 i opanowaniem 12 to d... nie napastnik i moze miec nawet najwyzsze CA i PA, a i tak jest cienki bo zadko trafia do siatki. Ale komp przy zakupach kieruje sie glownie PA i CA

brutalny_kazik Żołnierz frontu ideologicznego

0
05.08.2007 18:46    #5
1.no właśnie....ja miałem przypadek gracza,Krzysztofa Bąka.Ściągnąłem go do mojego Lecha,i mimo że często wchodził z lawki zawze na tym swoim prawym skrzdle grał dobrzea miał PA 110 a CA 100,lecz dośrodkowania na 20,technikę i drybling na 14,15....to zależy od Ciebie.I tak jak powiedział eaters-jeśli gracz ma duże PA to komputer go na pewno kupi,a umnie Bąk teraz (2012 rok) gra w Cracovii...

Fenix Partyzant

0
05.08.2007 18:51    #6
Dzięki za porady postaram się właśnie głównie patrzeć na atrybuty ... A Krzysztofa Bąka miał mój kolega Forsa w Pogoni w FM 2005 i muszę przyznać że stworzył z niej potęgę ... Bąk walnął kiedyś taką piękną bramkę z 40 metrów gdzieś tak - obaj się nią zachwycaliśmy :) Wtedy nie mogłem się nadziwić jak do Pogoni udało mu się kupić Naldo (wtedy grał jeszcze w Brazylii), a wymiatali u niego głównie Dariusz Zawadzki, Damian Gorawski, właśnie Bąk ... Kurde więcej nie pamiętam a sporo ich miał :) W każdym razie zdobył chyba 4 mistrzostwa i 3 puchary Polski podczas gdy ja (graliśmy we dwójkę) nic mi się nie udawało poza awansem Jagiellonią do I ligi (wygrałem nawet 9:0 z Zagłębiem, wymiatał niejaki Senad Tiganj którego Forsa mi odsprzedał :D)

gilinho Partyzant

0
05.08.2007 20:29    #7
A ja powiem Ci, że jeśli chodzi o skauta to kieruję się w pierwszej kolejności "Best Rating" i "Best Pot. Rating" a dopiero potem CA i PA. Sprawdza mi się to...:]

sefko1 Przodownik pracy

0
05.08.2007 21:24    #8
Całkowicie zgadzam sie z gilinho. Best Rating to jedna z najważniejszych cech, określających piłkarza. Pokazuje ona w jakim stopniu gracz jest dopasowany do pozycji, którą ma zajmować. Minimum dla dobrego gracza do 70%, a 72-73% to juz marzenie.
Poza tym kupując graczy trzeba zwracć nie tylko uwagę na typowe cechy dla danej pozycji, ale również na cechy drugorzedne, które sprawiają, czy gracz jest dobry, czy wybitny. I tak dla obrońców obok krycia czy ustawiania sie bardzo ważna jest koncentracja. Dla napastników obok wykańczania akcji istotne jest mieć wysoki współczynik "opanowania".
No i trening. Można mieć dobrego gracza, ale trzeba umiejetnie rozwijąc u niego te atrybuty, które będą mu niezbędne na konkretnej pozycji.
I na koniec. Gracz musi grać, aby stawać sie lepszym. Sam trening w FM07 nie zrobi z gracza killera. Tak więc jeden słabszy nie może przekreślać gracza. Czasami gracz potrzebuje tygodni, aby wejśc w gre. U mnie w Nottm Siwahla w 1 sezonie miał średnia 6,57. Prawie go sprzedałem. A w drugim sezonie już 7,24 i 8 asyst. A teraz nie wyobrażam Sobie prawej pomocy bez niego. Troche to trwało, ale stał sie graczem światowej klasy.

Musisz się zalogować, aby dodać odpowiedź.

PRZEGLĄDAJĄ TEMAT

1 aktywny w tym 0 zarejestrowanych, 1 gość, 0 ukrytych

FM REVOLUTION - OFICJALNA STRONA SERII FOOTBALL MANAGER W POLSCE
Największa polska społeczność Ponad 70 tysięcy zarejestrowanych użytkowników nie może się mylić!
Polska Liga Update Plik dodający do Football Managera opcję gry w niższych ligach polskich!
FM Revolution Cut-Out Megapack Największy, w pełni dostępny zestaw zdjęć piłkarzy do Football Managera.
Aktualizacje i dodatki Uaktualnienia, nowe grywalne kraje i inne nowości ze światowej sceny.
Talenty do Football Managera Znajdziesz u nas setki nazwisk wonderkidów. Sprawdź je wszystkie!
Polska baza danych - dyskusja Masz uwagi do jakości wykonania Ekstraklasy lub 1. ligi? Napisz tutaj!
Copyright © 2002-2024 by FM Revolution
[x]Informujemy, że ta strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką plików cookies. W każdym czasie możesz określić w swojej przeglądarce warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies.