FM nie na Macintoshe...
jakubkwa 07.12.2005 00:36 40 czytelników 0 komentarzy
Gry z serii Football Manager w wersji oryginalnej - w Wielkiej Brytanii - są wydawane w dwóch wersjach (choć na jednej płycie): na PeCety oraz Macintoshe. Dlaczego nie jest to praktykowane również w pozostałych krajach, w których FM jest dostępny?
Polscy posiadacze popularnych "jabłuszek" nie mają żadnego powodu, by wydawać prawie 100 zł na grę programistów z SI Tower. Powód jest prosty - na krążku wersji na Macintoshe po prostu nie ma! Podobnie jest z resztą u naszych południowych sąsiadów - Czesi i Słowacy również zostali wyposażeni w wersję "PC Only". Czym jest ta sytuacja spowodowana? Odpowiedzi na takie pytanie najlepiej zaczerpnąć u źródła... Jak poinformował jeden z przedstawicieli CD Projekt, dystrybutora gry w Polsce, "umieszczenie wersji kompatybilnej z Maciem było początkowo zakładane, ale nie byliśmy wystarczająco przygotowani z obsługą posiadaczy Maca - staramy się to zmienić, a dodatkowo Sports Interactive ostatecznie przekazało nam wersję niekompatybilną z Maciem." Kto więc zawiódł polskich użytkowników "jabłuszek" - SI, CDP czy też w pewnym stopniu każda z firm? Najbliższa prawdy jest na dzień dzisiejszy ta ostatnia wersja. Bo choć w naszym kraju posiadacze Macintoshy zbyt licznej grupy nie stanowią, to zarówno twórcy Football Managera, jak i jego dystrybutorzy, od zawsze starali się stworzyć sobie opinię przedsiębiorstw przyjaznych każdemu klientowi. Wizerunek ten z pewnością nieco na całej sytuacji ucierpiał - przynajmniej wśród polskich użytkowników Maców.