[Interfejs] Przetwarzanie zbyt długie, a chęć na ligi ogromna jak to zrównoważyć

Jivoha Partyzant

Grupa: Użytkownik
Poziom ostrzeżeń: 0
0
31.01.2013, 15:57    Pytanie
Witam,

przede wszystkim chciałbym wszystkich przywitać. Od wczoraj jestem posiadaczem FM 2013. Nigdy nie grałem w tego typu gry (nie porównuje do Fifa Manager 13 bo to lekka odskocznia) w związku z tym i FM jest mi obcy. Z samą gra zdołałem się już zapoznać pobierznie tzn. poruszanie się po różnych zakątkach lig itd nie jest mi obce. Sprawia mi za to duuuży problem przetwarzanie danych.
Wyczytałem tutaj na forum, że Ferrol to fajny zespół i w zasadzie startując od zera warto od razu rzucić się na głęboką wodę. Jako, że Ferrol dopiero za rok dostanie się do 3 ligi chciałem wziąć urlop żeby poczekać na niego już w 2B/x . Jakie było moje zdziwienie gdy zobaczyłem, że JEDEN tydzien przetwarzał mi się z 20 minut xD Ok ok wrzuciłem 220k piłkarzy, ale tylko 3 grywalne ligi więc pomyślałem coś jest nie tak, poczytałem na forum i wynika z tego, że nawet podkręcone i5 2500k nie dają rady z dużą ilością lig (sam mam nowszego generacją i5 3570k), ale przecież ja nie mam dużo lig grywalnych tylko piłkarzy! Czyli dalej może być coś nie tak albo ja przesadzam z ilością piłkarzy.

Więc moje pytanie czy da się pogodzić dużą ilość piłkarzy z czasem przetwarzania?
Ilość lig może nie jest aż tak ważna (grywalnych), ale chodzi mi o scouting żeby było w czym wybierać :)

Od razu mówie odpowiedzi typu zrób "retail" czy też weź ściągnij bazę itd mnie nie usatysfakcjonują z prostego powodu nie mam pojęcia co to jest retail i jak z tą bazą ma to wyglądać. Więc jak można proszę o szczegółowe odpowiedzi co bym stał się kolejnym ogarniętym FMo Maniakiem :)

Pozdrawiam i liczę na pomoc!

sxz69 Młody aktywista

0
31.01.2013 17:11    #1
Jakim cudem masz 220000 przy tylko 3 grywalnych ligach? Nawet przy ogromnej bazie danych to jest niemożliwe. Chyba, że dałeś oprócz tego pełno lig do podglądu. Poza tym przy takiej ilość zawodników nie dziw się, że przetwarzanie jest z prędkością żółwia. A to, że masz mało grywalnych lig, a reszta tylko do podglądu to nie ma znaczenia. Po prostu przepchałeś bazę danych po uszy. Do płynnego przetwarzania takiej ilości byś musiał mieć kompa chyba z NASA :)

Jak sam piszesz dopiero zaczynasz przygodę z FMem to masz prawo nie mieć rozeznania w mocy sprzętu jaka jest potrzebna do wielkości bazy danych. Na taki sprzęt jaki podajesz polecam ustawić nie więcej niż 100k zawodników. Uwierz mi jest to w zupełności wystarczająco. Mam trochę słabszego procka i gram na ok 53k graczy, ogromna baza danych, przy 14 grywalnych ligach, bez żadnych do podglądu. I nie narzekam na mała ilość pojawiających się talentów. Polecam wybierać tylko kraje z największym potencjałem do rozgrywki ( http://woo-c(...)ow_.html ). Reszta jest zbędna i tylko muli rozgrywkę, a pożytku żadnego. Czyli najlepsze ligi europejskie oraz z ameryki południowej. I to tylko ekstraklasę. Oczywiście w kraju którym grasz ustawiasz wszystkie ligi.

Nie musisz zaczynać swojej kariery od początku. Wystarczy wejść w "dodaj/usuń ligi" i wyrzuć zbędny balast. W prawym dolny rogu będziesz miał ilość piłkarzy. Zmniejszą swoja bazę 2-krotnie a zobaczysz, że będzie o wiele płynniej.

// Edytowano 3 razy, ostatni raz 31.01.2013 o godz. 17:15

myfunnygame Żołnierz frontu ideologicznego

0
31.01.2013 17:26    #2
Wystarczy, że sobie dorzucil wszystkich obywateli europejskich i juz ma zapchana baze a moze miec nawet 1 ligę grywalna.

Ktoś kiedyś zrobil poradnik jak przyspieszyc rozgrywke(10 porad...), moglibyście go tu wrzucić bo wpisuje rozne frazy ale nic nie znalazlem. Moze sie to przydac nowemu graczowi :)

Jivoha Partyzant

0
31.01.2013 17:36    #3
Dzięki za odpowiedź i linka przyda się napewno do redukcji lig :)

Z tymi 220k zawodników to się źle wyraziłem bo ja miałem 3 grywalne włączone i niestandardową bazę ustawioną na piłkarzy krajowych i WTEDY właśnie wyskoczyło tylu dostępnych.

No nic redukcja zaraz poleci, ale czuję że nawet jak ich będzie 70k będzie, przelecenie całego sezonu na urlopie potrwa 3h... średnio mi się to uśmiecha.

No właśnie jeżeli taki poradnik powstał prosiłbym o jego udostępnienie bądź też przesłanie linku :)

Pozdrawiam i proszę o dalszą pomoc!

sxz69 Młody aktywista

0
31.01.2013 17:37    #4
Jest niby możliwość stworzenia ramdiscku, który jest wydzieloną przestrzenią pamięci RAM pełniącą funkcję twardego dysku. Działanie na takim wirtualnym dysku powinno być szybsze. http://commu(...)Gameplay
Osobiście nigdy czegoś takiego nie próbowałem. Więc nie wiem jak to działa.

Jivoha Partyzant

0
31.01.2013 17:48    #5
W moim przypadku to chyba nie przydatne bo mam SSD... choć przepustowość pamięci a SSD... sam nie wiem. Dzisiaj spróbuje się z tym pobawić to powiem czy to coś dało. Mam 8 GB więc jak przeznacze 4GB na Ramdisc powinno być ok!

No a co z tym poradnikiem?:)

A jeszcze gwoli wyjaśnienia mi co to jest ta mega duża baza (do ściągnięcia tutaj z reva) i czy jest w ogóle potrzebna oraz co to jest ten retail o którym czytałem?

// Edytowano 1 raz, ostatni raz 31.01.2013 o godz. 17:49

sxz69 Młody aktywista

0
31.01.2013 17:58    #6
Gdy zaczynasz karierę po wyborze krajów, wybierasz jakie ligi w danych państwach oraz jaką bazę danych chcesz. Standardowo masz do wyboru małą, średnią, dużą lub niestandardową. Nie licząc niestandardowej to nie trudno się domyśleć, że po prostu im większa baza tym więcej zawodników w grze. Oczywiście również w zespołach w niegrywalnych ligach. Można sobie ściągnąć dodatek: http://www.cmrev(...)ase.html , który dodaje ogromną. Po prostu level wyżej niż duża baza :)

Musisz się zalogować, aby dodać odpowiedź.

PRZEGLĄDAJĄ TEMAT

1 aktywny w tym 0 zarejestrowanych, 1 gość, 0 ukrytych

FM REVOLUTION - OFICJALNA STRONA SERII FOOTBALL MANAGER W POLSCE
Największa polska społeczność Ponad 70 tysięcy zarejestrowanych użytkowników nie może się mylić!
Polska Liga Update Plik dodający do Football Managera opcję gry w niższych ligach polskich!
FM Revolution Cut-Out Megapack Największy, w pełni dostępny zestaw zdjęć piłkarzy do Football Managera.
Aktualizacje i dodatki Uaktualnienia, nowe grywalne kraje i inne nowości ze światowej sceny.
Talenty do Football Managera Znajdziesz u nas setki nazwisk wonderkidów. Sprawdź je wszystkie!
Polska baza danych - dyskusja Masz uwagi do jakości wykonania Ekstraklasy lub 1. ligi? Napisz tutaj!
Copyright © 2002-2024 by FM Revolution