Arsenal - ustawienie 442 (4222)

ens Partyzant

Grupa: Użytkownik
Poziom ostrzeżeń: 0
0
17.12.2012, 10:34    #1
Cześć,

Proszę o poradę taktyczną. Gram Arsenalem (pierwszy sezon - zima FM13) i zbliżam się do zimowego okienka transferowego. Na wzmocnienia zarząd dał mi 15.75mln E. Czas w końcu scalić zespół i zacząć grać tak jak wymaga tego ranga klubu, bo aktualnie to raczej kpina (6 w lidze, LM walczę o awans, a podejrzewam że się skończy LE).

Staram się ustawić moją drużynę w "klasycznym" Angielskim stylu. 4-2-2-2 czyli 4 obrońców w linii + 2 środkowych pom. + 2 wysuniętych skrzydłowych i 2 napastnicy na szpicy. Chciałbym aby moja drużyna utrzymywała się jak najwięcej przy piłce, a zarazem nie bała się uruchamiać szybką bezpośrednią piłką napastników / skrzydłowych. Planuje grać głównie skrzydłami. Wrzutki albo podania na skraj pola karnego, strzały z dystansu, prostopadłe podania uruchamiające skrzydła/szpice.

Plan jest taki aby uśpić przeciwnika i szybko kąsać. Strzelić 1 - 2 bramki i starać się grać na 0 z tyłu. Utrzymywać bezpieczne prowadzenie. Niestety nie za bardzo mi się to udaje mimo mocnej kadry (moim zdaniem). Nie umiem odnaleźć tego złotego środka między ofensywą, a defensywą.

Aktualny skład wygląda następująco:

-------------------Szczęsny--------------------
------------------(Fabiański)--------------------
------------------------------------------------
--Santos----Vermalen----Mertesacker---Sagna----
--(Gibbs)---(Kościelny)---(Djorou)-----(Jenkinson)-
------------Wilshire-----Fellaini------------------
------------(Ramsey)------(Arteta)---------------
---Cazorla----------------------------Ben Afra---
---(Gotze)---------------------------(Gervinho)--
--------------Walcott--------Ba-----------------
--------------(Podolski)-----(Giroud)-----------

Jak radzicie ustawić role?
Co z indywidualnymi poleceniami?
Ustawienia ogólne dla zespołu?

Jak jest możliwość to prosiłbym o trzy warianty przy tym ustawieniu:

A) spokojny, utrzymujemy się przy piłce, usypiamy przeciwnika i jak jest okazja to uruchamia się skrzydła / prostopadłe piłki / strzały z dystansu. Gramy na 0 z tyłu i kontrolujemy mecz. Nie ważne ile, ważne żeby wygrać nawet i tym 1 golem :)

B) gdy wariant wyżej nie przynosi korzyści bramkowych. Ustawienie bardziej nastawione na ofensywę.

C) wariant defensywny, utrzymanie piłki i wyczekiwanie na kontrę. Na silniejszych przeciwników z Europie i lidze.

Z góry dziękuję!!!
Ile jeszcze Panie Wenger będzie nam dane słuchać o jakości?
:: ONE LIFE! ONE CLUB! GUNNER TILL I DIE! ::

Mimos Partyzant

0
17.12.2012 11:41    #2
Ja gram Arsenalem w FM12 ale mam już 2026r, i zupełnie inny piłkarzy, także wydaje mi sie że moje ustawienia i styl gry byłby tutaj zły.
Z tego co ja grałem na początku to zaczynajac od obrony miałem dość ofensywnie usposobionych obrońców tzn, dwóch bocznych grało u mnie jako BO i dawałem wsparcie oraz w indywidualnych poleceniach zeby często robili atak z głebi pola, do tego ustawiałem ich żeby grali przy linii bocznej boiska, po prostu szeroko w ofensywie. Co do linii pomocy to starałem się zawsze wyznaczyć takiego cofniętego rozgrywającego, który będzie schodził po piłkę do obrońców, który będzie zaczynał te akcje ofensywne. Skrzydłowi, najlepiej szybcy, z dobrym przyspieszeniem, dosrodkowaniem, dryblingiem itp, dawałem im częste akcje z głebii boiska, i rajdy z piłką oraz inne typowe opcje dla skrzydłowego.

Powiem Ci co do stylu gry ze płynny mnie zawodzi, gram 4-4-2 klasycznym styl, i przez ostatnie 4 sezony byłem co prawda w czołowce, dwa razy 3miejsce i dwa razy 2, ale jakoś brakowało mi tego czegoś, wydaje mi się że było to spowodowane tym własnie stylem. Ten sezon zaczne juz na zrównoważonym i z kontrola.
Pozdrawiam;)

ens Partyzant

0
31.12.2012 11:12    #3
Powracam do tematu, może wy mi Panowie podsuniecie jakieś ciekawe pomysły.
Mam dosyć wariacji z 4-5-1 (4-1-2-2-2 / 4-2-3-1) i zrobię wszystko by powrócić do 442 / 4222.

Aktualnie jestem w połowie drugiego sezonu.
Fm13 - sezon 13/14. W lato będę przebudowywał zespół który nie spełnia moich oczekiwań.

Z klubu odejdą znane nazwiska które nie spełniają moich wymagań:
S. Cazorla ~ 11.5mln E
H. ben Afra ~ 17.5mln E
M. Gotze ~ 20.5mln E
L. Podolski ~ 7.75mln E
Falcao ~ 24.5mln E
B. Sagna ~ 6.5mln E
M. Fellanini ~ 19mln E
= ~108mln E + to co da zarząd.

Na tyle aktualnie są wycenieni, a są totalnie przepłaceni.
Nie będę ukrywał, że jedynie wzmocnienia formacji defensywnej mi się udały, no i 2ch pomocników.
Santon, Alaba, Danilo, I.Martinez, Krul, Mvilla, W.Nem - reszta niestety to delikatnie mówiąc, rozczarowanie.

Kadra po wyprzedaży będzie prezentować się następująco:
GK: Krul / Szczęsny

OL: Alaba, Santon
OP: Danilo, Jenkinson - tu potrzebne wzmocnienie
OŚ: Mertesacker, Vermalenn, Kościelny, I.Martinez

CR (wsparcie/obrona): Ramsey, Conquelin - tu potrzebne wzmocnienie
Pop (obrona): Mvilla, Frimpong - tu potrzebne wzmocnienie

S / BP (wsparcie):
L - Wilshere, W.Nem
P - Chamberlain - tu potrzebne wzmocnienie

LPK / WN - Walcott - tu potrzebne wzmocnienie
CN / O - Giroud - tu potrzebne wzmocnienie

Na zapleczu mam sporo perełek z potencjałem na max gwiazdek, ale to raczej ostateczność i jeszcze trochę czasu minie zanim wejdą w I zespół jako wzmocnienie, a nie uzupełnienie.

Taktyka #1
4-4-2
klasycznie w linii, boczni pomocnicy wspierają ataki, środek pola raczej skupia się na destrukcji i rozsyła piłki na skrzydła skąd mają dotrzeć do adresatów czyli 2 panów na szpicy. Zrównoważony i standardowe nastawienie. Takie typowe brytyjskie granie na zespoły siłowe typu Stoke itd. Głównie chodzi o to żeby utrzymać się przy piłce i szybko kąsać - jakieś propozycje ustawienia?

4-2-2-2
Czyli środek defensywnie (CR+Pop) i wysunięte skrzydła na wspieraniu. Taktyka zrównoważona i z kontrolą. Na mecze gdzie jesteśmy typowani jako faworyt i trzeba po prostu docisnąć rywala.

Dzięki serdecznie za pomoc w namierzeniu wzmocnień i przy taktyce.
Ile jeszcze Panie Wenger będzie nam dane słuchać o jakości?
:: ONE LIFE! ONE CLUB! GUNNER TILL I DIE! ::

hQ Partyzant

0
31.12.2012 12:47    #4
Na prawą obronę polecam Cuadrado z Fiorentiny. Do ściągnięcia za darmo na drugi sezon. Czyli pewnie już za późno :). Patrząc na to, że masz Falcao, Cazorlę, Fellainiego, Gotze, to może ułóż taktykę pod nich? Ja teraz gram 4231. W pomocy jeden cofnięty rozgrywający (wsparcie), drugi odbierający piłkę (obrona). Jeden wysunięty rozgrywający, dwaj schodzący napastnicy i jeden lis pola karnego. Akurat w swoim Interze mam Podolskiego i często na niego narzekam bo zawsze ma jakieś problemy co do mojej motywacji i zamiast niego na boisku częściej stawiam na Samuele Longo, który nie rozczarowuje, ale nie wiem czy jest taki dobry, czy to kwestia trafionej taktyki.
Polska Gola

Musisz się zalogować, aby dodać odpowiedź.

PRZEGLĄDAJĄ TEMAT

1 aktywny w tym 0 zarejestrowanych, 1 gość, 0 ukrytych

FM REVOLUTION - OFICJALNA STRONA SERII FOOTBALL MANAGER W POLSCE
Największa polska społeczność Ponad 70 tysięcy zarejestrowanych użytkowników nie może się mylić!
Polska Liga Update Plik dodający do Football Managera opcję gry w niższych ligach polskich!
FM Revolution Cut-Out Megapack Największy, w pełni dostępny zestaw zdjęć piłkarzy do Football Managera.
Aktualizacje i dodatki Uaktualnienia, nowe grywalne kraje i inne nowości ze światowej sceny.
Talenty do Football Managera Znajdziesz u nas setki nazwisk wonderkidów. Sprawdź je wszystkie!
Polska baza danych - dyskusja Masz uwagi do jakości wykonania Ekstraklasy lub 1. ligi? Napisz tutaj!
Copyright © 2002-2025 by FM Revolution
[x]Informujemy, że ta strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką plików cookies. W każdym czasie możesz określić w swojej przeglądarce warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies.