Błąd w grze czy w taktyce?

wiertara Partyzant

Grupa: Użytkownik
Poziom ostrzeżeń: 0
0
16.04.2008, 08:55    Pytanie
Witam, gram już w FM dosyć długo i zauważyłem parę frustrujących przypadków. Od razu zaznaczam że nie są to pojedyncze przypadki tylko powtarzające się. No to zaczynamy:
1) Reprezentacja:
Często grając reprezentacją i osiągając dobre wyniki przyjdzie mi grać z jakimś cieniarzem np z Liechtensteinem w eliminacjach i jakimś fuksem remisuję. Nie byłoby nic w tym dziwnego jeżeli np moja reprezentacja by cały czas atakowała i tylko była nieskuteczna - ale chodzi tu o to ze w całym meczu ja mam posiadanie piłki 35% i oddałem tylko kilka strzałów na bramkę?! Jeszcze te eliminacyjne mecze można przeżyć ale jeżeli gra się jakieś mistrzostwa i np po drodze wygrywa się z najlepszymi krajami a w 1/4 czy 1/2 trafia się na jakąś Japonię/Finlandię i sytuacja się powtarza to coś jest nie tak...

2) Kluby
Tutaj zauważyłem inną sytuację: Gram drużynami z niższego poziomu (Derby, Cadiz, Catania itp) i buduję je latami. Grając u siebie nie gram jakąś ofensywną taktyką mimo tego iż uzbieram już dobry skład i walczę np o awans do LM. Problem jest w tym że grając ustawieniem normalnym (bliżej defensywnego niż ofensywnego) gdy w końcówce chce jakoś bardziej przyatakować bo mam rezultat niekorzystny to w 90% przypadków moja drużyna już żadnej akcji nie przeprowadza i mecz kończy się w parę sekund. Ta sytuacja jest dosyć frustrująca bo nawet kontrolując cały mecz i co parę minut stwarzając sobie sytuację i gdy ustawię zawodników mentalność bardziej ofensywną to już wtedy nic się nie dzieje i już nagle nie ma akcji :(
Próbowałem różnych wariantów ofensywnych lecz bez rezultatu...

P.S. Tak na koniec mam pytanie o ustawienie taktyki na mecze wyjazdowe?
Nawet mając już dobrą ekipę i zajmując 3 miejsce w lidze moje mecze wyjazdowe wyglądają tragicznie i są moją piętą Achillesa. Przeważnie gram ustawieniem 4-4-2 i na wyjazdy daję mentalność defensywną, cofam trochę linię obrony, daję jednemu środkowemu pomocnikowi cofanie się do defensywnego pomocnika i z trudniejszymi przeciwnikami ograniczam skrzydłowych. Jednakże te działania nie przekładają się na wyniki które by mnie satysfakcjonowały - jakieś porady do meczów wyjazdowych?

No to się napisałem ale mam nadzieje że nie zrazi to was do przeczytania i odpowiadania ;) pozdr

pedro_1987 Weteran Wojny Ojczyźnianej

0
16.04.2008 10:22    #1
Przecież jak dajesz mentalność defensywną to musisz obronę nieco wysunąć, by zagęścić pole gry!!!

wiertara Partyzant

0
16.04.2008 11:39    #2
No to dzięki za radę :). Jakieś jeszcze pomysły?

omega Młody aktywista

0
16.04.2008 12:38    #3
ogolnie popelniasz bledy taktyczne moim zdaniem. Po co 2 taktyki? Jeszcze bym rozumial gdybys mial ta druga (defensywna) na kluby typu barca real itd. Ja gram caly czas 1 taktyka+ wlasnie ultradefensywna (nad ktora caly czas pracuje) Przed kazdym meczem jedynie sprawdzam co mowi moj scout obserwujacy druzyne przeciwna i wprowadzam korekty (linia obronna szerokosc ) Zawsze moja druzyna (LEgia) miala w lidze najmniej straconych) i to czesto dwukrotnie mniej niz 2 druzyna
Co do meczow ze slabymi moze ich slabo motywujesz Pamietaj ze bardzo slabe druzyny graja bardzo defensywnie zazwyczaj dluga pilke na napastnikow aby cos takieog zlamac powinienes ustawic wieksza swoboda taktyczna tempo szybkie itd:)

Qcu Partyzant

0
16.04.2008 12:50    #4
Ja tez mysle ze popelniasz lekko blad zmieniajac taktyke tylko ze wzgledu na to czy grasz u siebie czy na wyjezdzie. Ja zmieniam tylko w zaleznosci od tego z kim gram. A i to zazwyczaj nieznacznie. Tez gram raczej slabymi druzynami (chwilowo Hednesford Utd) i sprawdza sie.
Co do pytania 2. Mam to samo. Drazni mnie to strasznie, choc moze rzeczywiscie jest to wina slabego motywowania zawodnikow tak jak mowi omega. Sam bede musial z tym pokombinowac wiecej.

wiertara Partyzant

0
16.04.2008 16:31    #5
To nie jest tak do końca że ja zmieniam taktykę - daje po prostu mentalność trochę bardziej defensywną, każe wracać śr pomocnikowi i czasami się bawię z linią obronną. Jeżeli grałem z drużyną nastawioną tak samo mentalnie jak u siebie w domy to wtedy dostawałem dopiero baty...

Destro Młody aktywista

0
16.04.2008 16:50    #6
Ja zawsze gram 1 taktyka bez wzgledu na to z jakim przeciwnikiem :D Niech druzyna przeciwna dopasowuje taktyke pod moj zespol, a nie odwrotnie ;)

Ten srodkowy pomocnik, ktorego cofasz moze nie ma zbyt wielkich umiejetnosci jesli chodzi o destrukcje i w tym momencie staje sie bezuzyteczny ?

// Edytowano 3 razy, ostatni raz 16.04.2008 o godz. 16:51

wiertara Partyzant

0
16.04.2008 17:30    #7
[quote=Destro]Ten srodkowy pomocnik, ktorego cofasz moze nie ma zbyt wielkich umiejetnosci jesli chodzi o destrukcje i w tym momencie staje sie bezuzyteczny ?[/quote]
Oczywiście cofam (daje strzałkę w dół) takiego pomocnika, który posiada umiejętności defensywnego pomocnika.

A wy nie macie problemów z meczami wyjazdowymi? hmm...

Qcu Partyzant

0
16.04.2008 17:48    #8
Problemow nie mam z meczami wyjazdowymi. Moge powiedziec ze latwiej sie gra u siebie, ale nie az tak zeby na kazdy wyjazd jechac tylko po to zeby murowac bramke

Głosik Krzewiciel myśli rewolucyjnej

0
16.04.2008 19:10    #9
Jż 10 kolejka i mam 4 zwycięstwa u siebie i 1 remis a na wyjeździe 2remisy i 3 porażki więc no cóz Mi ZDECYDOWANIE LEPIEJ GRA SIĘ U SIEBIE (tak na marginesie u siebie wygrałem z arka i z wisłą P a więc potentatami ;) )

Musisz się zalogować, aby dodać odpowiedź.

PRZEGLĄDAJĄ TEMAT

1 aktywny w tym 0 zarejestrowanych, 1 gość, 0 ukrytych

FM REVOLUTION - OFICJALNA STRONA SERII FOOTBALL MANAGER W POLSCE
Największa polska społeczność Ponad 70 tysięcy zarejestrowanych użytkowników nie może się mylić!
Polska Liga Update Plik dodający do Football Managera opcję gry w niższych ligach polskich!
FM Revolution Cut-Out Megapack Największy, w pełni dostępny zestaw zdjęć piłkarzy do Football Managera.
Aktualizacje i dodatki Uaktualnienia, nowe grywalne kraje i inne nowości ze światowej sceny.
Talenty do Football Managera Znajdziesz u nas setki nazwisk wonderkidów. Sprawdź je wszystkie!
Polska baza danych - dyskusja Masz uwagi do jakości wykonania Ekstraklasy lub 1. ligi? Napisz tutaj!
Copyright © 2002-2024 by FM Revolution
[x]Informujemy, że ta strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką plików cookies. W każdym czasie możesz określić w swojej przeglądarce warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies.