Budzet w Tottenhamie

wojtas5710 Partyzant

Grupa: Użytkownik
Poziom ostrzeżeń: 0
0
11.08.2012, 13:46    Pytanie
Witam serdecznie. Mam małe pytanie, zagadke i zagwostke bo problemem chyba raczej tego nazwać nie można :)
Zacząłem nowa rozgrywkę, wybrany klub Tottenham. Oczywiscie wszystko mi w klubie odpowiadało również budżet transferowy jaki otrzymałem na pierwszy sezon - było to chyba około 16 mln. Sprzedałem Niko Krancjara 10 mln oraz Assou Ekotto za ok 8 mln. Uzbierała się z tego calkiem niezła suma na inwestycje. Wydałem oczywiście niemal co do grosza sprowadzajac do klubu kilku ciekawych grajków np. Christiana Eriksena z Ajaxu czy Mapou Yang - Mbiwe z Montpellier. Oczywiście ofensywa transferowa oparta na sprowadzaniu młodych zdolnych pilkarzy za względnie niską cenę.
Przechodząc do meritum. Po pierwszej rundzie, po której zajmowałem chyba 4 miejsce w tabeli nie tracąc kontaktu z czołówką i istanialem w rozgrywkach pucharowych tak krajowych jak i europejskich przyszedł czas na zimowe okienko transferowe i tu ku mojemu ogromnemu zaskoczeniu, zarząd z prezesem Danielem Levy'm wywalił na stół 40 mln na nowe inwestycje. Zdziwienie nie małe ale radość jeszcze większa... jednak chyba tylko do pewnego czasu bo okazało się, że zniszczyło to troche sens mojej rozgrywki. Zamiast tworzyć z Tottenhamu przyszłościowe mocarstwo w oparciu o talenty nagle zrobiłem potęge nawet na skale ligi angielskiej bowiem sprowadziłem do klubu Cavaniego (34 mln) i Fellainiego (8 mln) oczywiście przedłużajac umowy z takimi piłkarzami jak Bale, Modrić czy van der Vaart.
Chcialem zapytać czy to normalne ? Czy będzie sie to powtarzało ? Czy tak będzie wyglądało moje każde kolejne okno transferowe ? Czy powinienem się cieszyć ?
Mieliscie może podobne doświadczenia grając Spurs bądź innymi klubami ?

Podsyłam moją obecna kadrę dodajac, ze po sezonie przyjdą do mojego klubu jeszcze tacy piłkarze jak:
Kupieni:Carlos Fierro (Chivas), Marco Verratti (Pescara
Koniec kontraktu: Martin Montoya (FC Barcelona), Jose Campana (Sevilla), Diego Costa (Atletico Madryt)

http://www.fotos(...)53d.html

Mile widziane również uwagi kogo kupić, kogo sprzedać itp :)

PS: Jeśli nie trafiłem z miejscem umiejscowienia mojego tematu to z góry Przepraszam

//Edytowano 1 raz, ostatni raz 11.08.2012, 13:47

chinczol Młody aktywista

0
11.08.2012 14:23    #1
Tottenham to gigant wśród średnich klubów. A po sezonie/dwoch można juz zrobić z niego giganta europejskiego. Rozgrywałem w FM 12 długą kariere Spurs i grało mi sie równie przyjemnie co moim ulubionym Realem. Z tym hajsem na transfery to normalka. Prezes Levy jest hojnym preziem, odszukam strary sejw to napisze ile tam hajsu dawał po paru sezonach. Z Kogutów naprawde można zrobić fajny team, w 1 sezonie spokojnie da się wygrać lige, a w drugim/trzecim LM przy odrobinie szczęscia. Jeśli chodzi o transfery. W 1 sezonie kupiłem tylko Wiliana z Szachtara na prawe skrzydło (Lenon mnie nie przekonuje) i właśnie Cavaniego na napad w zimowym okienku, podobnie jak Ty. I jesli mnie pamięć nie myli lige wygrałem :) W drugim sezonie sprzedaj Vaarta. Dobry grajek z niego jest, ale juz nie młodzieniaszek, a Chelsea lub City daje za niego zawsze ok 28 mln i to w gotówce wiec interes bardzo dobry. Ja zawsze sprzedawałem w 2 sezonie Parkera, Lenona, Dawsona, Krancjara, Dos Santosa, Varta, hajs ze sprzedaży było bardzo dużo + kasa od prezesa, więc można było poszaleć :) Kup Varslijko lub Corchie aby Walker miał konkurenje. Możesz wzmocnić środek obrony, kogos do pary dla Bassonga, lewa obrona Aly Cissoko z OL (tani i bardzo dobry) Środek pomocy Spurs mają kozacki Sandro i Huddleston powinni dawac rade, a skoro masz jeszcze Fellainiego to już komplet. Modrić u mnie zawsze grał jako OPŚ, ale zawsze kupowałem mu perspektywistycznego zmiennika, lewe skrzydło jakiś zmiennik dla Bale, w ataku masz Cavaniego i kogoś na prawe skrzydło i masz skład konkretny.

wojtas5710 Partyzant

0
11.08.2012 14:55    #2
Na lewą obronę przed pierwszym sezonem sprowadziłem Gabriela Araujo - 1,3 mln wiec tanio a solidnie, na początku robiłem właśnie takie transfery bo na prawdę nie spodziewałem się, że Spursami już w pierwszym sezonie będe walczył o najwyższe cele :)
Co do sprzedaży zawodników o których wspomniałeś.
Van der Vaart się na mnie obraził i nie chce nawet rozmawiać ze mną, a pare dni wcześniej przedłużyłem mu kontrakt, ustalając cene minimalną na owe 28 mln :) Pewnie sprzedam
Parker - dobry grajek ale ciągle bez formy u mnie i już od dawana sie zastanawiam żeby go sprzedać
Lennon - musze to przemyśleć bo na lewej gram na zmiane nim i VdV
Dawnson - nie oddam go za żadne skarby chyba ;D ustawiony jako prawy środkowy obrońca wchodzący na długi słupek przy rzutach rożnych strzela bramki aż miło :)
Dos Santos - za 13 mln już sprzedany do Anżi
Krancjar - za 10 mln już sprzedany do Anżi

Jeszcze takie pytanie: Polecacie wykupienie Adebayora z City i granie nim na szpicy a Cavanim na prawej stronie ?

chinczol Młody aktywista

0
11.08.2012 15:58    #3
U mnie bramki przy rożnych walił świetnie Bassong, zreszta ma chyba lepszą gre głową i skoczność, ja w dodatku jeszcze mu je trenowałem, to w jednym sezonie bił się o króla strzelców haha :) Jeśli chodzi o Adebayora to zupełnie nie opłaca się go wykupować. Będzie chciał kosmicznej tygodniówki, bodajże 150 tys funciaków. Jak pisałeś że przyjdzie Fierro to Adebayora pożegnaj bez żalu, dawaj wtedy więcej szans Fierro żeby sie szybciej rozwijał, możesz pomyśleć też o drugim perspektywistycznym napastniku np Niang, Sanogo, powinni być stosunkowo tani. cavani tylko i wyłącznie na szpicy. Przecież to jeden z najlepszych napastników w grze. U mnie grał na szpicy jako Lis pola karnego i był gwarancją min. 40 goli w sezonie. Zobaczysz że co roku będzie królem strzelców jesli będzie grał jako napadzior. Bale'a daj na lewą strone jako skrzydłowego z opcją częstych dośrodkowań. U mnie idealnie współpracował z Cavanim. Kup kogos klasowego na prawe skrzydło - idealny byłby Hulk ale to pewnie wydatek ok 20 mln funtów.

MacianRM Partyzant

0
11.08.2012 16:00    #4
Adebayor bardzo dobry piłkarz ale się go nie opłaca wykupywać bo chce bardzo dużą pensje chyba z 180 tys. Jak masz Cavanioego to kup sobie jakiegoś niskiego i szybkiego napastnika np: Kadlec, Neymar, Eric Torres. Polecam też Leoandro Damiao.

yayme Partyzant

0
11.08.2012 22:22    #5
Tottenham to moje życie, z tym klubem się utożsamiam. W FMie zaczynałem nimi karierę setki razy. Ale muszę przyznać, że mało którym klubem gra się tak łatwo. Jeśli chodzi o możliwości finansowe, są one niemalże nieograniczone. Levy będzie nas rozpieszczał co sezon. Z jednej strony to dobrze, z drugiej - szybko zrobisz z tego klubu najlepszy w Europie. Mi osobiście bardzo trudno było wsiąknąć w klub na lata - w pierwszym sezonie wygrywałem ligę i Ligę Europy, w drugim Ligę Mistrzów i ciężko było znaleźć bodźce do dalszej gry. Powiedzmy sobie szczerze - to jest klub kompletny. Wystarczy kupić młodszego bramkarza o dobrych umiejętnościach (Mandanda - tani, świetny), jakiegoś bocznego obrońcę (u mnie zazwyczaj Aly Cissokho), zmiennika dla Bale i odpowiedniego napastnika. Świat jest nasz. Reszta pozycji to po prostu miód, cud i orzeszki.

Kwestia Adebayora - ja go wykupuję, bo u mnie zazwyczaj gra niesamowicie. Grę Tottenhamem opanowałem do perfekcji i wiem dokładnie, jak go wykorzystać, znam atuty każdego z tych zawodników. A z Togijczykiem jest przyjemnie - gdy go wykupisz (a na pewno będzie Cię na to stać - proponuję go wykupić jak najszybciej), to już w kolejnym okienku, ewentualnie rok później, sprzedasz go najpewniej z dużym zyskiem, więc co to za strata? Chętni zawsze się znajdywali :)

EDIT:

Sprzedaż Dos Santosa to głupota, jest świetnym zawodnikiem. U mnie zazwyczaj gładko wygrywał rywalizację z Lennonem na skrzydle, a potem imponował widowiskową grą. Ciężko jest mu się z marszu wkomponować w zespół, ale to niezwykły zawodnik. Decyzja jak dla mnie tym bardziej niezrozumiała (o jego sprzedaży) wobec Twoich planów ściągnięcia meksykańskich zawodników. Nie jest tajemnicą, że mając innych grajków z obcych krajów, ci nowi szybciej się aklimatyzują. Chociaż akurat w przypadku takich tuzów jak Fierro czy Torres problemów być nie powinno i tak :)

// Edytowano 1 raz, ostatni raz 11.08.2012 o godz. 22:32

Na nasze wspólne nieszczęście wracam na cmrev. Niedługo pojawią się pierwsze manifesty.

wojtas5710 Partyzant

0
12.08.2012 11:46    #6
Własnie z tym Hulkiem to największa porażka mojej kariery w Tottenhamie.... Kiedy biłem się o Oscara i Damiao Chelsea wyrwała Hulka za 20 mln.... EpicFail ! Dos Santos jak szklanka.... Pół sezonu 3 kontuzje, zagrał może w 2-3 meczach. Być może zbyt pochopna decyzja no ale już pozamiatane :) W zamian sprowadziłem Belga Nacera Chadliego i chłopak sobie radzi, przynajmniej mam kogoś kim mogę grać cały sezon :)
Jeśli chodzi o sprawę młodego napastnika no to czekam na młodego Fierro i mam jeszcze Luuka de Jonga, nie wiem czy chłopka będzie dawał radę ale cena zbyt wielka za niego nie była :)

Moje dotychczasowe transfery:
Mapou Yang Mbiwa - 8.25
Gabriel Araujo - 3.1
Nacer Chadli - 6.5
Christian Eriksen - 11
Luuk de Jong - 2.8
Marco Verratti - 1.8
Carlos Fierro - 1.4
Edison Cavani - 34.0
Marouane Fellaini - 8.0

Prosiłbym Was o podsunięcie nazwiska Ofensywnego Prawego Pomocnika dobrze operującego lewą nogą żeby mógł ustawić go na schodzenie do środka i częste oddawanie strzałów. Coś w deseń Angela Di Marii ;)

heaieono Partyzant

0
12.08.2012 12:33    #7
VDV - zawsze sprzedaje go po 1/1.5 sezonu, pozniej ma spadki formy/ skilsow, Lennon(schodzacy napastnik strzela po 10br i daje z 15 asyst) zawsze zostaje u mnie do konca chyba ze zlapie go kontuzja na wiecej niz 3msc, po niej staje sie sredni. Sprzedaje ten Kabula, wole Bassonga.
Po 3/4 sezonach budzet potrafi osiagnac wielkie pieniadze, ale tak jest w kazdym klubie jesli odnosisz sukcesy.. Nie masz czym sie martwic, jesli masz za duzo pieniedzy to rob to jak Harry na zywo, nie dawaj kosmicznych sum za pilkarzy. Daje to frajde gdy kupujesz grajka za 5/7mln a pozniej sprzedajesz za 20 ;)

chinczol Młody aktywista

0
12.08.2012 12:45    #8
No to z Hulkiem rzeczywiscie wtopa. Jego trzeba zaklepać odrazu, bo potem zawsze Chelsea go kupuje i wtedy juz jest po ptokach :) W FM 12 troche jest deficyt prawych ofensywnych pomocników z lepszą lewą nogą. Skoro Hulk odpada to pozostaje Douglas Costa z Szachtara, również świetny player, obunożny, uniwersalny i wyśmienity technicznie. Ale obawiam się że też go ktos zakupił.

wojtas5710 Partyzant

0
12.08.2012 13:07    #9
Douglas Costa ciągle w Szachtarze :) Ile trzeba naszykowac na gościa ? ;> Rozglądam sie za bramkarzem... ter Stegena nie chcą puścić ;/ Zostaje mi chyba Maxym Koval.
Dziwi mnie, że nikt z was nie pisze nic o wzmacnianiu środka obrony.... Rzeczywiscie King, Kaboul, Dawson i Bassong dają radę ? Ja kupiłem tego Yang - Mbiwe i chłopak świetnie się rozwija, trenerzy zachwyceni jego rozwojem a on sam ciągle niezadowolony, sam uważa, że słabo gra. Miałem już oferte za niego z Milanu, po połowie sezonu już bym parę mln zarobił no ale nie po to go kupiłem :)

EDIT:
Moi scouci uważają, że Douglas Costa niewiele różni się od mojego najlepszego młodego ofensywnego pomocnika Christiana Eriksena ! :)

// Edytowano 1 raz, ostatni raz 12.08.2012 o godz. 13:11

Musisz się zalogować, aby dodać odpowiedź.

PRZEGLĄDAJĄ TEMAT

1 aktywny w tym 0 zarejestrowanych, 1 gość, 0 ukrytych

FM REVOLUTION - OFICJALNA STRONA SERII FOOTBALL MANAGER W POLSCE
Największa polska społeczność Ponad 70 tysięcy zarejestrowanych użytkowników nie może się mylić!
Polska Liga Update Plik dodający do Football Managera opcję gry w niższych ligach polskich!
FM Revolution Cut-Out Megapack Największy, w pełni dostępny zestaw zdjęć piłkarzy do Football Managera.
Aktualizacje i dodatki Uaktualnienia, nowe grywalne kraje i inne nowości ze światowej sceny.
Talenty do Football Managera Znajdziesz u nas setki nazwisk wonderkidów. Sprawdź je wszystkie!
Polska baza danych - dyskusja Masz uwagi do jakości wykonania Ekstraklasy lub 1. ligi? Napisz tutaj!
Copyright © 2002-2024 by FM Revolution
[x]Informujemy, że ta strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką plików cookies. W każdym czasie możesz określić w swojej przeglądarce warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies.