Drobne pytanko

z_fartem Partyzant

Grupa: Użytkownik
Poziom ostrzeżeń: 0
0
07.06.2013, 10:08    #1
Cześć,
małe pytanko odnośnie taktyki 4-5-1 (ta standardowa z 1 defensywnym i 2 środkowymi) odnośnie właśnie graczy środka pola.
Na defensywnym - RYGIEL OBRONY
Środek - POMOCNIK ODBIERAJĄCY PIŁKĘ
Środek - WYSUNIĘTY ROZGRYWAJĄCY

Krótko opiszę jak wygląda konstruowanie akcji.
Na WR(atak) gra Poli (który śmiało może też grać jako CR), który jest rozgrywającym, różnego rodzaju gama zagrań, dodatkowo przesuwa się pod pole karne i może kiedyś albo w nie wejdzie albo strzeli z dystansu jakiegoś fajnego gola.
POP - tu gra kilku graczy, ponieważ staram się stosować rotację składu. Najczęściej w 1 składzie wychodzi albo Palombo albo Simao. Ustawieni na wsparcie włączają się do akcji ofensywnych.
RD - wiadomo.

Moje pytanie czy to nie jest zbyt ofensywne ? Niby mam 4/5 graczy co atakuje i analogiczną liczbę w obronie, ale zacząłem zastanawiać się czy jeśli Poli gra na WRatak, to nie robi się za dużo dziura w środku pola.
Grając tak jak opisałem wyżej udało mi się wygrać 2-0 na wyjeździe z Interem i w dramatycznych okolicznościach zremisować z Napoli 2-2, jednak teraz mam mega trudny terminarz (Bologna, Genoa, Milan, Juve). Czasu na testowanie nowych wariantów za bardzo nie ma, ale zacząłem się zastanawiać jakby to wyglądało DP-ŚP-CR w kontekście przyszłości. Grał ktoś z Was takim ustawieniem w środku ? Proszę o rady jakby to wyglądało jeśli chodzi o grę w ataku, jak i w obronie bo obecnie bazuję na domysłach mojej wyobraźni.
Z góry dzięki, pozdro!

//Edytowano 2 razy, ostatni raz 07.06.2013, 10:11

machaj88 Młody aktywista

0
07.06.2013 10:14    #2
Ode mnie tylko tyle ustaw POP na obrone i wszystko sie zmieni.

z_fartem Partyzant

0
07.06.2013 10:21    #3
Wszystko czyli co? Jak możesz opisz jakby to wyglądało.
Boje się, że jeśli będzie WRatak i POPobrona to w środku pola zrobi się mega dziura. <myśli>

machaj88 Młody aktywista

0
07.06.2013 10:25    #4
Wlasnie nie bedzie dziury, bo zalata ja POP ;p

Ustaw sobie jakis mniej wazny meczyk by ogladac caly, widok w 2D i wtedy dopiero zobaczysz co, tak na prawde, dzieje sie na boisku.

// Edytowano 3 razy, ostatni raz 07.06.2013 o godz. 10:26

z_fartem Partyzant

0
07.06.2013 10:44    #5
Ok sprawdzę.
To jeszcze szybkie pytanko co do napastnika.
Gram CN, ale zastanawiam się nad zmianą na WN.
Jakieś sugestie?

machaj88 Młody aktywista

0
07.06.2013 14:27    #6
To zalezy jakiego masz napastnika i jak grasz na skrzydlach. Jesli masz schodzacych napastnikow lub OPS to lepszy jest WN, ale jesli grasz skrzydlami na dosrodkowania, napastnik dobrze gra glowa, strzela z dystansu i niezly jest w defensywie to CN jest w sam raz. Ale od siebie - najlepszy jest Odgrywajacy imho ;)

z_fartem Partyzant

0
07.06.2013 14:41    #7
Z lewej strony mam skrzydłowego ze wsparciem - Estigarribia, którego zadaniem są wrzutki. Z prawej natomiast jest schodzący napastnik również ze wsparciem (czasem daję atak) - Eder / Fede Vico.
Co do ataku to mam 2 napastników - Maxi Lopez oraz Mauro Icardi. Po sezonie albo w zimowym oknie planuję zakupić Carlosa Fierro, jeśli się uda:-).

// Edytowano 2 razy, ostatni raz 07.06.2013 o godz. 14:51

Jerry.Szn Partyzant

0
07.06.2013 19:53    #8
Dużo zależy od poleceń jakie wydajesz drużynie.

z_fartem Partyzant

0
11.06.2013 11:05    #9
TO znowu ja i znowu "drobne pytanko" :) heh.

Czy grał ktoś z Was taksą 4-2-1-2-1 ?
Na koniec sezonu zmieniłem 4-1-2-2-1 na tą z 2 DP. Czy warto próbować ciągnąć 2 sezon takim ustawieniem,
czy coś zmienić ?
Generalnie chodzi mi oto, że moi skrzydłowi czasem zachowują się jak piłkarze niepełnosprawni. Zamiast zagrać prostą piłkę/ dośrodkować to podają do tyłu i mnie to strasznie wkuuuuu....denerwuje :)
Tym ustawieniem zagrałem 2 mecze:
- z Chievo (mecz o 2 miejsce na koniec sezonu w tabeli, wyszli praktycznie najmocniejszym składem) - wyjazd 2:5 dla mnie, niby 3 x 100%, 3 okazje i na 10 strzałów 7 celnych
- z Udinese (skład mocno rezerwowy więc to nie jest żaden wyznacznik) - na początku spróbowałem 4-2-3-1 (z 2 DP), ale szybko cofnąłem OPŚ do tyłu. U siebie 4:0, hat trick Simao (DP) ;), niby 12 strzałów 9 celnych, 3x100% i 1 okazja.

Jest w ogóle sens męczyć to ustawienie ? DPobrona , DPwsparcie, WRatak
Pytam, ponieważ to 4-5-1 nie daje mi jakiejś satysfakcji.

KRaven031 Partyzant

0
11.06.2013 11:16    #10
[quote="z_fartem"]Generalnie chodzi mi oto, że moi skrzydłowi czasem zachowują się jak piłkarze niepełnosprawni. Zamiast zagrać prostą piłkę/ dośrodkować to podają do tyłu i mnie to strasznie wkuuuuu....denerwuje :)[/quote]

Krótka piłka - dajesz im częstsze dośrodkowania, ew. zmieniasz rolę z ataku na wsparcie i powinni zachowywać się lepiej.
Just Raven.

Musisz się zalogować, aby dodać odpowiedź.

PRZEGLĄDAJĄ TEMAT

1 aktywny w tym 0 zarejestrowanych, 1 gość, 0 ukrytych

FM REVOLUTION - OFICJALNA STRONA SERII FOOTBALL MANAGER W POLSCE
Największa polska społeczność Ponad 70 tysięcy zarejestrowanych użytkowników nie może się mylić!
Polska Liga Update Plik dodający do Football Managera opcję gry w niższych ligach polskich!
FM Revolution Cut-Out Megapack Największy, w pełni dostępny zestaw zdjęć piłkarzy do Football Managera.
Aktualizacje i dodatki Uaktualnienia, nowe grywalne kraje i inne nowości ze światowej sceny.
Talenty do Football Managera Znajdziesz u nas setki nazwisk wonderkidów. Sprawdź je wszystkie!
Polska baza danych - dyskusja Masz uwagi do jakości wykonania Ekstraklasy lub 1. ligi? Napisz tutaj!
Copyright © 2002-2024 by FM Revolution
[x]Informujemy, że ta strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką plików cookies. W każdym czasie możesz określić w swojej przeglądarce warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies.