Emeryturka w FM a w realu

Kozas1515 Partyzant

Grupa: Użytkownik
Poziom ostrzeżeń: 0
0
05.09.2013, 10:19    #1
Szukałem na forum tematy o emeryturze w FM, ale nie znalazłem tego co mnie interesuje. Mianowicie istnieje coś co mnie zawsze odrzuca po 10-12 sezonach w FM12( wraz z nasilającymi się wtedy crashdumpami i frustracją, że brylowanie w Lidze Mistrzów Pogonią, rozbudowa obiektów, seryjne wygrywanie Ekstraklasy, angaż ludzi o wysokiej reputacji nie pozwala na zyskanie choć odrobiny reputacji, a nagrody menedżera roku/sezonu wygrywa ktoś kto z drużyną notowaną jako średnia uzyskuje mniej więcej średnie wyniki. No i konferencje/rozmowy, które są tak szybko sztampowe, że ma się tego dość)
Mamy taką sytuację. Kupuje za grubą kasę 32 latka. Ooo, ale głupota bo kasa za starucha. Ok, w FM według mnie statystyki starszym graczom zdecydowanie za szybko spadają( argumentacja moja taka, że Ci, którzy już w momencie odpalenia gry są starsi są nie do doścignięcia dla graczy, którzy się starzeją w toku gry), ale czasami starszy ale dobry i sprawdzony gracz może mocno wspomóc taką drużynę jak Pogoń, która topową w Europie to nie jest. Grubą kasę daję tylko dlatego, że gracz zgadza się na 3 letni kontrakt. Będę więc miał dobrego zawodnika, a na ostatni 1-2 sezony będzie się zmieniał z młodzikiem, którego chcę wprowadzać do zespołu.
A tu dupa. Pod koniec pierwszego sezonu zawodnik decyduje, że przechodzi na emeryturę. ALE JA SIĘ NIE ZGADZAM! On ma jeszcze ważny 2 letni kontrakt. Czy tak to wygląda w realu? Pytam się, bo nie wiem. Czy zawodnik może OD TAK SOBIE ZERWAĆ UMOWĘ? Wydałem kasę, bo spodziewałem się, że będzie u mnie 3 lata. Nie ważne, czy będzie grał każdy mecz w sezonie, czy będzie siedział na ławce. A on sobie zrywa tą umowę. No to ja bym go podał do sądu! Chce wielomilionowe odszkodowanie. Nie mówiąc o tym, że jak zawsze musiałem kasę wyłożyć agentowi, którzy też przydali by się do edycji( np. mogę pozwolić sobie na zawodnika i jego 150 tys pensję miesięczną. Ale agent chce 2 miliony za podpis. 1,9 miliona? Pffff nie zgadza się. Podniosę pensję zawodnikowi do 250 tys? Pfff agent chce i tak 2 miliony. A potem zawodnik ląduje gdzieś z pensją 100 tys. No to gracz nie powinien utemperować trochę swojego agenta?)
Sorry, że tak trochę pojechałem po FM, bo ja wiem, że to najlepszy menedżer obecnie na rynku, ale są rzeczy, które mnie w nim niemiłosiernie irytują. Tak samo jak to, że nie są wprowadzane prawie żadne nowości a i tak trzeba czekać na pierwszych pare patchów, żeby móc grać w kolejną wersję, wtf. Tak się rozuchwalili, że uważają, że ich fani kupią każdą kolejną część, nie ważne czy będzie dopracowana. Dlatego FM13 nie kupiłem i myślę czy kupić FM14 bo jak patrzę na tę listę "nowości"( nowa opcja dialogowa z graczem, wiadomości w skrzynce mają różne kolorki - o czymś takim nie powinno się nawet wspominać). To jest tylko menedżer, ja wiem, ale fajnie jakby wprowadzili trochę( mogą być jak najbardziej opcjonalne!) opcji zarządczych. Np. ciągle gram w Lidze Mistrzów, a sponsorzy Pogoni CIĄGLE dają tyle samo, bardzo mierną kasę. To powinno wzrastać wraz z sukcesami! To samo ceny biletów, nic nie mogę na to poradzić. Albo liczba kibiców wrasta niesamowicie wolno... Wprowadzić coś co możnaby nazwać np "bazą ludności", co mogłoby być nawet ukryte - jak drużyna jest w większym mieście to nawet jak ma mało kibiców to po sukcesach może to wzrosnąć przecież. No ale to by wymagało realnych zmian :< Szkoda, że Fifa Manager to porażka bo mocna konkurencja zdopingowała by twórców Football Managera do cięższej pracy....

zupkarosyjska Partyzant

0
05.09.2013 11:56    #2
FM nigdy nie będzie urzeczywistniał prawdziwej piłki nożnej w 100%, niestety. Wszędzie, nawet w najlepszych grach znajdziesz bugi raz jest ich więcej raz mniej, chyba nie ma gry w której nie ma bugów wcale. FM 13 ogólnie mi się nie podoba, silnik jest zwalony bo 90% goli wpada mi po skrzydłach, niestety, może to naprawią, poza tym - w fmie chyba tak zawsze było i będzie - gram słabszą drużyną. Wygrywam 2:0, wpada 2 gol i już wiem że nie wygram - zawsze tak jest , w końcówce wpadają 2-3 gole i koniec, raz bardzo mocno się wkurwiłem bo grałem jagą brakuje mi do wyjscia z grupy jakis 1-2 punktów (LM) gram z Kopenhagą wygrywam 2:0 ostatnie minuty strzelają mi na 2:3, no kurwa, wydaje mi się, że w FM często gra reputacja a nie zawodnicy.

// Edytowano 1 raz, ostatni raz 05.09.2013 o godz. 11:58

Kozas1515 Partyzant

0
05.09.2013 12:25    #3
No ale wypełnienie kontraktu to bardzo ważna rzecz, a jednocześnie BANALNA do wprowadzenia. Ot, jeżeli zawodnik ma jeszcze na długi czas kontrakt, a chce pójść na emeryturę - niech poprosi o rozwiązanie kontraktu. Ale ja wtedy mogę się nie zgodzić. Może dla mnie będzie to niekorzystne, bo będzie psuł atmosferę, ale ja go chcę mieć w drużynie bo po prostu tak i już :)
Dla mnie to jest fundament. Albo nikomu to nie przeszkadza i twórcy nie rozpatrują tego elementu, albo jest to ich całkowicie świadome działanie. Ja wiem, że samą rozgrywkę tj mecze trudno odpowiednio zaprogramować - wchodzi w to masa zmiennych, choć też parę rzeczy dość łatwych do wyeliminowania mnie denerwuje( np. zawsze oglądam tylko kluczowe sytuację i często muszę czekać jak 10 sekund po wybiciu na róg piłkarz biegnie po piłkę, ustawia ją itd.). Jednak nie mam zastrzeżeń do samego silnika meczowego w FM12. Wierzę, że będzie on ulegał poprawie. Ale irytuje mnie to bandyckie działanie piłkarzy. Ma kontrakt na 3 lata i sobie po roku go zrywa :<

Gallacher Partyzant

0
05.09.2013 14:47    #4
Ja grywam w FM od 16 roku życia ( obecnie 24 ) i muszę Wam przyznać że nie zdecydowałem się na zakup FM 13 i 14 ( również ) bo uważam że programiści z SEGA chyba robią nas w balona lekko mówiąc.Nie dość że grę trzeba aktywować przez Steam'a to jeszcze na dodatek do gry dodaję się jakieś śmieszne "nowości" które mają zachęcić do kupna i fascynacji tą grą - ale nie mnie gdyż ja jestem bardzo szczegółowym człowiekiem odnośnie piłki i uważam że nie ma sensu jej kupować gdyż wolę pograć w FM 2011 lub wcześniejsze niż w te nowsze ( dopóki nie pokażą nam że im naprawdę zależy na prawdziwej grze z dużymi zmianami ) i lepiej niech naprawią ten "crash dumps" niż mają nam mydlić oczy jakimiś nowościami bo nie ze mną te numery.
MANCHESTER UNITED & SCOTLAND 4EVER ♥
http://www.youtu(...)3eVw_QhA - Mój Kanał Piłkarski na You Tube :) Zapraszam !!!

Klakax Partyzant

0
05.09.2013 19:33    #5
[quote="Gallacher"]Ja grywam w FM od 16 roku życia ( obecnie 24 ) i muszę Wam przyznać że nie zdecydowałem się na zakup FM 13 i 14 ( również ) bo uważam że programiści z SEGA chyba robią nas w balona lekko mówiąc.Nie dość że grę trzeba aktywować przez Steam'a to jeszcze na dodatek do gry dodaję się jakieś śmieszne "nowości" które mają zachęcić do kupna i fascynacji tą grą - ale nie mnie gdyż ja jestem bardzo szczegółowym człowiekiem odnośnie piłki i uważam że nie ma sensu jej kupować gdyż wolę pograć w FM 2011 lub wcześniejsze niż w te nowsze ( dopóki nie pokażą nam że im naprawdę zależy na prawdziwej grze z dużymi zmianami ) i lepiej niech naprawią ten "crash dumps" niż mają nam mydlić oczy jakimiś nowościami bo nie ze mną te numery.[/quote]

A co jest złego w tym, że gre trzeba aktywować przez Steam? Dzięki temu masz najszybszy dostęp do update'ów oraz do modyfikacji stworzonych przez graczy.

Gallacher Partyzant

0
05.09.2013 19:56    #6
Do samego Steam'a nie mam nic bo to pozwala na aktualizację gry ale pomyśl o tych co nie mają połączenia z internetem - jak się wtedy pograją ? I tutaj SEGA chyba sobie trochę strzeliło w "piętę" bo ja rozumiem - piractwo itd. ale nie wzięli pod uwagę tego że są ludzie którzy chcieli by pograć w tą grę ale bez połączenia dlatego mnie to np zniechęciło do kupna tej gry i w dodatku ten popularny błąd o nazwie - crash dumps którego ja w swoim FM mam co jakiś czas ale gram mimo tych błędów bo szkoda mi roku 2080 :)
MANCHESTER UNITED & SCOTLAND 4EVER ♥
http://www.youtu(...)3eVw_QhA - Mój Kanał Piłkarski na You Tube :) Zapraszam !!!

stefan1984 Młody aktywista

0
05.09.2013 20:33    #7
Co do emerytur - wydaje mi się, że jeśli podstarzały zawodnik gra w miarę regularnie, to nie podejmie decyzji o zakończeniu kariery w wieku Chrystusowym, tylko nieco później. Jeśli obiecany miał przy podpisywaniu wysoki status w drużynie, to oczekuje, że będzie grał dużo. A jeśli niski, czyli zaplecze lub rotacja, to uzna, że mu się nie chce, i kończy karierę, najwyżej go władze federacji zawieszą =) Tak zrobił zresztą nasz Mirosław Szymkowiak, tylko że nie ze starości =)

Patryk96 Partyzant

0
05.09.2013 20:47    #8
2080?!! Daj screeny :D

Kozas1515 Partyzant

0
06.09.2013 10:45    #9
Hm, widzę raczej inni gracze nie mają takich problemów jak ja :)
Uważam jednak, że to należałoby poprawić... znacznie zmniejsza to u mnie poczucie realizmu. Weźmy takiego Pinto w Barcelonie - on prawie nic nie gra, ale każdy go lubi i polepsza atmosferę w szatni. Ja też chciałbym mieć takiego Pinto, zwłaszcza właśnie na bramce, gdzie rotację stosuję bardzo rzadko.
Poza tym jeszcze jedna rzecz mnie irytuje:
To kiedy gracze się wkurzają, że nie grają. Jeśli wystawiam powiedzmy piłkarza X co 4 mecze jest ok przez cały sezon. Ale jeśli powiedzmy nie wystawię go na 5 meczów to się wkurzy. I KONIEC. Daję mu obietnicę, że będzie więcej grał. No i co? Daję mu grać po 90 minut w każdym POZOSTAŁYM MECZU W RUNDZIE. I jaki jest wynik? Nadal na mnie wkurzony, że nie dałem mu dość pograć. I to wyraźnie widać, że nie rozchodzi mu się o przeszłość tylko o rundę, gdzie grał wszystkie mecze. Oczywiście gdybym grał w europejskich pucharach to mógłbym go wystawić więcej, ale gość jest na mnie wkurzony, że zagrał tylko w każdym meczu w którym grała drużyna :) Jest wtedy tylko jedne rozwiązanie - jeśli ma długi kontrakt to ok, a jeśli nie to muszę koniecznie go wypożyczyć nawet gdzieś do okręgówki do Chemika Police aby ochłonął. Przydałoby się większe przełożenie rozmów z piłkarzami na rozgrywkę. Jeśli piłkarz jest zadowolony gdy mówię, że będzie grał więcej - i gra w każdym meczu - to powinien być zadowolony, a nie wkurzony. Już nie mówiąc o tej nieszczęsnej reputacji klubowej, którą efektywnie nie da się podnieść. Pogoń wygrywa w europejskich pucharach? Pfff wolę pójść do belgijskiego średniaka, w ostatnich 5 sezonach raz udało im się nawet uzyskać 7 miejsce! Co prawda płacą mniej i nie grają w Europie, ale przynajmniej mają herb.
O i tu kolejna sprawa - nie mam pojęcia czemu jest tak mało zdjęć piłkarzy. Przez tyle lat już mogli ich nazbierać, prawda? Nie muszą to być zdjęcia aktualne. Jednak tylko absolutne gwiazdy mają zdjęcia, oraz czasami jakieś pipensy z pewno ulubionych klubów twórców. W każdej Fifie, Pesie i Fifie Manager jest mnóstwo zdjęć, a tu parę na krzyż. Już nie mówię nawet o ekstraklasie, ale pierwsze teamy Hiszpanii, Francji, Niemiec, Włoch i Anglii jednak te zdjęcia mieć powinny. No i tu nie trzeba nic programować, żadnych zmian w grze, które mogą być niekorzystne itp - po prostu troszkę się postarać. Nie mam zarzutu, że często staty zawodników sa takie same w różnych FM, chociaż powinny ulec zmianie - to samo nie miałbym za złe, że zdjęcie piłkarza X jest z 2011, a Y z 2009

myfunnygame Żołnierz frontu ideologicznego

0
06.09.2013 11:49    #10
Czy ty jesteś poważny?

Ściągnij sobie facepacki, logopacki, kitspacki z neta i nie zrzędź

Musisz się zalogować, aby dodać odpowiedź.

PRZEGLĄDAJĄ TEMAT

1 aktywny w tym 0 zarejestrowanych, 1 gość, 0 ukrytych

FM REVOLUTION - OFICJALNA STRONA SERII FOOTBALL MANAGER W POLSCE
Największa polska społeczność Ponad 70 tysięcy zarejestrowanych użytkowników nie może się mylić!
Polska Liga Update Plik dodający do Football Managera opcję gry w niższych ligach polskich!
FM Revolution Cut-Out Megapack Największy, w pełni dostępny zestaw zdjęć piłkarzy do Football Managera.
Aktualizacje i dodatki Uaktualnienia, nowe grywalne kraje i inne nowości ze światowej sceny.
Talenty do Football Managera Znajdziesz u nas setki nazwisk wonderkidów. Sprawdź je wszystkie!
Polska baza danych - dyskusja Masz uwagi do jakości wykonania Ekstraklasy lub 1. ligi? Napisz tutaj!
Copyright © 2002-2024 by FM Revolution
[x]Informujemy, że ta strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką plików cookies. W każdym czasie możesz określić w swojej przeglądarce warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies.