1) Dane opieram na oficjalnych danych UEFA o sposobie liczenia punktów:
- każda wygrana w eliminacjach do LE i LM to 1 pkt
- remis to 0.5 pkt
- każda wygrana w LE i LM to 2 pkt
- remis to 1 pkt
- kwalifikacja do fazy grupowej LM to 5 pkt
- wyjście z grupy LM to 4 pkt
- awans do każdego kolejnego etapu w LM (czyli ćwierfinał, półfinał i finał) to +1pkt
- sumuje się liczbę punktów zdobytą przez wszystkie drużyny danego kraju i dzieli przez liczbę tych drużyn
- 20% tej wartości jest dopisywana jest automatycznie do każdego klubu tegoż kraju
Od paru lat kluby w LM uzyskują więcej punktów niż te w LE (kiedyś oba puchary były punktowo 'równe' co doprowadziło swego czasu do utraty 3 miejsca Włochów na rzecz Niemiec).
Pamiętaj, że jeżeli po sezonie (powiedzmy) 2020/2021 liga awansuje na 13 pozycję ... to dopiero o sezonu 2022/2023 nie będzie musiał się kwalifikować do LM (czyli zwycięzca sezonu 2021/2022).
2) 11mln to jego wartość rynkowa czy za tle SLB (czy kto tam go teraz zakontraktował) chce? Jeżeli to pierwsze, to bym się zdziwił gdyby za tyle poszedł (no chyba że jest na liście).
Druga sprawa - w jakiej walucie podajesz te wartości?
Przy młodych chyba nie muszę mówić o dorzucaniu "+50% od następnego transferu". A przy zakupie młodych zanim się zaoferuje cokolwiek to 'uniemożliwić' negocjowania z tymi opcjami (bo SI się wycwanił i od razu rzuca na stół, że musi być procencik od przyszłego transferu) --- tu jest błąd gry - sprzedający będzie żądał tyle samo kasy przy opcji procenciku jak i bez tejże opcji 'na stole'.
Sparingi tłukę kiedy tylko się da --- czyli jak nie ma dwóch meczy w tygodniu (brak LM) to jest sparing. Jak są jakieś przerwy, czy to reprezentacja, czy okres przygotowawczy, czy to urlopy (gra wrzuca jakiś grajków spoza klubu, którzy będą grać) - walę sparingi co dwa dni. Puchar krajowy celowo przegrywam w pierwszym meczu, co by mieć o parę sparingów więcej do zrobienia.
Moją skarbonką sparingową jest "Raja Casablanca" (sprawdź czy zarząd zgodzi się na sparing wyjazdowy z nimi - a powinien patrząc na ranking ligi oraz fakt, że wygrałeś LE), gdzie z meczu mam więcej niż z wielkimi klubami (które godzą mogą się zgodzić na sparing). Klub ten nie rozgrywa żadnych meczy więc bez problemu się godzi na sparingi i to w ilości wręcz hurtowej (tak wiem - to swego rodzaju oszustwo jest).
Jako, że mam sporo graczy wypożyczonych z innych klubów (których pensja mnie nie obchodzi lub w nieznacznym stopniu) to mam darmowy dochód. Dodatkowo utrzymuję wysoki poziom ogrania całego (szerokiego) składu, jak również dbam o wysokie morale w drużynie (rozmowy meczowe).
Co do reprezentacji to się nie wypowiem, bo jestem początkującym graczem w FM17.
Co do scoutingu --- to nie jest tylko 46% tylko aż 46%
. Ja staram się wysyłać scoutów do konkretnych państw (a nie regionów), ponieważ niektóre regiony są zbyt rozległe (np. Europa Wschodnia). Scoutów i trenerów zatrudniałem także patrząc na ich znajomość danych lig, dzięki czemu już na nich zbudowałem sobie stosunkowo pokaźną wiedzę o Europie.
Jednak i tak, w 99% scoutów używam tylko do przestudiowania newgenów (po moim wstępnym odrzuceniu 70-80% z nich
), których mam z listy transferowej (moja taktyka obecnie to kupowanie graczy, których będę miał jako wychowanków), ewentualnie jakiś 'starych newgenów' którzy w ubiegłych latach nie chcieli dołączyć, a mają wybitne szanse stania się klasowymi zawodnikami.
Jednak to wynika z tego, że gracze, których obecnie mam to są młodzi gracze, którzy jeszcze się będą rozwijać (a nawet jeżeli nie, to już jacyś młodziaki depczą pierwszemu składowi po piętach), więc nie potrzebuję kupować jakiś 'wyszkolonych gwiazd' za astronomiczne kwoty.
Użytkownik uznał post za pomocny
Najnowsze posty