Odnośnie sparingów to jeszcze dwie uwagi:
1) Mecze WYJAZDOWE są o wiele bardziej dochodowe (kwota jaką widzisz przy sparingu --- 'przychód'
, sparingi na swoim stadionie to kwota: 'przychód' - 'honorarium za mecz', więc przy niektórych klubach będziesz wręcz stratny (więcej musisz klubowi zapłacić za przyjazd niż dostaniesz z biletów).
2) Zagraj jeden sparing wyjazdowy. Przez meczem zapisz sobie przychód w danym miesiącu oraz wydatki w danym miesiącu (zapisz sobie dodatkowo 'koszt podróży' ) po meczu porównaj te kwoty i sprawdź ile realnie pieniędzy Ci przybyło do kasy klubowej.
Nie jestem tego pewien (ale dla mnie to logiczne), ale granie sparingów graczami, którzy mają wysokie premie 'za występ' może poważnie uszczuplić wpływy ze sparingów (ja tego nie sprawdzałem, bo zawsze wszystkim grajkom wrzucam przy podpisywaniu kontraktów nienegocjowalne 'premia za występ: 1'
.
Jeżeli faktycznie płaci się jeszcze 'za występ' zawodnikom, to i tutaj także pomocni byliby wypożyczeni piłkarze, którym płacić nic nie musisz (bo nie ty pokrywasz ich pensję).
PS. Nim nie wejdziesz do 2 ligi to raczej nawet nie zaprzątaj sobie głowy takimi 'durnotami' jak rozbudowa boisk treningowych. Tak czy siak - piłkarzy nie będziesz w stanie wyszkolić w swoim klubie. Na to przyjdzie czas później, kiedy klub będzie operował większymi kwotami, a Ty będziesz chciał mieć wychowanków do gry (mając w perspektywie za 2-3 lata grę) w LE/LM. Wtedy też istotni staną się dobrzy (ale i nie drodzy) trenerzy (minimum 3.0 gwiazdki, a wierz mi 4.0 gwiazdkowych zbyt wielu w grze nie ma, którzy za ochłapy przyjdą do Polski trenować zawodników --- a coś o tym wiem, bo obecnie gram grę, gdzie prowadzę obecnie 6 zespołów z Polski <cel to 1 miejsce dla Lotto Ekstraklasy i 1 miejsce dla Lechii Gdańsk w rankingu klubów>
.
Ogólnie Ci powiem, że nawet będąc w Ekstraklasie ciężko Ci będzie wyjść 'na regularny miesięczny plus' bez hurtowej gry wyjazdowych (dochodowych) sparingów. Ponieważ ceny biletów oraz liczba widzów nie powala na kolana, a piłkarze swoje żądania co do pensji mają (i tutaj znowu odzywa się kwestia wypożyczania 'młodziaków' zza granicy).
Tutaj masz przykład finansów 'średniego' klubu z Lotto Ekstraklasy (wartości w funtach brytyjskich):
[/url]
// Edytowano 1 raz, ostatni raz 25.12.2017 o godz. 01:25
Najnowsze posty