Gra środkiem

elmoro Partyzant

Grupa: Użytkownik
Poziom ostrzeżeń: 0
0
27.11.2010, 17:13    Pytanie
Witam, staram sie eksperymentować z FM 2010, jednak wciąż wiele spraw jest dla mnie niejasnych. Ostatnio zacząłem grać MU proóbuję różnych rozwiązań i o ile ze słabszymi zespolami jakos idzie to z lepszymi jest kiepsko, tzn. nie potrafie zagrać na zero z tyłu, troche strzelam ale też dużo tracę. Gram 4-4-2 http://rapid(...)009_.tac i szczególny problem mam zespołami grającymi środkiem, albo jednym napastnikiem. Moje pytania dotyczą:

1. Jak ustawić krycie by środkowi pomocnicy zajmowali się pomocnikami druyny przeciwnej a nie latali po całym boisku bez sensu? Strefa, ścisle krycie + przedmeczowe instrukcje agresja itd. ? Zauważyłem, że problem może leżeć w swobodzie taktycznej, im mniejsza tym zawodnik będzie grał bardziej z tyłu tak to działa ?

2. Druga sprawa to krycie obrońców, często zdarza sie tak że obrońcy są wyciągani przez niekrytych pomocników i wtedy napastnicy mają sam na sam. Z czym się wiążą problemy w kryciu (wiadomo, że umiejętności zawodników w MU są wysokie). Czy przy rywalu grającym jednym napastnikiem proponujecie gre strefą czy jednego plastra dla napastnika?

3. Trzecia sprawa to jaki wpływ na grę zespołu maja polecenia drużynowe swobody taktycznej i swobody pozycyjnej ? Czy trzymaj się pozycji jest bardziej defensywne od szukaj gry ? podobnie przy swobodzie taktycznej, jak to przekłada się na ofensywe/defensywę ?

4. To jak zniwelować zbyt dużą odległość między formacjami obrony i pomocy ? Zauważyłem, że sporo bramek tracę przez kiepską pomoc, potem rywal ma dużo miejsca i obrońcy są niemiłosiernie rozklepywani, przez pomocników i napastników przeciwinika.

japycz26 Partyzant

0
27.11.2010 17:30    #1
1. Jeżeli nie chcesz by pomocnicy latali po całym boisku to zmniejsz im pressing na "własną połowę", z suwakiem swobody taktycznej też możesz pokombinować.

2. Też może to być związane z pressingiem, ja zawsze przesuwam OŚ suwak na minimum czyli, że atakują dopiero od własnego pola karnego.

3. Tu Ci nie pomogę :(

4. Jeżeli chcesz zmniejszyć tą odległość to wysuń bardziej obronę.
"Everybody lies!"

Rikulec Partyzant

0
27.11.2010 18:02    #2
Co do trójki - to wpływa na poruszanie się zawodników po boisku i ich ustawianie się. Im mniejsza swoboda, tym bardziej będą się trzymać poleceń taktycznych i rzadziej spróbują niekonwencjonalnego zagrania.

paziu Młody aktywista

0
27.11.2010 18:16    #3
Co do 4 to samo wysunięcie obrony może nie wystarczyć. Chodzi o nastawienie odległość od obrońców do napastników nie powinna być większa niż 6,7 'kresek'.

Jeśli chodzi o 3 to polecenia szukaj gry i dużej swobody taktycznej są skierowane do zawodników ofensywnych, wiadomo że obrońcy nie możesz ustawić takich poleceń. O ustawieniu swobody taktycznej decydują głównie atrybuty: Błyskotliwość, Kreatywność i trochę też decyzje. Jeśli ustawisz szukaj gry to zawodnicy będą starali się wychodzić jak najczęściej po piłkę, gdy ustawisz dużą swobodę taktyczną to nie będą oni wykonywać twoich poleceń w stu procentach i będą starali się zrobić coś 'po swojemu'.

Craxa fan Młody aktywista

0
27.11.2010 18:29    #4
Na pytanie 2. Jednego OŚ ustaw jako typowy obrańca. Silny i dobrze grający głową, a drugiego jako zabezpieczenie, czyli obdarzonego przyśpieszeniem, szybkością i świetnym odbiorem "17-18". Nawet gdy wysuniesz obronę, to on dogoni napastników rywala.
Maxima Debetur CRACOVIAe Reverentia...

Musisz się zalogować, aby dodać odpowiedź.

PRZEGLĄDAJĄ TEMAT

1 aktywny w tym 0 zarejestrowanych, 1 gość, 0 ukrytych

FM REVOLUTION - OFICJALNA STRONA SERII FOOTBALL MANAGER W POLSCE
Największa polska społeczność Ponad 70 tysięcy zarejestrowanych użytkowników nie może się mylić!
Polska Liga Update Plik dodający do Football Managera opcję gry w niższych ligach polskich!
FM Revolution Cut-Out Megapack Największy, w pełni dostępny zestaw zdjęć piłkarzy do Football Managera.
Aktualizacje i dodatki Uaktualnienia, nowe grywalne kraje i inne nowości ze światowej sceny.
Talenty do Football Managera Znajdziesz u nas setki nazwisk wonderkidów. Sprawdź je wszystkie!
Polska baza danych - dyskusja Masz uwagi do jakości wykonania Ekstraklasy lub 1. ligi? Napisz tutaj!
Copyright © 2002-2025 by FM Revolution