Jak wykorzystac maksymalny potencjał newgena.

Cinek1013 Partyzant

Grupa: Użytkownik
Poziom ostrzeżeń: 0
0
10.07.2012, 09:55    Pytanie
Witajcie !
Ostatnio trafił mi się całkiem fajny newgen, postanowiłem że wykorzystam cały jego potencjał.
W związku z tym pojawiło się w mojej głowie kilka pytań.
1.Mógłby ktoś napisactaki jakby "przedział" przykładowo: 15 - 17 lat - drużyna juniorska, trening z juniorami ; 18-20 drużyna rezerw, jeśli dobry to gra z ogórkami i w pucharze; 20-22 jeśli za słaby na pierwszy skład to wypożycznie itd.
2. Czym się różni trening juniorski od treningu normalnego(tego w pierwszej drużynie), jeśli powiedzmy 15-nasto latka dam do pierwszej drużyny na trening z seniorami, który ma chyba większe obciążenie, to będzie się on lepiej rozwijał niż przy treningu juniorskim w drużynie u-19 ?
3.Czy jest różnica między graniem w pierwszym składzie a między graniem w rezerwach ? Bardzo jest to widoczne w późniejszych umiejętnosciach ?
4.Lepiej zawodnika wypożyczyc zeby grał w jakimś x ligowym klubie, czy żeby grał u mnie w rezerwach i miał zapewniony dobry trening, bazę i sztab szkoleniowy ?
5. Jeśli chce wypożyczyc zawodnika, jak dobierac dla niego odpowiedni klub aby nie przystopował jego rozwoju(wiem przede wszystkim taki żeby w nim grał, ale chodzi mi o bazę, sztab itd.)
To chyba wszystko :)
Byłbym wdzięczny jeśli ktoś by pomógł mi to ogarnąc. Zawsze mam wrażenie ze "psuje" swoich newgenków.

buczek93 Młody aktywista

0
10.07.2012 11:07    #1
1. Jak jest dobry i się rozwija (wysoka determinacja i pracowitość) to nawet 15-latka można przesunąć do pierwszego składu. Może mieć problemy kondycyjne (wiadomo, juniorzy szybciej się męczą), ale i tak nauczy się dużo więcej niż w analogicznym czasie w rezerwach/zespole juniorskim.
2. Trening pierwszej drużyny możesz sobie spersonalizować, trening juniorski to jest lekki trening ogólny. Wniosek ? Junior uczy się małej ilości rzeczy, które potem przydadzą mu się na boisku. Lepiej przenieść go do pierwszego zespołu, udostępnić rezerwom i zafundować jakiś trening normalny (wzorowany na treningu innych graczy z pierwszego zespołu).
3.Oczywiście, że jest. Na korzyść pierwszego zespołu. Znacznie wartościowsze są spotkania w Premiership (nawet jeśli bijemy w nich ogórków) niż ciągła gra w rezerwach, gdzie gra rzadko kiedy przykłada się do symulacji.
4.Ja nigdy swoich zawodników nie wypożyczam - nie po to mam dobrą bazę treningową, trenerów i programy, żeby oddać gracza do zespołu prowadzonego przez komputer, który nie zna innych treningów niż ogólny i bramkarski.
5.To jest loteria, miło byłoby trafić na menedżera który nie boi się rotacji składem i który stawia na młodych. Więcej informacji poda ci choćby genie scout, jeśli tylko zdecydujesz się z niego skorzystać

Użytkownik uznał post za pomocny

Valdi91 Młody aktywista

0
10.07.2012 13:08    #2
Korzystając z tematu, mam takie małe pytanko odnośnie tego punktu:

[quote="buczek93"]4.Ja nigdy swoich zawodników nie wypożyczam - nie po to mam dobrą bazę treningową, trenerów i programy, żeby oddać gracza do zespołu prowadzonego przez komputer, który nie zna innych treningów niż ogólny i bramkarski. [/quote]

Co prawda coś w tym jest, ale czy nie lepiej czasem wypożyczyć zdolnego grajka do dobrego klubu filialnego, gdzie szanse na grę będzie miał o wiele większą niż u mnie? Bo bądźmy szczerzy, ile on u mnie pogra? W Pucharze Ligi i w końcówkach meczów z ogórasami, ale jak ktoś ma dobry, zbilansowany skład, naprawdę trzeba odstrzelić jednego ze swoich (często czasem niezłych) graczy z rotacji, by dać pograć młodemu? Ja zawsze na każdą pozycję mam co najmniej 2 piłkarzy, na niektóre pozycje po 3. Skutkuje to dobrą rotacją w pierwszej jedenastce, wszyscy mają przyzwoitą ilość meczów, nie mogą narzekać na brak występów. Kiedy jednak na jakąś pozycję dojdzie mi ktoś 'dodatkowy', w tym przypadku newgen, musiałby grać kosztem jednego z piłkarzy na swojej pozycji. Dlatego ja zawsze wypożyczałem zdolnych newgeów do klubów filialnych. Choć z drugiej strony to co napisałeś, że komp zna tylko trening ogólny i bramkarski to też prawda. Ale czy występy w pierwszym składzie w meczach o punkty nie rekompensują trochę tego treningu?

Schneider91 Partyzant

0
10.07.2012 13:27    #3
[quote="buczek93"] 2. Trening pierwszej drużyny możesz sobie spersonalizować, trening juniorski to jest lekki trening ogólny.[/quote]

Możliwa jest też personalizacja i ustawienie treningu juniorskiego pod odpowiednią pozycję z tego jak mniemam, są chyba nawet gotowe treningi.

jaqb Partyzant

0
10.07.2012 13:54    #4
[quote="buczek93"]4.Ja nigdy swoich zawodników nie wypożyczam - nie po to mam dobrą bazę treningową, trenerów i programy, żeby oddać gracza do zespołu prowadzonego przez komputer, który nie zna innych treningów niż ogólny i bramkarski.[/quote]
A mi się coś wydaje, że jednak zawodnik trenuje na wypożyczeniu na takim samym treningu, jaki miał przypisany w naszym klubie (a przynajmniej dodatkowy trening). Zauważyłem to na przykładzie wypożyczeń swoich zawodników (wzrastał im głównie ten atrybut, który mieli mocniej trenować w moim klubie - trzeba by o to zapytać w SI. Jeszcze podpowiedź dot. wypożyczenia: jak zawodnik na wypożyczeniu gra słabiej, to w interakcji z nim mówię, że jak nie zacznie lepiej grać to wystawię go na listę transferową - w większości przypadków skutkuje lepszą grą. Jak trener drużyny klubu, do którego jest wypożyczony nie daje mu za dużo szans (warto sprawdzić atrybuty trenera przed wypożyczeniem, oraz bazę i formację drużyny), to mówię zawodnikowi, żeby mocniej trenował, bo na listę - też przeważnie skutkuje. Osobiście mam kilka klubów filialnych, do których wypożyczam grajków, którzy już nie są juniorami, ale jeszcze są za słabi na 1. zespół. No i warto wypożyczonym dać trochę czasu na aklimatyzację w nowym zespole.
A tak trochę z innej beczki, czy nie uważacie tego za dziwne i do poprawki, że wypożyczonym zawodnikiem, obojętnie jak dobrze by sobie radził, nie interesuje się żaden zespół i nie można go sprzedać? Oczywiście transfer byłby zrealizowany po zakończeniu wypożyczenia. Przynajmniej ja tak mam, a jak u was?

Użytkownik uznał post za pomocny

Cinek1013 Partyzant

0
10.07.2012 17:19    #5
Tak samo jak to że gdy zawodnik przebywa na wypożyczeniu(z naszego klubu) to nie możemy obejrzec raportu na jego temat ...
Skąd mamy wiedziec czy przedłużyc kontrakt czy nie ?
Dziękuje wszystkim za pomoc i zainteresowanie, może jeszcze się ktoś wypowie.

Valdi91 Młody aktywista

0
10.07.2012 17:23    #6
[quote="Cinek1013"]Tak samo jak to że gdy zawodnik przebywa na wypożyczeniu(z naszego klubu) to nie możemy obejrzec raportu na jego temat ...[/quote]

Można. Kiedy finalizujesz wypożyczenie, możesz poprosić scout'a o raporty z jego występów. I scout, którego mu przypiszesz składa Ci raport po każdym meczu z udziałem zawodnika, nawet, jeśli był on na boisku przez minutę.

Musisz się zalogować, aby dodać odpowiedź.

PRZEGLĄDAJĄ TEMAT

1 aktywny w tym 0 zarejestrowanych, 1 gość, 0 ukrytych

FM REVOLUTION - OFICJALNA STRONA SERII FOOTBALL MANAGER W POLSCE
Największa polska społeczność Ponad 70 tysięcy zarejestrowanych użytkowników nie może się mylić!
Polska Liga Update Plik dodający do Football Managera opcję gry w niższych ligach polskich!
FM Revolution Cut-Out Megapack Największy, w pełni dostępny zestaw zdjęć piłkarzy do Football Managera.
Aktualizacje i dodatki Uaktualnienia, nowe grywalne kraje i inne nowości ze światowej sceny.
Talenty do Football Managera Znajdziesz u nas setki nazwisk wonderkidów. Sprawdź je wszystkie!
Polska baza danych - dyskusja Masz uwagi do jakości wykonania Ekstraklasy lub 1. ligi? Napisz tutaj!
Copyright © 2002-2025 by FM Revolution