Kolejny edytor nie dla updaterów? O co chodzi?

Fenix Partyzant

Grupa: Użytkownik
Poziom ostrzeżeń: 0
0
31.10.2011, 11:54    Pytanie
Czesc
Mam pytanie glownie do ludzi robiacych update'y, szczegolnie do tych, ktorym jakims cudem w ostatnich 3 wersjach fm-a udal sie tzw. klasyczny update (na stary sezon).
Otoz ja robie taki update dla siebie i co oczywiste, zaczynam od kasowania z gry niemal wszystkich zawodnikow o wieku do 27 lat (poniewaz w sezonie, ktory zamierzam robic, takowi jeszcze nie grali). Kasuje, kasuje, wszystko ladnie, w szczegolach usuniete wpisy sa ok, nie ma zadnych nieudanych. Ale gdy wchodze w sklad jakiejs druzyny (poprzez klub), przykladowo Bayern i klikam na Klose, to pojawia mi sie Butt. I tak wszedzie - klikne kogos w skladzie, na jakiegos zawodnika, to wyskakuje sylwetka innego pilkarza. Czasami nawet jak klikne w ktoregos, to pojawia sie "pusta sylwetka" - bez danych, bez ID. Czy to jest normalne, tez tak macie? Darowac sobie probowanie robienie update'a, czy takie cos w niczym nie przeszkadza poza tym ze jest troche niewygodnie?
Odpiszcie, bardzo mnie to interesuje.

Kleyo Ekspert

Grupa: Moderator
0
31.10.2011 13:15    #1
Dokładnej przyczyny nie znam, ale wiem że nie można usuwać graczy, bo wtedy właśnie dzieją się takie rzeczy, do tego powstają gracze widmo itp. Dużo by o tym gadać, przy PLU 2010 trochę się z tym namęczyliśmy i od tego czasu każdemu z kim współpracuję powtarzam, że nie może nikogo usunąć.

Jeśli chcesz się pozbyć tych graczy to skasuj im kontrakt z klubem oraz narodowość. W sensie wybierz opcję: Brak, w obu przypadkach. Wtedy gra nie powinna go wczytać.
"Błędów nie popełnie tylko ten, kto nic nie robi" - Theodo­re Roose­velt

Fenix Partyzant

0
31.10.2011 13:33    #2
No to niezly bigos :/ Przez tyle lat tego nie dopracowac...
Rozumiem ze jak zaczalem juz robienie takiego update'a przy usunietych zawodnikach, to lepiej z tego jak najszybciej zrezygnowac, bo moga byc jakies bledy w grze? Kim sa ci gracze widmo? Masz na mysli zawodnikow, ktorzy maja inna kariere w grze, niz ta zaprogramowana w edytorze? Bo mialem cos takiego w starym fm-ie...

W ogole umozliwiaja robienie dobrych update'ow.... ogolnie rzecz mowiac wolalbym juz usunac wszystkich pilkarzy i tworzyc ich od nowa, bo jak zmieniam istniejacemu zawodnikowi kariere, przykladowo robiac update na sezon 95-96, to w niektorych przypadkach to nie skutkuje. W sensie - usunalem Matthaeusowi w edytorze i w karierze i w osiagnieciach gre w MetroStars, a on w grze ma i tak to zaprogramowane. I to jest o tyle dziwne, ze to nie jest ze wszystkimi pilkarzami - na 8 zawodnikow ktorych edytowalem, stalo sie tak z czterema.

// Edytowano 1 raz, ostatni raz 31.10.2011 o godz. 13:36

Kleyo Ekspert

0
31.10.2011 13:43    #3
Ja bym zaczął od nowa usuwając ich w opisany przezemnie sposób. Nie naprawili tego, bo chyba nikt im tego nie zgłosił :D

Gracze widmo pojawili mi się kiedyś w FM 2010, nie umiem tego dokładnie opisać, taki gostek widniał na ekranie składu, ale nie miał wzrostu ani wagi, a po kliknięciu wyświetlał się inny itp.

U mnie usuwanie karier zawsze śmigało poprawnie.

Fenix Partyzant

0
31.10.2011 13:49    #4
A rozumiem te widma to pojawiały się w edytorze czy w samej grze? Bo jak w samej grze to faktycznie megadziwne :P Bo w edytorze to chyba ja nawet tak kiedyś miałem.

Z tymi karierami to jest tak, że sama kariera owszem, jest ucięta, ale w osiągnięciach zawodnika cały czas widnieje MetroStars, a do tego jest o tym wspomnienie w jego biografii. Może się czepiam szczegółów, ale jestem perfekcjonistą i zawsze takie rzeczy mnie drażnią. Do tego inna dziwna sprawa - dwaj zawodnicy, których dałem do klubu rozpoczynają grę na ... wolnym transferze. Tego już zupełnie nie rozumiem.

Kleyo Ekspert

0
31.10.2011 14:02    #5
W grze, a w edytorze było tak jak sam opisałeś. Bo to działa na zasadzie, że po usunięciu piłkarza jakby zwalnia się jego ID i wszystko chyba przeskakuje jakoś. Dziwne strasznie, więc uznałem, że lepiej to obejść niż dociekać dlaczego tak jest.

A te osiągnięcia im usuwasz w edytorze?

Robisz to na tej bazie co już zacząłeś? Możliwe, że coś się poprzestawiało i do tego klubu trafił kto inny.

Fenix Partyzant

0
02.11.2011 16:33    #6
Zrobiłem tak, że usunąłem zawodnikowi datę urodzenia i zmieniłem z piłkarza na personel niegrający. Tak może być? Przypomnę, że konkrakt z klubem zostaje, ale w żadnej roli, więc i tak chyba na początku gry będzie na wolnym.

Osiągnięcia usuwam w edytorze, a jest jakiś inny sposób? :D
Teraz zacząłem od nowa, nikogo nie usuwając, poza karierami zawodników.

Fenix Partyzant

0
04.11.2011 16:03    #7
No i kolejny błąd, tym razem istotny dla rozgrywki, nie wiem czy ktoś z Was wie jak go rozwiązać.
Jako że robię składy na sezon 95-96, wiadomo, dokonuję zmian, cofam im roczniki by pomłodzić itd. No więc Totti i Nesta początkowo mieli zaznaczony koniec kariery reprezentacyjnej. W 95 roku wiadomo, nie mieli, więc go odznaczyłem. Wszystko wydaje się ok. Tymczasem idę do gry i Nesta oraz Totti są "niezadowoleni, że nie zostali powołani i ponownie kończą kariery w reprezentacji". No sorry bardzo, ale to jest jakieś poje..... . Widocznie poprzedni koniec kariery reprezentacyjnej był już gdzieś zarejestrowany w grze i nic się nie da zrobić. Po cholerę oni robią rzeczy, na które się nie ma wpływu? Tu się nie da robić porządnych update'ów ...
Jeszcze jedna sprawa, że zawodnicy którym kasuje występy w reprezentacji i tak mają w profilu wpisaną datę prawdziwego debiutu, czego nie da się (chyba?) usunąć....

Kleyo Ekspert

0
04.11.2011 16:22    #8
Daty debiutu nie da się usunąć.

A nie prościej po prostu przesunąć im datę końca kariery reprezentacyjnej gdzieś tam na jakąś dość odległą datę?

Fenix Partyzant

0
04.11.2011 16:29    #9
No trudno, rzeczywiście może spróbuję Twoją alternatywę, chociaż w zanadrzu mam jeszcze zduplikowanie kariery zawodnika, może to coś zmieni.

Jeszcze jedno pytanie - w mojej bazie dodałem 4 nowych zawodników i wszyscy zrobili się w pliku->szczegółach-> jako "nieudani" (Nieudane 4). Co z tym fantem zrobić - olać? Bo w grze są ok.

Heh już wiem o co chodzi z "Nieudane". Zawodnikom w grze robią się w "karierze" jakieś kosmiczne wyniki, np. w jednym sezonie bilans 66 meczów i 30 goli, mimo że dawałem co innego. Świetnie to zrobili, nie ma co.

// Edytowano 2 razy, ostatni raz 04.11.2011 o godz. 16:36

Musisz się zalogować, aby dodać odpowiedź.

PRZEGLĄDAJĄ TEMAT

1 aktywny w tym 0 zarejestrowanych, 1 gość, 0 ukrytych

FM REVOLUTION - OFICJALNA STRONA SERII FOOTBALL MANAGER W POLSCE
Największa polska społeczność Ponad 70 tysięcy zarejestrowanych użytkowników nie może się mylić!
Polska Liga Update Plik dodający do Football Managera opcję gry w niższych ligach polskich!
FM Revolution Cut-Out Megapack Największy, w pełni dostępny zestaw zdjęć piłkarzy do Football Managera.
Aktualizacje i dodatki Uaktualnienia, nowe grywalne kraje i inne nowości ze światowej sceny.
Talenty do Football Managera Znajdziesz u nas setki nazwisk wonderkidów. Sprawdź je wszystkie!
Polska baza danych - dyskusja Masz uwagi do jakości wykonania Ekstraklasy lub 1. ligi? Napisz tutaj!
Copyright © 2002-2024 by FM Revolution