Jak wyżej. Piłkarz powinien grać w klubie jakieś kilkanaście sezonów (najlepiej z dobrym skutkiem i jak najczęściej się da w pierwszym składzie) i swoją postawą zapewnić drużynie podnoszenie renomy klubu (poprzez np.coroczne występy w pucharach, wygrywanie ligi, zdobywanie pucharów krajowych bądź/i zagranicznych, zdobywanie nagród: "piłkarz miesiąca/roku"
.
Nie chodzi tutaj jedynie o zdobywanie bramek, bo jeśli ów piłkarz jest pomocnikiem mogą to być np.regularne kluczowe asysty a jeśli bramkarzem to wiadomo-ratowanie klubu w ważnych meczach i jak najczęstsze zachowywanie czystego konta. Wpływ na "pozostanie klubową legendą" może mieć "wyprzedzenie" jakiejś obecnej legendy klubowej "sprzed lat" tzn doścignięcie jej tudzież wyprzedzenie pod względem np liczby występów lub liczby strzelonych goli.
Podejrzewam, że niemałe znaczenie może mieć "atmosfera" jaką roztacza wokół siebie ów piłkarz tzn jeśli jest lubiony przez kolegów z drużyny (nawet tych nowo zakupionych). Jako przykład na myśl przychodzi mi tutaj Rio Ferdinand z Manchester United. W mojej obecnej karierze większość zawodników bardzo go lubi a nowo zatrudnieni młodziutcy piłkarze (bez znaczenie na pozycje) wyrażają opinię iż: 'są zachwyceni iż mogą się uczyć i mogą pracować w jednym zespole z kimś takim jak Rio Ferdinand' i jestem pewny że ze kilka sezonów (Rio jest moim podstawowym środkowym obrońcą) gdy już powiesi buty na kołku to dołączy on do grona Legend MU
Najnowsze posty