Mała rada taktyczna

Chris_Berk Partyzant

Grupa: Użytkownik
Poziom ostrzeżeń: 0
0
20.06.2013, 11:48    Pytanie
Na początku zaznaczę, że jestem doświadczonym graczem, więc spodziewam się bardziej profesjonalnej porady z Waszej strony - z pewnością ją zrozumiem ;]

Otóż zastanawia mnie formacja mojego zespołu. Posiadam w składzie niezłego już na chwilę obecną ofensywnego pomocnika - Paredesa, który ma ogromny potencjał. Kupiłem go z listy transferowej za 4mln euro i w pierwszym sezonie radził sobie bardzo dobrze nawet ku mojemu zaskoczeniu. Strzelał, asystował przez co postanowiłem zmienić taktykę na 4-2-3-1, żeby mógł grać więcej ( ogólnie grałem systemem 4-3-3). Niestety 2 sezon w jego wykonaniu był zdecydowanie słabszy. Rozumiem, że nie każdy piłkarz o dużych umiejętnościach potrafi utrzymać równą formę przez cały sezon, ale to co on pokazał to była porażka. Grał bardzo przeciętnie i wraz z otwarciem okienka transferowego zastanawiam się nad jego sprzedażą. Chciałbym zaznaczyć, że nie zmieniałem nic w ustawieniach indywidualnych. Oto moje pytania:
1) czy wy z reguły decydujecie się na grę ofensywnym pomocnikiem? Bo ja jakichś większych korzyści nigdy w tym nie widziałem.
2)czy lepiej jest mieć 2 napastników niż grać napastnikiem i podwieszonym za nim of. pomocnikiem?
3) a może najlepszym wyborem byłaby zmiana pozycji? Tylko lepiej na napastnika czy też środkowego pomocnika?

Ogólnie takie problemy rozwiązuje sam, sprzedając zawodnika i grając taktyką która pasuje do zespołu, jednak mam jakąś sympatię do Paredesa i szkoda jest mi się z nim rozstawać. Niestety wypożyczyć go chciał jedynie Juventus, ale w roli zmiennika, więc ofertę odrzuciłem.

Profil - http://img52(...)v4ai.png
Historia i statsy - http://img19(...)/emk.png
Polecenia - http://img52(...)/qy4.png

machaj88 Młody aktywista

0
20.06.2013 12:25    #1
1. Tak, niemal zawsze. Mam do tego specjalna takse kiler (ustawienie 4-2-3-1 z pomocnikami srodkowymi) i kazdy zespol gra nia bardzo dobrze. Poza tym, podoba mi sie rola rozgrywajacego za plecami napastnika, fajne akcjie wychodza.
2. Nie wiem czy lepiej, i tak i tak jest dobrze, po prostu zalezy jakimi zawodnikami dysponujesz. Jesli masz dobrego rozgrywajacego-srodkowego pomocnika i rygla-destruktora + Odgrywajacego i Lisa, to lepiej jest grac wariantem 4-4-2 lub 4-4-2 Diamond. Jesli masz z kolei wszechstronnego napastnika i zdolnego OPS to wtedy dobrze miec jednego na szpicy i rozgrywajacego za jego plecami. Wtedy WR zagrywa pliki w uliczke, a striker juz wie co ma robic.
2.1 Twoj OPS najlepiej nadaje sie na WR atak (opcja z dobra z odgrywajacym), lub WR wsparcie (opcja z lisem lub WN, ja gram z WN i tak bym go sam ustawil + schodzacy napastnicy na skrzydlach)
3. Ja bym go zmienil (jesli bym musial) na skrzydlowego-schodzacego napastnika (jak gra prawa noga to lewe skrzydlo), z poleceniem wsparcia, bo ma dobre strzaly z dyst., podania i drybling.

IMHO

Użytkownik uznał post za pomocny

Chris_Berk Partyzant

0
20.06.2013 12:52    #2
Dzięki machaj88 :]

Co do taktyki 4-2-3-1 ze środkowymi pomocnikami, to już kilka razy czytałem, że jest całkiem niezła, jednak zawsze miałem jakieś obawy czy nie jest zbyt ofensywna, dlatego gram taktyką bardzo zbliżoną, tylko, że jeden z pomocników jest cofnięty ( Lars Bender - genialny piłkarz).
Przekonałeś mnie, żebym jeszcze raz spróbował postawić na Paredesa. Spróbuję tak jak piszesz zmienić mu rolę z ofens. pomocnika na rozgrywającego i zobaczmy jakie przyniesie to skutki. Pomyślałem tak samo jak Ty i szkolę go na pozycji prawoskrzydłowego, tylko pewnie trochę czasu mu zajmie nauka.

Swoją drogą zaintrygowałeś mnie w jednym aspekcie - dlaczego: odgrywający + wysunięty rozgrywający (atak) oraz lis + wys. rozgr. (wsparcie)? Od czego to zależy?

machaj88 Młody aktywista

0
20.06.2013 20:00    #3
Odgrywajacy zgarnia jednego obronce, powstaje luka i tam wbiega OPS z funkcja ataku. WR atak dodatkowo rozgrywa pilke. OPS z funkcja wsparcia zagrywa prostopadle pilki do napastnika lub lisa, ktory tylko czai sie na linii spalonego by wyjsc na wolne pole. WR wsparcie, nie wbiega w pole karne.

Musisz się zalogować, aby dodać odpowiedź.

PRZEGLĄDAJĄ TEMAT

1 aktywny w tym 0 zarejestrowanych, 1 gość, 0 ukrytych

FM REVOLUTION - OFICJALNA STRONA SERII FOOTBALL MANAGER W POLSCE
Największa polska społeczność Ponad 70 tysięcy zarejestrowanych użytkowników nie może się mylić!
Polska Liga Update Plik dodający do Football Managera opcję gry w niższych ligach polskich!
FM Revolution Cut-Out Megapack Największy, w pełni dostępny zestaw zdjęć piłkarzy do Football Managera.
Aktualizacje i dodatki Uaktualnienia, nowe grywalne kraje i inne nowości ze światowej sceny.
Talenty do Football Managera Znajdziesz u nas setki nazwisk wonderkidów. Sprawdź je wszystkie!
Polska baza danych - dyskusja Masz uwagi do jakości wykonania Ekstraklasy lub 1. ligi? Napisz tutaj!
Copyright © 2002-2024 by FM Revolution
[x]Informujemy, że ta strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką plików cookies. W każdym czasie możesz określić w swojej przeglądarce warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies.