Parę pytań do ekspertów

sylar Partyzant

Grupa: Użytkownik
Poziom ostrzeżeń: 0
0
04.07.2008, 10:31    Pytanie
Witam. Jestem zapalonym FManiakiem(grałem we wszystkie FM-y i CM-y od 01/02).Uważam, że wersja oznaczona numerkiem 2008 jest po prostu genialna. Gram Lechią Gdańsk, mam rok 2015, czas gry dochodzi do 4 dni. Na koncie mam 3 tytuły mistrza Polski, 3 superpuchary Polski, 2 Puchary ligi, 1 Puchar Polski. 2 razy grałem w fazie grupowej pucharu UEFA(bez sukcesów), więc wydaje mi się, że jestem ograny i mam trochę doświadczenia. Robię jednak parę błędów, które chciałbym wyeliminować. Muszę również dodać, że dzieki niezłemu treningowi i polityce transferowej( jak Ajax, sprowadzam młodych, zdolnych piłkarzy, głównie z Bałkan, potem sprzedaję kilka, a nawet kilkadziesią razy drożej) mam najmocniejszą drużynę w lidze. Oto błędy, z którymi nie radzę sobie:

1. Napastnicy, nawet ci, którzy mają bardzo słabe atrybuty bardzo łatwo uwalniają się z mojego krycia, mimo, że mooi obrońcy mają krycie-18, 19 i są wspomagani przez 1-2 defensywnych pomocników. Dodatkowo dopasowuję charakterem atrybutów obrońców do napastników

2.Słaba skuteczność napastników. To moja największa bolączka. Potrafie przegrywać mecze , których statystyka strzałów jest 20-3 dla mnie. Stosuję dużą rotację napastników(mam 6 równych graczy na tą pozycję) i niewielką rotację ofensywnych pomocników. Napastnicy(wykańczanie akcji-17-19, koncentracja-około 15)nie trafiają nawet w najprostszych sytuacjach.

3.Konsekwencja taktyczna. Nie mam pojęcia, jak to robią tzw. "pro", ale nie potrafię na długo utrzymać ustawienia taktycznego. Zmieniam ustawienia drużynowe i indywidualne w zależności od przeciwnika, ale taktyka po jakimś czasie po prostu przestaje działać. Rotacja składu nic nie daje. Po zmianie ustawienia forma wraca. W ciągu sezonu zmieniam taktykę 4-5 razy i kończą mi się pomysły. Za pomoc z góry dziękuję

burinek Przodownik pracy

0
04.07.2008 10:35    #1
Wszystkie te błędy mogą być spowodowane właśnie zbyt częstą rotacją zawodników i zmienianiem taktyki. Spróbój przez około 4-5 meczów wystawic taką samą taktykę i nie zmieniać zawodników no chyba że mają kontuzję lub coś innego ze nie mogą grac. Ja miałem taki sam problem i to podziałało.

Palimpsest Młody aktywista

0
04.07.2008 10:37    #2
Ponadto,dla napastników patrz głównie na opanowanie nie koncentracje(ta jest ważna dla obrońców).
@

brutalny_kazik Żołnierz frontu ideologicznego

0
04.07.2008 10:42    #3
1.Sprawdź koncentrację i zmęczenie obrońców ( może są niezadowoloeni z intensywności treningu ?)
2.Nie zmieniaj tak często graczy,pokaż im swoje zaufanie ,a przy graczach z innych krajów wystaw ich na jakiś czas do rezerw,żeby się zaaklimatyzowały.
3.Nie zmienaj diametralnie taktyki - graj np. 4-4-2,a w zależności od rywala graj np. ofensywnie lub agresywnie,defensywnie,z kontry itp.

Użytkownik uznał post za pomocny

Głosik Krzewiciel myśli rewolucyjnej

0
04.07.2008 10:45    #4
słaba skutecznośc to efekt gry na 8.0.0 polecam patcha 8.02 który eliminuje błąd nieskuteczności napastników

Tzar Przodownik pracy

0
04.07.2008 10:45    #5
Być może niepotrzebnie, ale zapytam: na jakiej wersji grasz? 8.0.[ile]?

wisłakraków Partyzant

0
04.07.2008 10:46    #6
Obrońcą sprubuj dać indywidualne zadania poustawiaj środkowym nastawienie na bardzo defensywne bocznym na normalne to samo z defensywnym pomocnikiem żeby grał z tyłu. Ja tez często zmieniam taktyke gram i gram wjedną jak widze że zaczynam nią przegrywać to ją zmieniam. Też kiedyś miałem ten problem z niestrzelaniem ustaw pomocniką często podania prostopadłe a napastnika ustaw jako rozgrywającego (bedzie częsciej dostawał piłki).Rotacja w składzie...kilka razy się to u mnie sprawdziło że ci którzy ciąglke grają i zaczeli przegrywać cały skład zmieniłem na rezerwowych i to jakoś działało ale lepiej mieć równy skład żeby móc w każdym momencie wstawić zmiennika na tym samym poziomie.Jak ktoś niemieści się w składzie to daj go do rezerw żeby przez cały czas grał. Mam nadzieje że pomogłem ;-)

// Edytowano 1 raz, ostatni raz 04.07.2008 o godz. 10:47

Użytkownik uznał post za pomocny

Palimpsest Młody aktywista

0
04.07.2008 10:47    #7
[quote=glosik1]słaba skutecznośc to efekt gry na 8.0.0 polecam patcha 8.02 który eliminuje błąd nieskuteczności napastników [/quote]

..hmm...gram na 8.0.0 i nie narzekam na skuteczność,więc chyba nie to jest problem.
@

Fenix Partyzant

0
04.07.2008 10:52    #8
Ja się dziwię że niektórzy chwalą tą grę bo dla mnie FM 2008 to jeden wielki znak zapytania... niby się fajnie w nią gra, jednak do czasu gdy się przegrywa. Tyle tylko, że jak gram takimi przeciętnymi drużynami, to przegrywam cały czas, mimo że próbuję kombinować taktycznie. Nic to nie pomaga bo i tak zawsze wygrywając na wyjeździe z dobrą drużyną przegrywam 1:2 zazwyczaj w ostatnich sekundach... a wcześniej grałem w FM 07, 06, 05, CM4, CM 01/02, CM 00/01 i CM 97/98. No i jak to wytłumaczyć....

Tzar Przodownik pracy

0
04.07.2008 10:52    #9
[quote=lukasz19121984]..hmm...gram na 8.0.0 i nie narzekam na skuteczność,więc chyba nie to jest problem.[/quote]
Zawsze się znajdzie jakiś wyjątek ;)

Musisz się zalogować, aby dodać odpowiedź.

PRZEGLĄDAJĄ TEMAT

1 aktywny w tym 0 zarejestrowanych, 1 gość, 0 ukrytych

FM REVOLUTION - OFICJALNA STRONA SERII FOOTBALL MANAGER W POLSCE
Największa polska społeczność Ponad 70 tysięcy zarejestrowanych użytkowników nie może się mylić!
Polska Liga Update Plik dodający do Football Managera opcję gry w niższych ligach polskich!
FM Revolution Cut-Out Megapack Największy, w pełni dostępny zestaw zdjęć piłkarzy do Football Managera.
Aktualizacje i dodatki Uaktualnienia, nowe grywalne kraje i inne nowości ze światowej sceny.
Talenty do Football Managera Znajdziesz u nas setki nazwisk wonderkidów. Sprawdź je wszystkie!
Polska baza danych - dyskusja Masz uwagi do jakości wykonania Ekstraklasy lub 1. ligi? Napisz tutaj!
Copyright © 2002-2024 by FM Revolution
[x]Informujemy, że ta strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką plików cookies. W każdym czasie możesz określić w swojej przeglądarce warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies.