Pomoc taktyczna

Rumci92 Partyzant

Grupa: Użytkownik
Poziom ostrzeżeń: 0
0
28.08.2010, 15:11    Pytanie
Panowie, mam problem i nie ukrywam, że nie potrafię sobie z nim poradzić. W serię CM/FM gram od jakichś 10 lat. Nigdy nie byłem mistrzem w ustalaniu taktyki, ale na ogół udawało mi się stworzyć taką, która przynosiła mi zadowalające wyniki. W poprzedniej wersji gry na jednej taktyce z drobnymi modyfikacjami przegrałem chyba z 10 sezonów, zdobywając w tym czasie komplet mistrzostw krajowych. Ale przyszedł FM 2010 i zaczęły się problemy. Opiszę pokrótce moją karierę.

Zacząłem w Leeds, bo już od kilku lat zbierałem się do zaczęcia w niższej lidze i stworzenia potęgi z przeciętnej drużyny. Pierwszy sezon to wygrana w cuglach League One. Drugi sezon zaczął się fatalnie, przez kilka pierwszych kolejek byłem czerwoną latarnią. Beznadziejnie spisywała się obrona, przez jej głupie błędy traciłem większość bramek. Kilka modyfikacji i zaczęło to jakoś wyglądać. Koniec końców, udało mi się zająć miejsce gwarantujące baraże o PL, no i awansowałem. Pierwszy sezon w najwyższej klasie rozgrywkowej napawał mnie optymizmem, bo zająłem 8. miejsce, pechowo przegrywając awans do Ligi Europejskiej. W przerwie letniej dokonałem kilku wzmocnień i po fantastycznych wynikach w sparingach (wygrane m.in. z Barceloną i Man City) zacząłem sezon ligowy. No i kiszka. Mnóstwo traconych bramek, w których znowu główną rolę odgrywała obrona. Ale dopóki formacje ofensywne zdobywały bramki, dopóty byłem w miarę zadowolony. Ale potem stała się rzecz niesamowita - moi zawodnicy kompletnie przestali spełniać założenia taktyczne. Mnóstwo niedokładnych podań, 3-4 strzały na mecz, praktycznie wszystkie z dystansu. ZERO akcji, głupie straty w środku pola, ataki wyglądały jak walenie głową w mur, bo zatrzymywały się na 30-40 metrze. Przyznam szczerze, że nie wiem co robić. Mam naprawdę niezły skład, którego nie powstydziłoby się sporo dobrych klubów. Nie oczekuję, że będę wygrywał 5-0 z Chelsea, ale chciałbym, by mecze z takimi drużynami, jak Bristol City czy West Ham nie przypominały bojów z europejskimi potęgami.

Zamieszczam skriny z domyślnym składem i taktyką. Byłbym bardzo wdzięczny, gdybyście mogli mi w jakiś sposób pomóc. Moje pomysły już się chyba skończyły.

http://img80(...)fm1w.jpg
http://img82(...)6792.jpg

//Edytowano 2 razy, ostatni raz 28.08.2010, 15:14

dr taktyka Młody aktywista

0
28.08.2010 16:25    #1
IMO sam sobie zaprzeczasz... ustawiasz intensywniejszy pressing przy cofniętej linii obronnej... do tego grasz szeroko... Zawodników masz (sądząc po nazwiskach, chociaż nie zawsze one grają) dobrych lub nawet bardzo dobrych...
Do tego dochodzi za pewne problem z motywacją... po przegranym meczu staraj się nie krzyczeć na gracza... aczkolwiek na zawodnika z determinacją na poziomie można czasem na wrzeszczeć, powinno pomóc. Zachęcaj graczy do gry... ale też zmień te ustawienia zespołowe...
Skoro chcesz grać z kontry ustaw łagodniejszy pressing to po pierwsze...
Jeszcze kilka rzeczy pewnie do poprawy będzie... postaraj się wnieść poprawki które opisałem wyżej... zobaczymy jak to będzie... wielkich roszad nie ma póki co robić żeby nie pomylić w głowach piłkarzom...

Pozdrawiam

Rumci92 Partyzant

0
28.08.2010 23:45    #2
Dzięki za rady :) Po drobnych modyfikacjach (przesunięcie skrzydłowych do środka, zmiana filozofii gry na ofensywną) i ściągnięciu Stevena Defoura, okazało się po prostu, że drużyna miała wcześniej kryzys, ale w końcu udało się go przezwyciężyć. Efekt - 10 meczów bez porażki, wygrana w finale Carling Cup z Arsenalem i jestem na najlepszej drodze do zajęcia miejsca w pierwszej siódemce, co obiecałem zarządowi przed sezonem :)

Musisz się zalogować, aby dodać odpowiedź.

PRZEGLĄDAJĄ TEMAT

1 aktywny w tym 0 zarejestrowanych, 1 gość, 0 ukrytych

FM REVOLUTION - OFICJALNA STRONA SERII FOOTBALL MANAGER W POLSCE
Największa polska społeczność Ponad 70 tysięcy zarejestrowanych użytkowników nie może się mylić!
Polska Liga Update Plik dodający do Football Managera opcję gry w niższych ligach polskich!
FM Revolution Cut-Out Megapack Największy, w pełni dostępny zestaw zdjęć piłkarzy do Football Managera.
Aktualizacje i dodatki Uaktualnienia, nowe grywalne kraje i inne nowości ze światowej sceny.
Talenty do Football Managera Znajdziesz u nas setki nazwisk wonderkidów. Sprawdź je wszystkie!
Polska baza danych - dyskusja Masz uwagi do jakości wykonania Ekstraklasy lub 1. ligi? Napisz tutaj!
Copyright © 2002-2024 by FM Revolution
[x]Informujemy, że ta strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką plików cookies. W każdym czasie możesz określić w swojej przeglądarce warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies.