Strona

Porady taktyczne

Letkinio Partyzant

Grupa: Użytkownik
Poziom ostrzeżeń: 0
0
23.01.2012 19:18    #341
witam zapewne było to już gdzieś na cmrev jednak nie mogę znaleźć jednoznacznych odpowiedzi na moje pytania.

Gram w FM'a 2007 i zawsze w sumie olewałem taktykę, ale jakoś dawałem radę ponieważ grałem dobrymi zespołami(np. Chelsea), jednak teraz mam zamiar zacząć bardziej ambitnie i po pierwsze umiejętnie ustawiać taktykę, widzieć czego brakuje, jakie formacje trzeba wzmocnić itp.

1. Gdy zaczynamy przygodę z klubem wpierw zaglądamy do składu i patrzymy jakich to kopaczy mamy, a później ... no właśnie co później, ja od razu przechodziłem do ustawienia taktyki, jeżeli miałem dobrego DP to starałem się tak ustawić aby ten DP miał miejsce na boisku, lub po prostu ustawiałem go na środku z zadaniami defensywnymi itp itd. Jak radzicie zaczynać ustawienie taktyki by w następnych meczach wprowadzać tylko lekkie korekty, a nie okazuje się ze w meczach towarzyskich wygrywasz 4;0 z lepszymi klubami, a w lidze dostaje bęcki od każdego?

2. Jak to jest z analizą przeciwnika? Co mecz mam zmieniać ustawienia w zależności od ustawienia przeciwnika?

3. Bardzo prosiłbym o jakieś dosyć przydatne porady, typu że dobrze jest mieć opanowaną strefę środka boiska bo zazwyczaj tam jest najwięcej walki.

4. Jak jest z tym rozgrywającym i odgrywającym, opłaca się ich używać jeżeli tak to w jakich ustawieniach.

Z góry dziękuje i pozdrawiam :)

Valdi91 Młody aktywista

0
23.01.2012 20:26    #342
[quote=Letkinio]witam zapewne było to już gdzieś na cmrev jednak nie mogę znaleźć jednoznacznych odpowiedzi na moje pytania.

Gram w FM'a 2007 i zawsze w sumie olewałem taktykę, ale jakoś dawałem radę ponieważ grałem dobrymi zespołami(np. Chelsea), jednak teraz mam zamiar zacząć bardziej ambitnie i po pierwsze umiejętnie ustawiać taktykę, widzieć czego brakuje, jakie formacje trzeba wzmocnić itp.

1. Gdy zaczynamy przygodę z klubem wpierw zaglądamy do składu i patrzymy jakich to kopaczy mamy, a później ... no właśnie co później, ja od razu przechodziłem do ustawienia taktyki, jeżeli miałem dobrego DP to starałem się tak ustawić aby ten DP miał miejsce na boisku, lub po prostu ustawiałem go na środku z zadaniami defensywnymi itp itd. Jak radzicie zaczynać ustawienie taktyki by w następnych meczach wprowadzać tylko lekkie korekty, a nie okazuje się ze w meczach towarzyskich wygrywasz 4;0 z lepszymi klubami, a w lidze dostaje bęcki od każdego?

2. Jak to jest z analizą przeciwnika? Co mecz mam zmieniać ustawienia w zależności od ustawienia przeciwnika?

3. Bardzo prosiłbym o jakieś dosyć przydatne porady, typu że dobrze jest mieć opanowaną strefę środka boiska bo zazwyczaj tam jest najwięcej walki.

4. Jak jest z tym rozgrywającym i odgrywającym, opłaca się ich używać jeżeli tak to w jakich ustawieniach.

Z góry dziękuje i pozdrawiam :)[/quote]

Nie ma recepty, która zadziała w każdym klubie. Są taktyki pod mocniejsze i słabsze zespoły. Pościągaj sobie kilka taktyk z dobrą oceną i na ich podstawie spróbuj stworzyć własną. O ile dobrze pamiętam w FM 07 niezdrowo dla drużyny jest co mecz zmieniać ustawienie, więc zbyt mocna rotacja taktyką raczej odpada. Ja zawsze mam przygotowane 3 taktyki - ofensywną, którą gram u siebie i na wyjazdach ze słabszymi zespołami, kontrę, którą wykorzystuję na wyjazdach przeciw mocniejszym zespołom, oraz skrajnie defensywną taktykę na ostatnie minuty ważnych meczów, w których mam nieoczekiwanie dobry wynik a przeciwnik cały czas mnie ciśnie. Dobierasz taktykę w zależności od klasy rywala, indywidualnymi poleceniami wyłączasz z gry groźniejszych piłkarzy rywali, lecz to też trzeba z głową, bo jak dasz intensywny pressing na Ronaldo to kiedy dostanie on piłkę 2-3 Twoich obrońców do niego podejdzie, on ich skręci jak makaron i stworzy sobie lub partnerowi dobrą okazję do wklepania Ci gola. Co do statystyk to bym się nie sugerował takim czymś jak posiadanie piłki itd. Ja mam mniejszy % posiadania od rywala w każdym jednym meczu i wygrywam. Lecz bardzo rzadko na zakończenie sezonu mam w drużynie króla strzelców, u mnie raczej więcej piłkarzy ma po kilkanaście bramek, a nie jeden 30 a reszta po 2. Opanowanie środka pola również jest ważne, ponieważ jak zostawisz rywalom zbyt dużo miejsca to lecą prostopadłe podania na skrzydła, a stamtąd już w pole karne, więc z własnego doświadczenia mogę polecić Ci jak najszybsze przerywanie akcji przeciwnika, najlepiej tuż za linią środkową boiska. No i to, co napisałeś - ustaw taktykę tak, by wykorzystać pozycje i zalety swoich grajków. Weź pod uwagę to, że jak Ci jeden dostanie kontuzji, żebyś się nie obudził, że nie masz nikogo innego na tą pozycję.

Letkinio Partyzant

0
24.01.2012 12:31    #343
Wielkie dzięki, nawet jeżeli to nic nie da co powiedziałeś to dziękuje za to że chociaż się postarałeś, spróbuje na pewno zobaczymy co z tego wyjdzie :)

pawlik010 Partyzant

0
29.01.2012 15:20    #344
co zrobić ja moi zawodnicy czesto zdobywaja żółte kartki

Valdi91 Młody aktywista

0
29.01.2012 17:04    #345
Zobacz jak masz ustawiony odbiór piłki. Jeśli agresywny to masz odpowiedź. Jeśli masz domyślny, to powiem Ci tyle, że u mnie na domyślnym również są mecze, gdzie pół składu kończy mecz z żółtą kartką na koncie, i są takie, gdzie wszyscy kończą bez kartki.

_Kasjan Partyzant

0
01.02.2012 16:11    #346
Witam. Panowie , zwracam się do Was oto z taką prośbą.
Chciałbym , abyście podsunęli mi jakiś pomysł lub nawet rozwiązanie , co do skutecznej gry w defensywie , bo mam z tym nie lada problem. ( Mowa o Football Managerze numer 12 :) )

Gram pierwszy sezon drużyną Southampton. Po 19 spotkaniach jestem leaderem z ilością 41 punktów , moim celem miała być górna połowa tabeli , no ale jak widać można lepiej. Tylko , że ... w tych 19 spotkaniach straciłem już , aż 32 bramki .. no nie ma czym się chwalić. Praktycznie w każdym meczy tracę minimum 2 bramki ... zagrałem 19 meczy a może 2 zakończyłem z czystym kontem. No na leadera tak nie przystało zdecydowanie ...

Mecz w którym rywal oddał 3 celne strzały potrafiłem przegrać 0:4 na własnym stadionie ... tak .. 3 celne strzały a straciłem 4 bramki ...

Jeżeli ktoś by zaproponował jakieś swoje porady taktyczne , byłbym niezmiernie wdzięczny , każda wskazówka jest cenna :P

aha .. no i moja defensywa wygląda następująco ...

Bramkarze : Kelvin Davis , Bartosz Białkowski
Prawi obrońcy : Frazer Richardson , Stephen Kelly ( transfer z Fulham )
Środkowi obrońcy : Jose Fonte , Aaron Martin , Jos Hooiveld , Christian Bassila ( wolny transfer )
Lewi obrońcy : Dan Harding , Danny Fox ...

Dodam również , że do tej pory grałem ustawieniem 4-5-1 z nastawieniem na Ofensywę , mimo to myślę , że tracę tych bramek za dużo ..

Z góry Dziękuję . :)

// Edytowano 1 raz, ostatni raz 01.02.2012 o godz. 16:13

Cutter Partyzant

0
01.02.2012 17:02    #347
@_Kasjan

Masz słabych bramkarzy, może inaczej- nie słabych, a dosyć przeciętnych i niczym nie wyróżniających się. Spróbuj może Samira Ujkaniego, gra w Novarze, a jeżeli on Ci nie pasuje to poszukaj na Białorusi, tam możesz dostać solidnego bramkarza za małe pieniądze, a po sezonie kupisz jakiegoś wymiatacza do Premier League.

Każdy z Twoich środkowych obrońców ma słabą szybkość i przyśpieszenie, poszukaj na rynku transferowym jakiegoś obrońce właśnie z tymi dwoma atrybutami na wysokim poziomie, ok. 15-16 powinno starczyć aby obrońca dogonił praktycznie każdego szybkiego napastnika. Każ im grać długie piłki do napastników, może przez to, że Twoi obrońcy bawią się w swoim polu karnym zamiast wyprowadzać akcję, tracisz wiele bramek. Ogranicz im swobodę do minimum, zaniechaj pułapek ofsajdowych, możliwe, że Twoi obrońcy robią to tak nieudolnie, że każda prostopadła piłka posłana do napastnika drużyny przeciwnej kończy się bramką.

Bocznym obrońcom daj zadania wyłącznie defensywne, sądzę, że masz tak dobrych skrzydłowych, że powinni sobie dać radę bez bocznych obrońców, nie masz tam bardzo klasowych zawodników, więc to kolejny argument za tym, aby bocznym obrońcom dać im zadania tylko defensywne. To się też wiąże z tym, że skrzydłowi muszą trochę ciężej bawić się w defensywę.

W meczach wyjazdowych zamiast OPŚ daj defensywnego pomocnika, który będzie rozbijał ataki przeciwników jeszcze w zarodku, tu też przydałby Ci się jakiś klasowy gracz, przede wszystkim silny, wytrzymały z dobrym odbiorem.

Mam nadzieję, że pomogłem. : )

// Edytowano 1 raz, ostatni raz 01.02.2012 o godz. 17:03

_Kasjan Partyzant

0
02.02.2012 00:18    #348
Bardzo fajnie to wszystko ująłeś. Na pewno zastosuję się do Twoich porad. Dzięki Wielkie :)

edit. Hey , a czy wersji 12 da się wybrać polecenia dla jednego wybranego zawodnika ? Tak jak było to np. w 10 :) ??

// Edytowano 1 raz, ostatni raz 02.02.2012 o godz. 00:48

Cutter Partyzant

0
02.02.2012 13:43    #349
Tak, można dać indywidualne polecenia zawodnikom. Wchodzisz w zakładkę "taktyka", a następnie "polecenia dla piłkarzy".

_Kasjan Partyzant

0
02.02.2012 14:10    #350
No tak ... ale w ten sposób można jedynie wybrać rolę zawodnika na boisku.
Kluczowa w tym przypadku jest opcja w prawym górnym rogu
, Pokaż Instrukcje ' . Dzięki :)

Strona

Musisz się zalogować, aby dodać odpowiedź.

PRZEGLĄDAJĄ TEMAT

1 aktywny w tym 0 zarejestrowanych, 1 gość, 0 ukrytych

FM REVOLUTION - OFICJALNA STRONA SERII FOOTBALL MANAGER W POLSCE
Największa polska społeczność Ponad 70 tysięcy zarejestrowanych użytkowników nie może się mylić!
Polska Liga Update Plik dodający do Football Managera opcję gry w niższych ligach polskich!
FM Revolution Cut-Out Megapack Największy, w pełni dostępny zestaw zdjęć piłkarzy do Football Managera.
Aktualizacje i dodatki Uaktualnienia, nowe grywalne kraje i inne nowości ze światowej sceny.
Talenty do Football Managera Znajdziesz u nas setki nazwisk wonderkidów. Sprawdź je wszystkie!
Polska baza danych - dyskusja Masz uwagi do jakości wykonania Ekstraklasy lub 1. ligi? Napisz tutaj!
Copyright © 2002-2024 by FM Revolution