Strona

Porady taktyczne

giallorosso Partyzant

Grupa: Użytkownik
Poziom ostrzeżeń: 0
0
15.05.2012 23:52    #541
[quote="dexterus"]niech ktoś, kto wygrał mistrzostwo kraju mniej znanym klubem powie mi jak to zrobił :D chodzi mi o ten syndrom stycznia. dojechałem do nowego roku z chyba jedną albo dwoma porażkami. Teraz już jest grany piach albo gram z 18 drużyną u siebie, mam 20 strzałów przy ich 4 a mecz przegrywam.. Na prawdę nie wiem jak ich ogarnąć, denerwuje mnie to że tak dobrze idzie do stycznia a poźniej wszystko w dupe :D sama zmiana formacji chyba nagle wszystkiego cudownie nie odwróci. Czytałem też o tym całym wypaleniu zawodników i żeby dać pograć młodym. Więc proszę o poradę jakiegoś mistrza kraju :)[/quote]

Syndrom stycznia to mit ;)
Ustaw sobie na okres przerwy przygotowania przedmeczowe na WYSOKI, jeśli istnieje możliwość zagraj sobie sparing ze swoimi rezerwami lub U-20. Zazwyczaj przynosi to w moim przypadku pożądany efekt. Daleko nie muszę szukać - w aktualnie rozgrywanym sezonie, od początku stycznia zaliczyłem 7 zwycięstw z rzędu.
Niemniej zauważ pewną regularność podczas przeglądu historii terminarza. Zwyżki i zniżki formy zdarzają się w różnych momentach sezonów. Zazwyczaj po 5-6 udanych spotkaniach z rzędu nagle nadchodzi wtopa. I to jest moment decydujący.

Generalnie FM jest grą tak złożoną, że na regularność zwycięstw i formy zespołu wpływ ma całe MULTUM czynników. Od morale, kondycji, zbytniej pewności siebie, poprzez konferencje prasowe, rozmowy z grajkami, stosunki między menedżerami, kończąc na pogodzie i zwyczajnym pechu. Dopiero niedawno, po kilkudziesięciu sezonach gry zacząłem te wszystkie zależności zauważać i wiązać ze sobą.

// Edytowano 1 raz, ostatni raz 15.05.2012 o godz. 23:54

dexterus Partyzant

0
16.05.2012 00:33    #542
dzięki za odpowiedź ;)

a w czasie sezonu obciążenie treningowe na jakim poziomie najlepiej trzymać?
i kolejne pytanko: zauważyłem że mój bramkarz się trochę źle ustawia w bramce, jakoś dużo miejsca zostawia przy krótkim słupku (własnie wbil sobie piłkę do bramki po strzale na bliższy słupek). Czy trenowanie indywidualne przez niego "Ustawiania się" może to poprawić?

kaseta1 Partyzant

0
21.05.2012 20:37    #543
Mam problem. I to spory. Nagle przez kontuzje w reprezentacjach powołani zostali wszyscy moi 4 gracze zdolni grać na lewej obronie. I to nie na jeden sparing, ale na Puchar Narodów Afryki! Sytuacja wygląda tak: mam na ten moment 3 środkowych obrońców ( 1 z nich to także DM), jednego nominalnego prawego obrońcę i jednego pomocnika będącego w stanie zagrać na prawej obronie. Po dokładnej analizie przekonałem się, że nie ma możliwości wypożyczyć kogoś sensownego - lewi obrońcy na poziomie nie chcą zgodzić się na wypożyczenie, reszta jest zbyt słaba . Tak więc pozostaje mi gra trójką obrońców. Zrobiłem nawet nową taktykę, ale pozostają w niej wielkie dziury na bokach obrony. Próbowałem różnych ustawień i jak na razie nie udało mi się. Może komuś udało się rozwiązać ten sam problem i podzieliłby się swoim sposobem. Dużym problemem jest też fakt, iż nie posiadam prawych i lewych pomocników, sami ofensywnie nastawieni skrzydłowi. Jeśli ktoś miałby jakieś ogólne rady jak ustawić drużynę w systemie z 3 obrońcami to byłbym bardzo wdzięczny gdyby mi pomógł :) Chodzi o tylko 5 spotkań, ale bardzo ważnych spotkań. Aktualnie mam początek stycznia i przerwę zimową, więc z pomocą kilku sparingów nie będzie problemów z wprowadzeniem zupełnie nowej taktyki.

// Edytowano 1 raz, ostatni raz 21.05.2012 o godz. 20:38

magic10rm Partyzant

0
22.05.2012 08:18    #544
Nie ma to najmniejszego sensu aby przestawiac drużyne na nowy system na 5 meczy.
Na twoim miejscu wystawiłbym tego prawego obrońcę albo tego wszechstronnego pomocnika na lewą obronę. Zauważ że zmiana formacji wymaga czasu aby ją poznać, nie ma takiej drużyny która w 5 meczy (czyli około miesiąc) nauczy sie nowych założeń taktycznych. A nie masz w drużynie żadnych juniorów? Lepszy nieopierzony juniorzyna niż dziura na obu flankach i (prawdopodobnie) 10-15pkt w plecy. Rozważ to bo na prawdę gra trójka z tyłu to cholernie wielkie ryzyko, które po prostu moze ci sie nie opłacić.

Pyskaty Partyzant

0
26.05.2012 12:01    #545
Witam.
czy każdy z Was ma w każdym sezonie chociaż jeden kryzys ? Nie mówię tu o ludziach, którzy grają wielkimi klubami, a średniakami. W tamtym sezonie grając moim evertonem miałem słaby środek sezonu (jakieś 6 meczy z tylko jednym zwycięstwem reszta remisy i porażki). teraz grając tym samym Evertonem w 2-gim sezonie pod koniec właściwie sezonu. Zaczęło się od porażki z lokomotiv Moskwa u siebie 2-4.. Później porażka z Southampton w Pucharze Anglii 2-5, wygrana z Moskwą 2-1 i remisy odpowiednio z newcastle, Swensea, Southampton. jezu ludzie czy to jest możliwe by Mbaye Niang z 22 bramkami nagle się zablokował ? A w jego ślady poszli Fierro, Cahill, Jali, Davilla ( tak, wiem geniuszem on nie jest ). Nie wiem jak sobie z tym poradzić, bo formacje mam 3, nie wstawiam w każdym meczu takiej samej rzecz jasna. Instrukcje dot. rywali daje takie same jak wcześniej. Mam jeszcze van der Vaarta, ale on jest w rezerwach z powodu braku dyscypliny, więc jego proszę nie brać pod uwagę. Morale mamy w sumie niezłe prócz Baines'a (b. Niskie, Niskie). Proszę o pomoc ;).

Pyskaty Partyzant

0
26.05.2012 12:56    #546
P.S. Obrona gra jakby jej nie było. Daje się jechać jak psa.

hera Młody aktywista

0
26.05.2012 13:39    #547
Gram Sampdorią, do tej pory rozegrałem 3 pełne sezony i w każdym moją drużynę dopadał 1 kryzys. Zwykle jest tak jak piszesz, mniej więcej 6 meczów bez zwycięstwa, potem wszystko wraca do normy. Nie mogę na to dosłownie NIC poradzić. Napastnik zmierzający po króla strzelców nagle łapie życiową formę gdzie średnia wynosi 6.3. Nie ważne czy jest to Welbeck, Fierro czy Niang. KAŻDY przez te kilka meczów będzie grał piach. Na poprzednich patchach tego nie było, może w tym leży przyczyna.

Jacko Krzewiciel myśli rewolucyjnej

0
26.05.2012 14:02    #548
Może za szybko się rozpędzacie? Ja na przykład zaczynałem niemrawo. Grałem ładnie, ale punkty traciłem. Pierwszy sezon w Leeds. Ale zaczęli je zdobywać w końcu. Obecnie mam koniec lutego i ponad 20 punktów przewagi nad Southampton. Inna sprawa, że potrafili przegrać 4 mecze z rzędu, więc może ich dopadł kryzys, a nie mnie :D. Ale przyznam, że teraz nie mam tak genialnego stylu, mniej strzałów, ale wpadają do bramki, tak że zdobywam raczej 3 punkty. Gram obecnie dwoma taktykami. A Wy?
"Powinni zrobić tak... żeby było dobrze" - Nikodem Dyzma

Pyskaty Partyzant

0
26.05.2012 14:15    #549
Ja gram trzema w takiej kolejności, w której najczęściej je wybieram:
4-2-3-1
4 obrońców (standardowy ŚO i BWO (Hetinga, Jagielka, Baines, Romario) BWO - wsparcie
2 Środkowych opomocników (POP i CR (Zazwyczaj Rodwell, Barkley)) POP - obrona CN - Wsparcie
3 ofensywnych pomocników środkowych (Zazwyczaj Trochowski, Cahill, Jali) OP - Atak
1 napastnik (Cofnięty Napastnik, teraz Fierro, bo Niang nie umie strzelić bramki od 15 godzin) CN - wsparcie

4-3-2-1

4 obrońców (standardowy ŚO i BWO (Hetinga, Jagielka, Baines, Romario) BWO - wsparcie
3 środkowych pomocników (CR, POP, WR (zazwyczaj Jali, Rodwell, Cahill)) CR, WR - wsparcie POP - obrona
2 skrzydłowych (zazwyczaj Trochowski, Anichebe) S - wsparcie
1 napastnik (WN, teraz z powodu formy strzeleckiej Nianga, Fierro) WN - Atak

4-2-3-1

2 środkowych pomocników (POP, WR (zazwyczaj Rodwell, Barkley)) POP - Obrona, WR - wsparcie
1 Ofensywny pomocnik (K10 (Cahill)) K10 - Atak
2 skrzydłowych (Trochowski, Anichebe) S - Wsparcie
1 napastnik (Cofnięty napastnik Fierro) CN - atak

Myślę teraz nad taktyką z 2 napastnikami, ale jaką.. nie krzywdząc reszty ?

Jacko Krzewiciel myśli rewolucyjnej

0
26.05.2012 14:42    #550
Jak dla mnie masz marne skrzydła.
"Powinni zrobić tak... żeby było dobrze" - Nikodem Dyzma

Strona

Musisz się zalogować, aby dodać odpowiedź.

PRZEGLĄDAJĄ TEMAT

1 aktywny w tym 0 zarejestrowanych, 1 gość, 0 ukrytych

FM REVOLUTION - OFICJALNA STRONA SERII FOOTBALL MANAGER W POLSCE
Największa polska społeczność Ponad 70 tysięcy zarejestrowanych użytkowników nie może się mylić!
Polska Liga Update Plik dodający do Football Managera opcję gry w niższych ligach polskich!
FM Revolution Cut-Out Megapack Największy, w pełni dostępny zestaw zdjęć piłkarzy do Football Managera.
Aktualizacje i dodatki Uaktualnienia, nowe grywalne kraje i inne nowości ze światowej sceny.
Talenty do Football Managera Znajdziesz u nas setki nazwisk wonderkidów. Sprawdź je wszystkie!
Polska baza danych - dyskusja Masz uwagi do jakości wykonania Ekstraklasy lub 1. ligi? Napisz tutaj!
Copyright © 2002-2024 by FM Revolution