Potencjał

samir92 Żołnierz frontu ideologicznego

Grupa: Użytkownik
Poziom ostrzeżeń: 0
0
22.04.2011, 13:38    Pytanie
Witam!
Czy udało się komuś wytrenować zawodnika do pełni swojego potencjału? I mam tu na myśli młodego zawodnika, którego obecne umiejętności różnią się od potencjalnych o kilkadziesiąt punktów, a nie o kilka. Nie chodzi mi też o newgenów i regenów, bo nie od dziś wiadomo, że niektórzy rozwijają się jak szaleni. Jestem ciekaw ile da się wycisnąć ze słabego zawodnika, ale z ogromnym potencjałem w bardzo dobrym klubie z świetnymi trenerami i bazą treningową.
Darkness... for me is where I shine

Jacko Krzewiciel myśli rewolucyjnej

0
22.04.2011 14:17    #1
No wiadomo, że szansę na trafienie w wysokie PA jest ciężkie. Ale bez problemu da się osiągnąć takie -5 niższe niż przwidywane. Oczywiście ma na to wpływ wiele czynników. Ale zawodnicy z bardzo wysokim potencjałem, chodzi mi tutaj o grajków, co wiadomo od razu jakie mają PA. Na przykład Neymar, mają duże szansę na jego osiągnięcie. Poprzez odpowiednie wartości kluczowych atrybutów. Jednak już z takim Sanim Emmanuelem bywa różnie. Duży wpływ na tempo rozwoju mają atrybuty, owszem. Ale przy młodym grajku ogromną rolę odgrywają trenerzy i obiekty klubu, baza. Te sprawy. Sam byłem świadkiem jak młody Morata pięknie się rozwijał po transferze do Chelsea. Ale przede wszystkim trzeba otulić takiego zawodnika sweterkiem z bawełny, czyli cały czas obserwować, ukierynkowywać. Dawać mentora, atrybut do trenowania, pozycję, dawać szansę gry. Obserwować obkiety klubu do którego ew. chcemy go wypożyczyć. Bo jeśli zawodnik na ten przykład jeszcze się rozwija, to nie warto go dawać to klubu ze sąłbymi obiektami i sztabem. To mija się z celem. Owszem zdobędzie jakieś tam doświadczenie, ale tempo jego rozwoju się spowolni. Wzrośnie dopiero po powrocie do klubu. Jeżeli oczywiście obiekty którymi dysponujemy stoją na wysokim poziomie. Wtedy należy pamiętać, tempo wzrośnie. Ale przez pewien czas osłabło, więc w zasadzie parę pktów wypozyczając go do klubu niedpowiedniego własnie straciliśmy. Cięzko będzie takie coś odrobić. Więc, trzeba chuchać, dmuchać i sweterkiem otulać. Uważaj też na kontuzję, zwłaszcza kostki i więzadeł.

Użytkownik uznał post za pomocny

"Powinni zrobić tak... żeby było dobrze" - Nikodem Dyzma

0
22.04.2011 16:14    #2
No właśnie sęk w tym, że moi zawodnicy się rozwijają bardzo ładnie, ale jeszcze żaden mimo wieku ponad 22 lata nie doszedł do max. PA. Mam w Realu świetne obiekty i trenerów, a taki Neymar rozwinął się do CA = ok.167 i nie zanosi się na to by kiedykolwiek dobił do tych 181. Tak samo z Romario- kupiłem go ostatnio za małą kwotę i chcę zrobić z niego gwiazdę. Ale CA ma bardzo niskie, poniżej 100 przy PA = 179. I chcę wiedzieć czy ma szansę osiągnąć chociaż te 175. Ciekawi mnie kwestia PA, bo po prostu mimo najlepszych warunków do rozwoju jeszcze nikt w mojej drużynie nie osiągnął pełni swojego PA.

P.S. Obaj nie mieli żadnej dłuższej kontuzji i regularnie grają w zespole.

// Edytowano 1 raz, ostatni raz 22.04.2011 o godz. 16:15

Sidorf Partyzant

0
22.04.2011 18:09    #3
Może mają za niską determinacje?

dybciox Partyzant

0
22.04.2011 18:18    #4
Być może mają za niskie ukryte atrybuty. Przydzielałeś im mentorów?

0
22.04.2011 18:32    #5
Yyy... no ale kto powiedział, że zawodnik rozwija się do wieku 22 lat? To zależy od poszczególnego przypadku. Przecież zawodnik przez sezon nie może odrobić różnicy 50 punktów. Bez jaj. Czym wyższe PA, tym dłużej się rozwija. To chyba oczywiste?
Także zajmuje się Romario i chce zrobić z niego gwiazdę. Nie wiem jakie tam mu się wygenerowało PA. No zobaczymy.
Poza bazą i obiektami, trenerami, treningiem, CA i PA, ważnymi elementami są dwa atrybuty. Determinacja i pracowitość. Podobno determinacja jest ważniejsza.
Kolejnym aspektem jest losowość atrybutów. Zależy od zawodnika, raz ci się wygeneruje z determinacja 15, potem 8. Ale nie wszyscy mają losową. To sprawdzamy w edytorze, tak jak i kilka ukrytych atrybutów.
btw. Jaki to zespół?

// Edytowano 1 raz, ostatni raz 22.04.2011 o godz. 18:33

0
22.04.2011 19:12    #6
Cały czas i niezmiennie Real. Co do tego rozwijania się, determinacji i wieku, to pamiętaj, że każdemu zawodnikowi są przydzielane gwiazdki rozwoju- w skali od 1 do 5 określają szanse zawodnika na wzrost atrybutów liczone na podstawie wieku, determinacji, ambicji i profesjonalizmu. I dlatego się martwię, bo mimo dobrej psychiki moi zawodnicy nie dobijają do max. PA. Nie chodzi o to, że się nie rozwijają, tylko po prostu błyskawicznie odchodzą tak do 80%-90% PA i potem stop. I nie wiem czy jeszcze się rozwiną.

P.S. Mówisz, że nikt nie powiedział, iż zawodnik rozwija się tylko do 22 lat. Ale prawda jest taka, że gracz powyzej tego wieku bardzo rzadko ma wspomniane wyżej gwiazdki na poziomie wyższym niż 2,5, czyli bardzo niskim.

0
22.04.2011 20:59    #7
Jakie gwiazdki? Ja znam tylko te przydzielanie przez skautów, trenerów. Wiem też że mają status zmiennych. Naturalną rzeczą jest, że jest duże tempo rozwoju na starcie, bo jest pułap do którego muszą dojść. Z czasem tempo się zmniejsza, co warunkują aspekty wskazane przez Ciebie i wyżej.
Nie sugeruj się gwiazdkami. Czasem jest tak, że zawodnik gra dobrze bez atrybutów, potencjału... tak po prostu jest i już. A już na pewno nie sugeruj się sztabem. Sam miałem opcję gdzie przez skauta straciłem 38 mln euro. Bo powiedział, że ten obrońca wybitny nie będzie. A 4 lata później buliłem za niego 38 mln euro. Oczywiście, dość często mają rację. Ale jeśli chodzi o talenty to byłbym ostrożny. Zawodnik może grać dobrze z niczego, tak jak i talent może eksplodować. A z tezą że 22-latek się nie rozwija absolutnie się nie zgodzę. Zawodnicy zdobywając doświadczenie także się rozwijają. A te punkciki PA - to tylko liczby, a liczby i atrybuty nie grają... - mówiłeś, tempo rozwoju wysokie, a potem stają. No tak, i te brakujące ułamki podnoszą się właśnie poprzez doświadczenie, granie, wygrywanie, zdobywanie. Taki grajek jak Neymar nawet w wieku 26 lat potrafił mi się rozwinąć.
FM jest nieprzewidywalny, więc nie ma sensu kierowanie się liczbami. Liczy się jak zawodnik gra. Nie wiem jak inni, ale jeśli mam wątpliwości jakiego zawodnika sprowadzić i mam kilku do wyboru, to wiadomo. Zapytam skauta. Ale też obejrzę jakiś mecz z udziałem poszczególnych zawodników.
FM daje nam możliwości, które należy wykorzystać. A nie blokować to wszystko sobie gwiazdkami, liczbami. Powtarzam: to tylko dodatki.
Miej także na uwadzę, że taki Romario, gdy będzie u szczytu kariery, nie zostanie wielu takich zawodników. Owszem, są podobni, ale to już niugeny, albo podobni zawodnicy, ale drodzy. To że teraz się nie rozwija to nie znaczy, że potem sobie nie daje rady. Trzeba obserwować jak to wszystko wygląda z czasem. Nie można oczekiwać, że zawodnik w rok stanie się Messim obrony. Bo nie ma wielu zawodników niemal tak dobrych jak obecnie najlepsi w IRL, a także odwzorowani w taki sposób w FM-ie. eFeMowe talenty zawsze będą słabsze. Chyba, że jakieś niugeny, ale to już rozmowa na inny czas. Powodzenia. ;)

Użytkownik uznał post za pomocny

0
22.04.2011 21:29    #8
Ja naprawdę nie liczę na to, że zawodnik w rok się stanie Messim. Ale jeżeli ma potencjał 179 (Romario w mojej karierze), to chciałbym wiedzieć czy on kiedykolwiek dobije do tego poziomu. Jeśli ma z takim potencjałem dojść do 160, to dziękuję za takiego gracza, skoro na rynku są gracze, którzy już na starcie są dużo lepsi, a potrafią się jeszcze rozwinąć. Dlatego właśnie zadałem pytanie czy mam oczekiwać, że kiedyś Romario albo Neymar naprawdę osiągną te swoje 180 PA, czy też zatrzymają się na 160. Nie twierdzę też, że zawodnik po 22 roku życia się nie rozwija, ale po prostu nie dzieje się to tak szybko. Część graczy z mojego składu nadal nie ma pełnego PA, a od początku gry (3 sezony) nie zanotowali skoku ani jednego atrybutu. Już dawno straciłem nadzieję, że np. CR& osiągnie te swoje 195. Po prostu wiem, iż nic mu juz nie skoczy. I chciałbym wiedzieć gdzie jes granica- kiedy zawodnik się zatrzyma w rozwoju i czy jest w ogóle szansa, że dojdzie do maxa.

P.S. Gwiazdki, o których mówiłem przyznaje Genie Scout. Dawno nie używałem Genie, żeby sobie nie psuć zabawy i nie cheatować, dlatego nie wiem ile gwiazdek ma teraz np. Neymar, ale obstawiam, że między 2,5 i 3. Cris ma pewnie z 0,5 albo 1.

// Edytowano 1 raz, ostatni raz 22.04.2011 o godz. 21:29

0
22.04.2011 22:38    #9
Neymar się rozwinie. Z Romario bywa różnie. Zależy. Ale powinien się rozwinąć przy takiej bazie itd.
Co do Genie, nie stosuje go od dłuższego czasu, nawet w celu sprawdzenia po latach CA grajków. Bo miało szkodliwe działanie na zapisy gry. Ale kojarzę gwiazdki, kojarzę że było podawane w formie gwiazdek tempo rozwoju. Ale jest też coś takiego jak 'ratings'. Coś w stylu % prawdopodobieństwa osiągnięcia zakładanego potencjału. Spójrz więc i tam.

Musisz się zalogować, aby dodać odpowiedź.

PRZEGLĄDAJĄ TEMAT

1 aktywny w tym 0 zarejestrowanych, 1 gość, 0 ukrytych

FM REVOLUTION - OFICJALNA STRONA SERII FOOTBALL MANAGER W POLSCE
Największa polska społeczność Ponad 70 tysięcy zarejestrowanych użytkowników nie może się mylić!
Polska Liga Update Plik dodający do Football Managera opcję gry w niższych ligach polskich!
FM Revolution Cut-Out Megapack Największy, w pełni dostępny zestaw zdjęć piłkarzy do Football Managera.
Aktualizacje i dodatki Uaktualnienia, nowe grywalne kraje i inne nowości ze światowej sceny.
Talenty do Football Managera Znajdziesz u nas setki nazwisk wonderkidów. Sprawdź je wszystkie!
Polska baza danych - dyskusja Masz uwagi do jakości wykonania Ekstraklasy lub 1. ligi? Napisz tutaj!
Copyright © 2002-2025 by FM Revolution
[x]Informujemy, że ta strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką plików cookies. W każdym czasie możesz określić w swojej przeglądarce warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies.