Pozycje piłkarzy - sprzeczności.

chinczol Młody aktywista

Grupa: Użytkownik
Poziom ostrzeżeń: 0
0
19.08.2011, 21:01    Pytanie
Witam. Z ciekawości zainstalowałem sobie narzędzie szatana zwane Genie Scout aby zobaczyć umiejetności obecne i potencjalne moich grajków. I przed moimi oczyma pojawiły sie dziwne informacje, mianowicie. Taki Ozil ( u mnie ma 25 lat gdyż skonczyłem własnie 4 sezon ) osiągnął juz swoje maksymalne PA czyli bodajże 181, jak wiadomo jest on typowym OPŚ (choc jego wykończenie akcji pozostawia wiele do życzenia gdyż jest na poziomie 11) w FM 11 w raporcie, mój asystent potwierdza że Ozil najlepiej sprawdza się jako OPŚ, i tym większe było moje zdziwienie gdy w Genie Scout jest napisane że Mesut najlepiej gra jako lewy ofensywny pomocnik i jest wg tego raportu najlepszym zawodnikiem na swojej pozycji na świecie. Moja reakcja była tylko jedna - WTF? Owszem czasem przesuwałem go na lewego schodzącego napastnika ale tylko w końcówkach spotkań gdy np zmieniałem zmeczonego Di Marie, i nigdy tak naprawde nie zwracałem uwagi na to jak sobie radzi na lewym skrzydle. Porównując Ozila z Di Marią w kontekście samego CA oraz PA to Di Maryśka prezętuje się kiepsko obok swojego kolegi z zespoły gdyż ma on aktualnie CA 165 oraz PA 171, przy 181 CA Ozila. Podobnie sprawa ma sie z wieloma innymi grajkami, gdzie wg Genie grają lepiej na innych pozycjach niż jest to zapisane w raportach z samej gry. Np Neymar, niby środkowy napadzior a wg Genie gra najlepiej na lewym skrzydle (tutaj akurat moge sie zgodzić bo on lepiej pasuje właśnie na schodzącego bocznego napastnika niż na typowego napadziora) Z czego wynikają te sprzeczności i kto nas wprowadza w błąd, FM czy Genie? Wracając do Ozila, to jeśli mieliście go w składzie to gdzie go ustawialiście, szczególnie pytanie kieruje do tych którzy prowadzili Real, i jego porównanie do Di Marii. Bo teraz sie właśnie okazuje że mam przesyt na lewej stronie: DI Maria, Griezmann, Contreao, noi do tego dochodzi Ozil i Neymar który coraz częsciej u mnie grywa na lewej stronie. Ktoś niestety bd musiał opuścic klub..

//Edytowano 1 raz, ostatni raz 19.08.2011, 21:02

Mar1992 Przodownik pracy

0
19.08.2011 21:21    #1
Genie Scout ustala najlepszą pozycję na podstawie atrybutów, a nie pozycji.

samir92 Żołnierz frontu ideologicznego

0
19.08.2011 21:57    #2
Bo pozycje w FMie są w w większości takie jak w rzeczywistości (Oezil Jest w Realu właśnie OPŚ), a Genie liczy procentową przydatność gracza na podstawie atrybutów (zobacz przyspieszenie, szybkość, dośrodkowania, podania, błyskotliwość Oezila, to zrozumiesz dlaczego jest świetnym lewym skrzydłowym)
.[quote=chinczol]Wracając do Ozila, to jeśli mieliście go w składzie to gdzie go ustawialiście, szczególnie pytanie kieruje do tych którzy prowadzili Real, i jego porównanie do Di Marii. Bo teraz sie właśnie okazuje że mam przesyt na lewej stronie: DI Maria, Griezmann, Contreao, noi do tego dochodzi Ozil i Neymar który coraz częsciej u mnie grywa na lewej stronie. Ktoś niestety bd musiał opuścic klub.. [/quote]
Przesuń Oezila na lewą, Di Marię na prawo, żeby schodził na lepszą nogę. Coentrao możesz przesunąć na lewą obronę, a Neymar może grać zamiennie z Oezilem, na lewej.

Poza tym, mimo że Oezil jest LEPSZYM skrzdłowym, to w środku też spisuje się genialnie, więc nie ma powodu go gdziekolwiek przesuwać. U mnie Oezil występował najpierw na lewej z powodu braków kadrowych, ale potem gdy kupiłem Alexisa i Jovetica, grał na swojej nominalnej pozycji i byłem z niego bardzo zadowolony.
Darkness... for me is where I shine

chinczol Młody aktywista

0
19.08.2011 22:00    #3
Rzeczywiscie, teraz patrząc na kluczowe atrybuty schodzącego napastnika to Ozil jest o wiele lepszy od Di Marii na tej właśnie pozycji. Tylko teraz pytanie, czy patrząc jedynie na atrybuty Ozil bd lepszy od Maryśki na tej pozycji, czy istnieje takie coś jak wbudowane przez SI przeznaczenie i umięjetność danego piłkarza do grywania na swojej nominalnej pozycji. Bo jeśli idąc tropem samych atrybutów to rzeczywiście Ozil wychodzi na najlepszego lewego skrzydłowego w FM 11, co stawia nas przeświadczeniu że SI lekko przeinacza rzeczywistość, gdyż jak wiadomo Ozil jest typowym OŚP, oczywiście czasem grywał w Realu na skrzydle, jednak wiadomo Ozil jest jednym z najlepszych, a wg mnie w przyszłości bedzie najlepszym OŚP na świecie, i The Special One słusznie postepuje robiąc z niego swojego podstawowego grajka, gdyż Kaka to juz nie ten Kaka z Milanu.

chinczol Młody aktywista

0
19.08.2011 22:15    #4
@samir92
fajnie że nie tylko ja jestem kibicem Realu na tym forum:) i wielkie dzieki że zawsze odpowiadasz na moje pytania:] Kibicem Realu jestem od wielu lat, lecz w FM gram od jakiegos miesiąca i jeszcze zupełnie wszystkiego nie ogarniam, mimo iż gra idzie mi bardzo dobrze:) Co do samego tematu. Tak, Ozil jest zacnym plejerem w rzeczywistości jak i w grze, w rzeczywistości bardzo go lubie, jednak w grze wkurza mnie jego bardzo niska determinacja, oraz to że jak ustalam premie za zwycięstwa w rozgrywkach to Ozilek cały sezon jest zadowolony że otrzyma duży hajs - sprzedwaczyk, dodając do tego że w ulubionych klubach ma barse, nie darze go zbytnią sympatia w FM11, ale to tylko tak na marginesie, bo graczem jest wybitnym, choć jego wykończenie akcji na poziomie 11 troche mu uwłaszcza. Kwestia skrzydeł, to jedno jest dożywotnio zajęte przez CR7 :) a na jego zmiane udało mi sie wyciągnąć Sancheza z City. Mam teraz okienko przed 5 sezonem, więc przetestuje plejerów na lewe skrzydło.

Musisz się zalogować, aby dodać odpowiedź.

PRZEGLĄDAJĄ TEMAT

1 aktywny w tym 0 zarejestrowanych, 1 gość, 0 ukrytych

FM REVOLUTION - OFICJALNA STRONA SERII FOOTBALL MANAGER W POLSCE
Największa polska społeczność Ponad 70 tysięcy zarejestrowanych użytkowników nie może się mylić!
Polska Liga Update Plik dodający do Football Managera opcję gry w niższych ligach polskich!
FM Revolution Cut-Out Megapack Największy, w pełni dostępny zestaw zdjęć piłkarzy do Football Managera.
Aktualizacje i dodatki Uaktualnienia, nowe grywalne kraje i inne nowości ze światowej sceny.
Talenty do Football Managera Znajdziesz u nas setki nazwisk wonderkidów. Sprawdź je wszystkie!
Polska baza danych - dyskusja Masz uwagi do jakości wykonania Ekstraklasy lub 1. ligi? Napisz tutaj!
Copyright © 2002-2024 by FM Revolution
[x]Informujemy, że ta strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką plików cookies. W każdym czasie możesz określić w swojej przeglądarce warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies.