Problem w grze na wyjeździe

GBale Partyzant

Grupa: Użytkownik
Poziom ostrzeżeń: 0
0
11.09.2013, 20:39    #1
Witam Panowie, po krótce...

Gram chyba 12sezon. 8 sezonow grałem Lechem Poznań, pare tytułów mistrzowskich, najdalej wyjscie z grupy w LE.
Poszedłem do Realu Sociedad - liga hiszpanska. Zespol zajmowal miejsce spadkowe, wyciagnalem ich na 11.
Gram nimi 3 sezon, porobilem pare wzmocnien no i mam problem. Na poczatku zespol gra w miare... pozniej przychodzi dolek i nie potrafie z niego wyjsc. Potrafie zagrzac na poczatku miejsce w pierwszej 6tce, pozniej spadam na miejsca 13-10. Moja pieta achillesowa to gra na wyjeździe, bardzo duzo trace tam punktów.
Prosze Was o rady, bo juz mnie zaczyna to draznic a nie chcialbym przerywac tej "kozackiej" gry :)
Przede wszystkim, na wyjazdach stosuje sztywny tryb gry, kontratak wiadomo, obrona: pasek na 1/4 od lewej strony (obrona lekko cofnieta, nie calkowicie), podania bezposrednie, pressing domyslny, trzymanie sie pozycji i brak swobody, krycie strefowe, szerokosc gry troche węzsza od normalnej - samego srodka na pasku. Co poradzicie ? gdzie moglbym pobawic sie ustawieniem by cos zaczac grac ?
Probowalem zmiany ustawien, jednak nie daja one za duzych efektow.. dociagne sezon i wtedy zrobie jakies gruntowne zmiany, ale kazda rada sie przyda.

2. Gram trybem skroconym, za duzo zajmuje wersja pelna.
Czy przed kazdym meczem warto zmieniac trening ? czyli ogolny i meczowy? czy lepiej zostawic dany trening na dluzszy czas ?
Przyklad. Ustawiony mam trening ogolny na ofensywe i meczowy na gre w ataku, przyjdzie mecz z Barca na wyjezdzie i nie jest wtedy moja gra w obronie zagrozona ?

pozdrawiam.

szkagar Partyzant

0
18.12.2013 18:23    #2
Również zacząłem grać Lechem Poznań i prowadzę zespół chyba 8 sezon. Mam na koncie nieprzerwane pasmo meczów bez porażki w lidze (ostatni sezon ukończyłem z wynikiem 29 meczów bez porażki i jeden remis, 79 bramek strzelonych i osiem straconych). Największym sukcesem było wygranie Ligi Mistrzów (wygrana 2:1 z Barceloną). Również nie lubię grać na wyjeździe, ale taka jest mechanika gry, w końcu mecze wyjazdowe są z reguły trudniejsze, grasz na obcym terenie. Niemniej ...

1. Posiadam trzy różne taktyki:
- Jedna defensywna, gra długimi podaniami, kontrataki. Koniecznie trzeba mieć mocnych i bramkostrzelnych napastników, którzy potrafią przejąć piłkę i wpakować ją do siatki. Ostatnio stosuję ustawienie 4-1-3-2 (defensywny pomocnik jako rygiel defensywy). Stosuję ją przeciwko naprawdę silnym przeciwnikom (głównie grającym 4-3-2-1 albo 4-2-3-1). Oczywiście dysponuję szybkimi i bardzo dobrymi technicznie piłkarzami, ale nawet jeśli takich nie masz, możesz zremisować albo szukać sukcesu w stałych fragmentach gry (przydatni obrońcy grający głową)
- standardowo gram 4-4-2, kontrola, krótkie podania (również na wyjazdach), ale w trakcie meczu modyfikuje taktykę, tak aby dopasować grę do warunków (np: zmieniam na ofensywa, długie podania)
- ostatnia taktyka jest modyfikacją ustawienia 4-5-1 (jednego pomocnika przesuwam do przodu jako ofensywnego pomocnika) i w efekcie mam: 4 obrońców, 1 defensywny pomocnik, 1 pomocnik, 1 ofensywny pomocnik, 2 skrzydłowych i 1napastnik. Gram tak przeciwko defensywnie ustawionym zespołom (4 obrońców, 2defensywnych pomocników).
- Wszystkie taktyki są stałe i nie zmieniam ich w trakcie sezonu. Przed sezonem poświęcam 2-3 tygodnie treningi zgrania i na początku sezonu mam wszystkie taktyki opanowane prawie na max. Jedynie przed samym meczem stosuję drobne modyfikacje.
- polecenia z ławki wbrew temu co mówią niektórzy maja duże znaczenie. Jeśli przeciwnik ma głęboką defensywę gram szeroko, atakuję skrzydłami, ponieważ mam doskonałych skrzydłowych. Moi napastnicy są w stanie wbiec z piłką w pole karne i strzelić bramki. Dużo bramek strzelam z rogów albo bezpośrednio z wolnych.
2. Treningi - zazwyczaj w trakcie sezonu kilka tygodni trenuję konkretne ustawienia - panowanie nad piłką, ofensywa, defensywa itp. Przed meczami trenuję głównie stałe fragmenty gry - co kilka meczy zmieniam z ofensywnych na defensywne.
3. Krycie - środkowi obrońcy niech kryją jeden na jeden a boczni obrońcy strefowo. Jeśli przeciwnik ma dobrego napastnika daj mu "plaster" w postaci konkretnego obrońcy albo nawet obrońcy i defensywnego pomocnika.
4. Trenerzy - wiele osób zaniedbuje tego elementu, ale są dość istotni. Szukaj, kupuj dobrych trenerów. Inwestuj w bazę treningową. Dzięki nim będziesz szkolił zawodników na wyższym poziomie. Popatrz czy nie masz za mało trenerów. Na każdy rodzaj treningu mam dwóch trenerów.
5. Transfery - szukaj i nie bój się kupować dobrych albo bardzo obiecujących zawodników. Jeśli trzeba przepłacaj, bo warto.

Czy moje podejście skutkuje? Wydaje mi się, że 7 tytułów Mistrza Polski z rzędu, Zwycięstwo w Lidze Europy (w 3 roku prowadzenia zespołu) , Zwycięstwo w Lidze Mistrzów i Superpuchar Europy (w tym dwa finały Ligi Mistrzów) mówią same za siebie. Moi zawodnicy są na liście życzeń największych klubów europejskich.

Mam nadzieję, że moje szybkie rady coś ci pomogły. Znajdź swoje ustawienia zespołu i wygrywaj :) Jeśli będziesz miał pytania pisz na priv.

molacz Partyzant

0
19.12.2013 16:04    #3
Zadam pytanie może głupie, jak ustawić krycie strefowe bocznym ? W 12 pamiętam taką opcję w 13 nie grałem a w 14 wracam i tego nie widzę.

Musisz się zalogować, aby dodać odpowiedź.

PRZEGLĄDAJĄ TEMAT

1 aktywny w tym 0 zarejestrowanych, 1 gość, 0 ukrytych

FM REVOLUTION - OFICJALNA STRONA SERII FOOTBALL MANAGER W POLSCE
Największa polska społeczność Ponad 70 tysięcy zarejestrowanych użytkowników nie może się mylić!
Polska Liga Update Plik dodający do Football Managera opcję gry w niższych ligach polskich!
FM Revolution Cut-Out Megapack Największy, w pełni dostępny zestaw zdjęć piłkarzy do Football Managera.
Aktualizacje i dodatki Uaktualnienia, nowe grywalne kraje i inne nowości ze światowej sceny.
Talenty do Football Managera Znajdziesz u nas setki nazwisk wonderkidów. Sprawdź je wszystkie!
Polska baza danych - dyskusja Masz uwagi do jakości wykonania Ekstraklasy lub 1. ligi? Napisz tutaj!
Copyright © 2002-2024 by FM Revolution