problem z końcówkami

marekkk88 Partyzant

Grupa: Użytkownik
Poziom ostrzeżeń: 0
0
13.01.2009, 09:09    Pytanie
Gram ŁKS mam teraz 2 sezon. Ale problem pojawił się w rundzie rewanżowej pierwszego sezonu. Otóż chodzi o to, że moja drużynka fajnie gra, a w pewnym momencie to jest jakoś koło 80 minuty, całkowicie oddają pole przeciwnikowi i nie ważne jaki ten przeciwnik by był. Używam treningu Tuga. W przerwie rozgrywam zawsze ponad 10 sparingów. Z tym, że każdy zawodnik gra połowę w jednym meczu. Co ciekawe w sparingach drużyna potrafi zremisować z Herthą(wystawili w miarę mocny skład) czy z innymi tego typu drużynami, a w lidze przegrywam 4:1 z Chorzowem. Kondycja w końcówkach nie spada im poniżej 80 więc to chyba nie jest problem przygotowania. Macie jakieś sugestie co może być nie tak??

klim1981 Żołnierz frontu ideologicznego

0
13.01.2009 09:21    #1
Po prostu od około 70min przeciwnik zaczyna cisnąć niemiłosiernie próbując za wszelką cenę przechylić wynik na swoją korzyść :) Proponuje dokładnie obserwować ustawienie taktyczne przeciwnika a na pewno zauważysz różnice. Co do Twojego ustawienia proponuje cofnąć linieje obrony, zamknąć boczne korytarze (niech boczni obrońcy nie włączają się do akcji za często), ustawić częstszą grę na czas, ustawić grę na kontr atak i zmienić ustawienie na lekko defensywne, podania na krótkie, o ścisłym kryciu kluczowych zawodników przeciwnika chyba nie muszę mówić ? :PP Jeśli grasz na rozgrywającego, lub odgrywającego warto również odznaczyć te opcje.

Sytuacja opisana prze zemnie w monecie kiedy prowadzisz i próbujesz utrzymać wynik. Pamiętaj również że nie możesz atakować non-stop przez cały mecz. Zmiany tępa rozgrywania akcji dobrze wpływają na grę Twojego zespołu.

Edit. Tempo rozgrywania na granicy norma/powolne.

// Edytowano 2 razy, ostatni raz 13.01.2009 o godz. 09:26

marekkk88 Partyzant

0
13.01.2009 10:22    #2
mam cofniętą linie obrony bo moi środkowi obrońcy do sprinterów nie należą, boczni obrońcy nie włączają się do akcji, gra na czas w 80 minucie jak wygrywam 1:0 to na maksa, podania mam caly czas na krótkie. Co ciekawe ścisłe krycie zawsze działa w ten sposób, że ten kryty zawodnik strzela po 2 bramki w meczu bedąc zupełnie nie pilnowany. Najprawdopodobniej dlatego, że mam wolnych obrońców i poprostu nie dają rady. Oczywiście jak to w ŁKS-ie bywa o kasie na transfery nie ma co marzyć, a dobrych obrońców bez kontraktu jest nie wielu

0
13.01.2009 10:40    #3
[quote=marekkk88]mam cofniętą linie obrony bo moi środkowi obrońcy do sprinterów nie należą, boczni obrońcy nie włączają się do akcji, gra na czas w 80 minucie jak wygrywam 1:0 to na maksa, podania mam caly czas na krótkie. Co ciekawe ścisłe krycie zawsze działa w ten sposób, że ten kryty zawodnik strzela po 2 bramki w meczu bedąc zupełnie nie pilnowany. Najprawdopodobniej dlatego, że mam wolnych obrońców i poprostu nie dają rady. Oczywiście jak to w ŁKS-ie bywa o kasie na transfery nie ma co marzyć, a dobrych obrońców bez kontraktu jest nie wielu[/quote]

Hem zapytam może z innej beczki bo zastanowiła mnie opisana sytuacja z ścisłym kryciem ... wszystkie łatki masz zainstalowane.

A wracając do taktyki skoro odpada przetrzymanie piłki w obronie, to naturalnym wydaje się spróbować maksymalnie szybko odbierać piłkę przeciwnikowi i utrzymywać się przy niej w ataku pozycyjnym, czyli o ile kondycja piłkarzy na to pozwala spróbuj założyć pressing na te ostatnie kilka minut. Innymi sposobami może być zagęszczenie środka boiska, ale to już zależy od przeciwnika. Jeśli żaden sposób nie pomaga pozostaje na chwilę obecną, jaką opisałeś murowanie bramki wszelkimi sposobami, a później nie pozostaje nic innego jak wykazać się na rynku transferowym.

fpskora Partyzant

0
13.01.2009 10:56    #4
[
Hem zapytam może z innej beczki bo zastanowiła mnie opisana sytuacja z ścisłym kryciem ... wszystkie łatki masz zainstalowane.

A wracając do taktyki skoro odpada przetrzymanie piłki w obronie, to naturalnym wydaje się spróbować maksymalnie szybko odbierać piłkę przeciwnikowi i utrzymywać się przy niej w ataku pozycyjnym, czyli o ile kondycja piłkarzy na to pozwala spróbuj założyć pressing na te ostatnie kilka minut. Innymi sposobami może być zagęszczenie środka boiska, ale to już zależy od przeciwnika. Jeśli żaden sposób nie pomaga pozostaje na chwilę obecną, jaką opisałeś murowanie bramki wszelkimi sposobami, a później nie pozostaje nic innego jak wykazać się na rynku transferowym.[/quote2]

Oj, widzę że nie bardzo radzimy sobie ze stosowaniem ścisłego krycia... Otoż opcja ta nie jest i nigdy nie będzie lekiem na całe zło, zwłaszcza w słabych drużynach. Do stosowania tego polecenia potrzebni są zawodnicy o bardzo wysokich wspołczynnikach krycia, przewidywania i ustawiania, także decyzji, a dobrze by byli szybcy. Po drugie, im lepszy zawodnik ściśle kryty, tym słabsze efekty, zwłaszcza gdy stosujemy je cały mecz. Dlatego, że zawodnik taki potrafi uwolnić się na kilku metrach spod opieki ściśle kryjącego plastra (jeśli ma większe przyspieszenie to jest właściwie nie do zatrzymania). Dlatego ja ścisłe krycie stosuję tylko jako polecenie indywidualne, po uprzednim porownaniu atrybutow i nigdy u środkowych obrońcow!

Co się zaś tyczy problemu z końcowką. Rzeczywiście, raczej nie chodzi o kondycję (pamiętajmy, że przeciwnikowi też spada). Niestety, faktem jest, iż silnik nowego FMa wyjątkowo lubi serwować nam bramki w końcowkach i to zazwyczaj przeciwko nam. Ale ja znalazłem sposob, ktory narazie daje radę (aktualnie gram Leeds Utd, więc kadrowo nie rewelacja ale i nie szajs) - mam specjalną taktykę opartą na Regule Dwojki, gdzie piłkarze grają krotką piłkę, w normalnym tempie przy grze na czas na samym środku. Linia obrony umiarkowanie cofnięta, dla piłkarzy ofensywnych (napastnik i skrzydłowi) gra z piłką częsta. Sproboj. Może ŁKS też chwyci :)

Pozdrawiam

0
13.01.2009 11:21    #5
fpskora - primo nie wiem czy zauważyłeś dyskusja dotyczy wersji `08.
Secundo - przyśpieszenie zawodnika przy cofniętej obronie i ścisłym kryciu i zagęszczonym środku pola zda się psu na budę ! No chyba że jest to przeciwnik dysponuje napastnikami pokroju np. Eto ... ale ja takowych w LP nie dostrzegam... a szkoda :P Aby sforsować tak ustawioną obronę przydatny jest moim zdaniem napastnik/czołg - silny, z dobrą głową, i zastawianiem piłki - a takowych drewniaków w LP nie brakuje.

Edit.

Mam dziwnego zwida że mylisz dwa pojęcia ścisłego krycia i krycia 1 x 1 co są dwie absolutnie różne rzeczy.

1 x 1 - chyba nie wymaga wyjaśnień, plaster krycie na raz.

Ścisłe krycie - inaczej krok w krok, krycie strefą, gdzie każdy obrońca odpowiada za krycie przeciwnika gdy ten znajduje się w jego strefie obronnej. Co nie wyklucza np podwojenia lub potrojenia krycia.

Podsumowując w słowach kliku :P Zupełnie Się Z Tobą Nie Zgadzam.

// Edytowano 3 razy, ostatni raz 13.01.2009 o godz. 11:40

fpskora Partyzant

0
13.01.2009 11:40    #6
klim1981

ja z Tobą chyba jeszcze bardziej!

Powodzenia w rozgrywce :)

0
13.01.2009 12:29    #7
[quote=fpskora]klim1981

ja z Tobą chyba jeszcze bardziej!

Powodzenia w rozgrywce :)[/quote]

Również pozdrawiam i życzę wielu sukcesów:)

ps. Ze względu na nasze odmienne poglądy ciekawie było by je skonfrontować w rozgrywce :P

Musisz się zalogować, aby dodać odpowiedź.

PRZEGLĄDAJĄ TEMAT

1 aktywny w tym 0 zarejestrowanych, 1 gość, 0 ukrytych

FM REVOLUTION - OFICJALNA STRONA SERII FOOTBALL MANAGER W POLSCE
Największa polska społeczność Ponad 70 tysięcy zarejestrowanych użytkowników nie może się mylić!
Polska Liga Update Plik dodający do Football Managera opcję gry w niższych ligach polskich!
FM Revolution Cut-Out Megapack Największy, w pełni dostępny zestaw zdjęć piłkarzy do Football Managera.
Aktualizacje i dodatki Uaktualnienia, nowe grywalne kraje i inne nowości ze światowej sceny.
Talenty do Football Managera Znajdziesz u nas setki nazwisk wonderkidów. Sprawdź je wszystkie!
Polska baza danych - dyskusja Masz uwagi do jakości wykonania Ekstraklasy lub 1. ligi? Napisz tutaj!
Copyright © 2002-2024 by FM Revolution
[x]Informujemy, że ta strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką plików cookies. W każdym czasie możesz określić w swojej przeglądarce warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies.