Problem. Spowolnione rozgrywanie meczu i otwierania zakładek

kamaz333 Partyzant

Grupa: Użytkownik
Poziom ostrzeżeń: 0
0
05.07.2010, 23:05    Pytanie
Witam,
mam problem z zakładkami, najlepiej obrazuje to ponizszy filmik
http://www.youtu(...)IDdqNzkk
tzn. czy wy tez mieliscie problem z długim wczytywaniem zakladek, tyczy sie to wszystkich zakładek.
moze macie jakies sposoby aby zaradzic temu problemowi, bo to jest naprawde meczace czkac 10 sekund az sie zaladuje zakladka

Godman Żołnierz frontu ideologicznego

0
06.07.2010 10:21    #1
Nie znając szczegółów ciężko zdiagnozować. Może to być:

1) mało RAMu (lub pamięci wirtualnej)
2) słaby procesor
3) wolny dysk
4) mocno pofragmentowany dysk
5) dysk z błędami
6) mocno obciążony system

Ewentualne podpowiedzi:

1) kupić więcej, skorzystać z duala, jeśli jest na płycie głównej (zwiększyć w ustawieniach systemu do wartości 2 do 3 razy większej niż RAM)
2) kupić lepszy
3) kupić szybszy
4) przeprowadzić defragmentację (w narzędziach systemowych)
5) użyć programów sprawdzających dyski, ew. zainstalować grę na innym dysku. Przygotowywać się, że może być coraz gorzej.
6) wejść w Menedżera zadań, w zakładkę "Procesy" i poobserwować chwilę jaki program zajmuje najwięcej RAMu (użycie pamięci) i procesora (CPU). Programy mogą naprawdę nieźle dać w kość - u mnie w tej chwili - Winamp 65 mega, Skype 65 mega, Opera 254 mega, GG 126 mega. Jak ktoś ma 500 mega ramu to już ma zawiesinę :)
"Nie kłóć się z idiotą - sprowadzi cię do swojego poziomu i pokona doświadczeniem"

kamaz333 Partyzant

0
06.07.2010 11:18    #2
Komputer odpada bo jest naprawde wystarczający i zapewne starczy jeszcze na kilka nastepnych FM'ow
Procesor: Core 2 Duo E8400 3.00 GHz @ . (AC Freezer Xtreme)
Płyta główna: ASUS P5Q PRO
Pamięć: A-Data VITESTA 2x2GB Extreme Edition DDR2 800+MHz CL4 (4-4-4-12)
Karta graficzna: PALIT GF 9800GT, 512MB DDR3 (256bit), 600/1500/1800
HDD: Maxtor DiamondMax 22 500 GB (SATA II, 32MB cache, NCQ)
Zasilacz: Corsair zasilacz CMPSU-450VXEU 450W

1.Problem wystepuje tylko w FM2010, bo w fmach 07,08,09 nie było tergo problemu.
2.łatka 10.3
3. Obojetnie ile lig ustawie czy jedna czy 10 problem nadal istenieje

0
06.07.2010 11:29    #3
Komp rzeczywiście zacny. Jeżeli taka zawieszka pojawia się tylko w tym miejscu, i tylko w FM - to na 99% jest to źle skonstruowana aplikacja FM-a. Z tym nic nie zrobimy. Chyba, ze masz moc sprawczą, aby przekonać twórców gry do zmian, albo ujawnienia kodu źródłowego :)
"Nie kłóć się z idiotą - sprowadzi cię do swojego poziomu i pokona doświadczeniem"

kamaz333 Partyzant

0
06.07.2010 11:53    #4
filmik jest tylko poglądowy, problem wystepuje we wszystkich zakładkach, z ktorych mozna przejsc do kolejnych zakladek (czyo to w zakladkach wyboru ulubionego klubu jak jest na filmiku, czy w innym miejscu)

0
06.07.2010 11:57    #5
Pisząc "tylko tu" miałem na myśli "tylko przy zakładkach". Ja uważam, że tak niestety musi być i już - ale mogę być w błędzie.

Może włączyłeś jakąś bardzo dużą bazę, albo grasz na jakimś słabej jakości updacie...

kamaz333 Partyzant

0
06.07.2010 14:25    #6
Takie porownie jak tragicznie działa u mnie, a nadrugim pokazane jset jak powinno poprawnie działac
http://www.youtu(...)IDdqNzkk
http://www.youtu(...)MmLcXUDg (43-50 sekunda)

Moze macie jakies sugestie w celu wyeliminowania tego problemu

kamaz333 Partyzant

0
07.07.2010 02:32    #7
kurde juz nie wiem w czym tkwi problem, podczas rozgrywania meczu w trybie 2d czy 3d gra wyglada jakby była spowolniona (i zapewne te zakladki przez to sie wolniej otwieraja). ponizej zameiszczam dwa filmiki pokazujace roznice w szybkosci rozgrywania meczu
1. http://www.youtu(...)1v1qy6bs (sorka za słaba jakosc)
2. http://www.youtu(...)=related

pierwszy filmik (mój) wyglada jakby był w spowolnionym tempie,
drugi jakiejs osoby działa tak jak powinien
pomimo tego ze na oby filmikach szybkosc rozgrywania meczu jest ustawiona w połowie suwaka

0
07.07.2010 08:50    #8
Może sprawdź dysk jakimś skandiskiem, aczkolwiek błędy na dysku powodują raczej zawiechę co jakiś czas. Sterowniki do karty aktualne?

Szczerze powiem - dziwnie to wygląda. Może poza FM masz włączonych jeszcze kilka innych programów?

uzda Partyzant

0
07.07.2010 09:35    #9
1. Wyłącz publiczność (wizualnie, nie dźwiękowo :) )
U mnie taki zabieg pomógł.

2. Wyłącz GG, Skype etc. czyli wszystko to co działa w tle i może w jakikolwiek sposób spowodować spowolnienie systemu lub/i zajmowanie RAMu.

3. Zainwestuj w RAM. To chyba najdroższe i zarazem najskuteczniejsze rozwiązanie. Moim nieskromnym i subiektywnym zdaniem RAM w FM to koło 80% płynności, choć mogę się mylić of course :). Jak mi w pracy RAM wymienili bo nie mogłem sobie FM normalnie pograć (oficjalnie się spalił i trzeba wymienić :) ) to teraz mam nawet jedną calą gwiazdkę w skali płynności (czy jak to się tam nazywa) która jest w ustawieniach FMa.

EDIT: Co do zakładek to nie wiem. Ja mam tak, że zakładki w sekcji SZUKAJ oraz BIURO PRACY zawsze się odpalają z jakimś 5 sekundowym Handicapem i za żadne skarbu nie mogę tego usprawnić nie ważne na jakim paczu gram, na jakim kompie etc. Cóż chyba taki urok ;)

// Edytowano 1 raz, ostatni raz 07.07.2010 o godz. 09:37

"Nie wiedziałem, że jest tylu idiotów na świecie dopóki nie wynaleziono internetu" S. Lem

Musisz się zalogować, aby dodać odpowiedź.

PRZEGLĄDAJĄ TEMAT

1 aktywny w tym 0 zarejestrowanych, 1 gość, 0 ukrytych

FM REVOLUTION - OFICJALNA STRONA SERII FOOTBALL MANAGER W POLSCE
Największa polska społeczność Ponad 70 tysięcy zarejestrowanych użytkowników nie może się mylić!
Polska Liga Update Plik dodający do Football Managera opcję gry w niższych ligach polskich!
FM Revolution Cut-Out Megapack Największy, w pełni dostępny zestaw zdjęć piłkarzy do Football Managera.
Aktualizacje i dodatki Uaktualnienia, nowe grywalne kraje i inne nowości ze światowej sceny.
Talenty do Football Managera Znajdziesz u nas setki nazwisk wonderkidów. Sprawdź je wszystkie!
Polska baza danych - dyskusja Masz uwagi do jakości wykonania Ekstraklasy lub 1. ligi? Napisz tutaj!
Copyright © 2002-2024 by FM Revolution
[x]Informujemy, że ta strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką plików cookies. W każdym czasie możesz określić w swojej przeglądarce warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies.