Rzuty rożne, rzuty wolne i opinia kibiców [FM 8.0.1]

Tzar Przodownik pracy

Grupa: Użytkownik
Poziom ostrzeżeń: 0
0
11.02.2008, 03:04    Pytanie
Na ten temat chciałem napisać już dużo wcześniej, ale postanowiłem poczekać do końca sezonu w grze. Jako że ów nastąpił a nurtujące mnie kwestie się nie wyjaśniły - do dzieła.
Dwa pierwsze punkty dotyczą silnika meczowego.

1. Rzuty rożne
Też tak macie, że każdy róg jest wykonywany po kilka razy z rzędu, bo piłkarze broniący wybijają piłkę poza boisko. Skończyłem sezon i nie pamiętam sytuacji, w której rzut rożny byłby wykonany raz i np. padła bramka albo poszła kontra... zawsze jest wybicie poza boisko i powtórka np. z drugiej strony. Bywało, że ten fragment gry był powtarzany nawet 7 (!) razy z rzędu.
Wiem, że takie rzeczy się zdarzają w prawdziwych meczach, no ale bez przesady.

2. Rzuty wolne
Nie, nie mam na myśli niewielkiej ilości bramek zdobywanych z tychże, ale coś innego. Mianowicie wszystkie strzały z wolnego trafiają w mur. Czasem jest z tego bramka (bo bramkarza zmylił rykoszet), ale w większości przypadków piłkę wybijają obrońcy z muru. Nie mówię tylko o moich wykonawcach tych stałych fragmentów - w meczach drużyn "komputerowych" jest to samo.
Mało to realistyczne.

3. Opinia kibiców o nowych nabytkach
Tutaj opis jednego z dwóch podobnych przypadków.
Kupiłem znanego chyba większości Pablo Piattiego, na co kibice zareagowali bardzo pozytywnie (wiecie - zielony pasek na 3/4 długości). W rezerwach spisywał się dobrze, więc postanowiłem dać mu szansę w pierwszym składzie. Trzy razy wpuściłem go na końcówki meczów (tak gdzieś w 80. minucie przy bezpiecznym wyniku). Wiadomo, że w 10 minut zbyt wiele się nie zdziała, czyli Pablo otrzymał oceny: 6, 7, 6. Po tych trzech meczach opinia kibiców o nim zmieniła się o 180 stopni. Uznali, że zrobiłem błąd sprowadzając go itp. (screen). Identycznie było z innym piłkarzem o podobnym potencjale - na początku zachwyt i pochwały świetnego ruchu na rynku transferowym, a po paru meczach krytyka (mimo że grał tylko w końcówkach). Też mieliście takie przypadki, czy to tylko u mnie tak, bo chyba mamy kolejnego babolka?

Jeśli któryś z opisanych tu przypadków występował również u was, a udało się wam go ograniczyć/wyeliminować, to będę wdzięczny za odpowiedzi.

Airwaves Partyzant

0
11.02.2008 03:47    #1
Odnośnie rzutów rożnych całkowicie się zgadzam jestem właśnie po meczu liverpool vs szachtar, w którym to obrońcy szachtar'a wybijali piłke po w/w stałym fragm. poza linie końcową dokładnie 5 razy. Skuteczność też jest oszałamiająca bo równa 0. Jeżeli można to wtrąciłbym jeszcze sprawę dotyczącą przeglądu sytuacji na boisku - niech przykładem będzie mój atak Torres-Pandev; Torres drybluje , ma przed sobą obrońce i zamiast podać do nie krytego Pandeva oddaje strzał. Wszystko by było pięknie gdyby nie fakt, że sytuacja odnosi się nie mal do każdego meczu.

oldgunz Żołnierz frontu ideologicznego

0
11.02.2008 08:39    #2
1. Ja z rzutami roznymi az takich problemow nie mam. Fakt - czestokroc powtarzane sa wiele razy, ale zdarzalo mi sie strzelac bramki z kontry po rzucie roznym, zdarzalo mi sie takie bramki tracic, zdarzalo mi sie za pierwszym razem z rogu strzelac. Takze mysle, ze to troche teoria spiskowa=) Bledow bym sie jakos nie doszukiwal. Tyle tylko, ze ja gram na wersji 8.0, moze patch cos zmienil w tej materii (jesli oczywiscie grasz na patchu). Moja rada - pokombinuj z wykonywaniem rogow (kombinowac tu mozna dowolnie, nie wplywa to na zgranie zawodnikow, inaczej wiec niz w przypadku zmiany taktyki), sprobuj dac kogos na krotkie rozegranie, u mnie to skutkuje.

2. Ja z wolnych strzelam sporo bramek. Takze znow podobna sytuacja - problem mysle, ze lezy w sposobie rozgrywania tych stalych fragmentow. Daj kogos, zeby stal w murze i zaklocal jego spojnosc (jest taka opcja). Ja z wolnych strzelam w co 3 meczu.

3. Kibice wyciagaja opinie ze sredniej ocen, nie z minut spedzonych na boisku. Nie oszukujmy sie - jak inaczej komputer ma to oceniac? Piatti dostal oceny 6-7-6, kosztowal Cie iles forsy, a wczesniej gral w rezerwach. Skoro wydales na niego pieniadze zalozmy w sierpniu, dales grac po ilus miesiacach, a tam mial slabe oceny - kibice beda niezadowoleni. Komputer po prostu nie jest w stanie zanalizowac - tworzac opinie kibicow - takich czynnikow jak ilosc spedzonego czasu na boisku, prokurowanie karnych, ambitna gra i tworzenie zagrozenia itp. Tym bardziej nie potrafi 'przejrzec' Twojej - cokolwiek slusznej - strategii polegajacej na tym, ze jak pilkarz jest mlody, to ma jeszcze czas itp. Takze moja rada w tym przypadku - albo to olej, bo nie wplywa to chyba na nic (nie widzialem jeszcze, zeby pilkarz sie speszyl po nieprzychylnych opiniach kibicow), albo daj mu wiecej grac od poczatku - wtedy Piatii bedzie mogl sie wykazac i miec lepsze oceny.

Pozdrawiam.

Użytkownik uznał post za pomocny

If you're in the penalty area and don't know what to do with the ball, put it in the net and we'll discuss the options later.

- Bob Paisley

Przemu$^^ Krzewiciel myśli rewolucyjnej

0
11.02.2008 08:54    #3
1.Też tak miałem jak była ustawiona taktyka rzutów rożnych że napadziory stoją na słupku, ale ustawiłem takse że napadziory wychodzą do piłek z głębi pola, gram na 8.0.1 także myślę że mógłbyś się taktyką pobawić i będzie dobrze:)

2.Co do rzutów wolnych, to ja myślę że to dużo zależy od wykonawcy stałego fragmentu gry, według mnie wykonawca powinien mieć przynajmniej wolniaki 16 i będzie dobrze:)

3.A tranfser?? hmmmm ciekawa sprawa... sądzę podobnie jak Oldgunz, kupiłeś Piattiego bo jest młody i uważasz że się przyda, a dajesz mu szansę po kilku tygodniach/miesiącach, więc kibice uznali że skoro nie dostał szansy od razu, to najwidoczniej Cię nie przekonał do siebie, dlatego musisz mu dawać większą szansę na pokazanie kibicom swoich umiejętności:)

Pozdrawiam. Miłego Dnia Życzę
wartości wypisane w sercu miej, nie na koszulkach.

klim1981 Żołnierz frontu ideologicznego

0
11.02.2008 09:34    #4
1.To co opisałeś zdarza się u mnie dość często, ale na pewno nie w każdym meczu, są powtórzenia rogu z drugiej strony, wybicia przez obrońców, itd. Ustawienie zawodnika na krótkie rozegranie tego elementu który wchodził by z piłką w pole karne, o raz innego zawodnika (może dwóch) przed polem karnym na strzał z dystansu powinno wprowadzić pewne urozmaicenie w tym elemencie, zauważyłem również że dobrze działa silna presja na przeciwnika, co prawda narażamy się na kontrę, ale jak zawsze jest coś za coś … No i pozostaje kwestia zasadnicza trzeba wziąć poprawkę na to jakich mamy wykonawców i jaką swobodę działania (taktyczną) i pozostawimy.
2.Zgadzam się. Również moim zdaniem silnik meczowy generuje za dużo takich sytuacji …Tak na prawdę ciężko mi teraz sobie przypomnieć bramkę zdobytą bezp. Z rzutu wolnego która wcześniej nie odbiła się od jakiegoś zawodnika stojącego w murze …
3.Myślę że oldgunz w poście wyjaśnił już wszystko ja zgadzam się z jego opinią

Piotrś Młody aktywista

0
11.02.2008 13:01    #5
1-to samo :] kombinuje kombinuje:P zmieniam im gdzie mają wrzucac itd:] ale narazie bez wielkich efektów:PP wpada to wpada...
2-u mnie nie ma strzałów w mur o wiele czesciej jest boczna siatkaaaa:P ==''
3-jak wyzej:P
Wolne dla mnei sa w miare normalne:P gorzejj rozneeee:D

Tzar Przodownik pracy

0
11.02.2008 13:16    #6
No dobra, rzuciliście nieco światła na te sprawy.

1. W drugim sezonie nie występuje to już tak nagminnie, ale nadal za często. Popróbujemy z krótkim rozegraniem.

3. Rzeczywiście - jest to babolek o niewielkiej szkodliwości, ale nie zmienia to faktu, że SI coś z tym musi zrobić. Dzięki za odpowiedź oldgunz.

2. Nadal aktualne. Jak pisałem - nie chodzi o to czy strzelają, ale o to, że w mur. Dotyczy to wszystkich zespołów, nie tylko mojego.

bzychol Partyzant

0
11.02.2008 16:06    #7
3. Ja nie mam dużych problemów z rzutami wolnymi. Jacek Krzynówek strzela u mnie takie gole , że aż szczęka opada. Co do strzałów w mur to wcale nie jest to reguła. Jeżeli masz dobrego wykonawcę takich wolnych to strzela dobrze i przynajmniej u mnie baaardzo rzadko w mur.

pozdro

portowiec1992 Weteran Wojny Ojczyźnianej

0
11.02.2008 16:13    #8
oldgunz
Co do kibiców to nie mogę się zgodzić gdyż u mnie grał piłkarz który miał średnią koło 6,50 a wchodził z ławki i często ostrzelał bramki.Kibice uważali go za wzmocnienie chociaż ja walczyłem o wysokie cele.

Tzar Przodownik pracy

0
11.02.2008 16:46    #9
bzychol -
hmm... a grasz na podstawce, czy na patchu? W jakim klubie masz Krzynówka, bo to może zależy od ligi?

Musisz się zalogować, aby dodać odpowiedź.

PRZEGLĄDAJĄ TEMAT

1 aktywny w tym 0 zarejestrowanych, 1 gość, 0 ukrytych

FM REVOLUTION - OFICJALNA STRONA SERII FOOTBALL MANAGER W POLSCE
Największa polska społeczność Ponad 70 tysięcy zarejestrowanych użytkowników nie może się mylić!
Polska Liga Update Plik dodający do Football Managera opcję gry w niższych ligach polskich!
FM Revolution Cut-Out Megapack Największy, w pełni dostępny zestaw zdjęć piłkarzy do Football Managera.
Aktualizacje i dodatki Uaktualnienia, nowe grywalne kraje i inne nowości ze światowej sceny.
Talenty do Football Managera Znajdziesz u nas setki nazwisk wonderkidów. Sprawdź je wszystkie!
Polska baza danych - dyskusja Masz uwagi do jakości wykonania Ekstraklasy lub 1. ligi? Napisz tutaj!
Copyright © 2002-2025 by FM Revolution
[x]Informujemy, że ta strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką plików cookies. W każdym czasie możesz określić w swojej przeglądarce warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies.